Каталуня стачкува, Рахой изчаква в сянка, кралят най-после ще вземе думата

Полицейското насилие на непризнатия референдум за независимост на 1 октомври е поводът за масовия днешен протест на каталунците. В Мадрид се разбра, че заповедта пазителите на реда да изземват изборните документи, ако ще и със сила, била на испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария. Така тя може да стане удобният „бушон” и да предпази премиера Мариано Рахой от поисканата му от радикалната опозиция оставка. Тази вечер обръщение по телевизията по повод каталунската криза ще направи крал Фелипе Шести. Очаква се то да е в същия дух като правителствените призиви към спазване на конституцията

Така изглеждаше днес центърът на Барселона, залят от стачкуващи срещу полицейското насилие хора. Снимка: El Pais
Така изглеждаше днес центърът на Барселона, залят от стачкуващи срещу полицейското насилие хора. Снимка: El Pais

Каталуня бе в обща стачка днес – заради полицейското насилие по време на гласуването в непризнатия референдум в неделя. Улиците на Барселона бяха залети от масови шествия на стачкуващите, сред които компактно се откроиха местните пожарникари, ентусиазирано приветствани от населението.

Министерството на държавната администраця в Мадрид предупреди, че ще удържи надника за днес от заплатите на стачкувалите държавни служители в Каталуня.

От няколко каталунски градове дойдоха сигнали, че местни хотели започват да гонят командированите и настанени там испански полицаи и членове на испанската Гражданска гвардия. Местни жители също скандирали срещу тях, на някои места дори блокирали влизането и излизането на униформените, като в това протестиращите били подкрепени и от каталунски пожарникари. Според публикации в испански медии хотелиерите гонели командированите полицаи под натиска на местните каталунски власти, от които получавали заплахи, че ако не го направят, ще им затворят хотелите.

Граждани и пожарникари протестират пред каталунски хотел срещу настанени в него командировани полицаи от други части на Испания. Снимка: El Pais
Граждани и пожарникари протестират пред каталунски хотел срещу настанени в него командировани полицаи от други части на Испания. Снимка: El Pais

Испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария отсече в свои интервюта по телевизиите, че „правителството няма да толерира тези мафиотски действия”. След това се разбра, че по въпросните случаи прокуратурата в Мадрид стартира дела с обвинения за „престъпления от омраза“.

Междувременно Испанската социалистическа работническа партия осъди остро същата Сорая Саенс де Сантамария, за която се разбра, че в качеството ѝ на заместничка на премиера Мариано Рахой е издала заповедта към полицията и Гражданската гвардия да действат сурово в Каталуня в деня на гласуването на 1 октомври и, ако ще и със сила, да възпрепятстват вота.

Неофициални коментатори подхвърлят, че така Рахой пак съумява да остане в сянка, след като очевидно сега исканията на радикалната опозиция за оставката му вероятно ще се прехвърлят към „бушона” Саенс де Сантамария. Очакваната още вчера поява на премиера пред парламента в Мадрид по въпроса за Каталуня беше отложена за идната седмица под крайно обтекаемия предлог, че в графика на Националния конгрес нямало предвидено заседание преди 10 октомври.

Затова пък още тази вечер по телевизията към цяла Испания, която все още включва и автономната област Каталуня, обръщение ще направи държавният глава – крал Фелипе Шести. Чуха се вече мнения, че то е закъсняло и че кралят е трябвало да играе много по-активна медиаторска роля в непрестанно ескалиращия от пет години насам спор между централните власти в Мадрид и местните в Барселона.

Свещено правило за испанската държавна система е монархът да не се меси в политическите дела. Но каталунската криза взе такива мащаби, че дори и без да влиза в политическите ѝ детайли, Фелипе Шести многократно досега можеше да свали градусите на нажежаването, способствайки за установяване на диалог.

Всъщност, кралят не е мълчал напълно по темата. Дори напротив – напоследък той използва няколко свои публични прояви по други поводи, за да спомене каталонския казус, но винаги в контекста, че трябва да се спазва конституцията и че тя важи за всички. А Конституционният съд отдавна обяви допитването на 1 октомври в Каталуня за незаконно. Тоест – лесно може да се предвиди, че и тази вечер Фелипе Шести несъмнено ще призове към конституциoнност, като едва ли ще пропусне да изтъкне като голямо постижение досегашното успешно съжителството на всички автономии в Испания, гарантирали стабилността и просперитета ѝ през десетилетията на демокрацията.

Ще е интересно да видим как ще реагират на изявлението му стотиците хиляди хора, които все още продължават да изпълват улиците и площадите на стачкуващата днес Барселона, както и да скандират лозунги за независимост.

Ето още няколко кадъра от днешните шествия.

Протест пред централата в Барселона на управляващата в Мадрид Народна партия. Снимка: El Pais
Протест пред централата в Барселона на управляващата в Мадрид Народна партия. Снимка: El Pais
Протестиращи спират колите да преминават по "Гран Виа" в Барселона. Снимка: El Pais
Протестиращи спират колите да преминават по „Гран Виа“ в Барселона. Снимка: El Pais
Участници в шествията носеха и плакати, насочени към Европа. Снимка: El Pais
Участници в шествията носеха и плакати, насочени към Европа. Снимка: El Pais

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар