В категории:България

Кабинетът увеличи помощите за отопление в отговор на протестите

След като през юли одобри едва 9 лв. увеличение на тази помощ, правителството реши да добави още 100 лв. към тях в опит да намали социалното напрежение преди евроизборите напролет

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. Снимка: „Барикада“

Допълнителни 100 лева за петте зимни месеца от ноември до март ще получат одобрените за такава помощ близо 210 хиляди души, обяви социалният министър Бисер Петков. По думите му допълнителните 21 млн. лв. са от икономии на Министерството на труда и социалната политика, което означава, че са спестени от други помощи и обезщетения за домакинствата, тъй като те съставляват близо 90% от разходите на институцията.

Като мотив за увеличението е посочено поскъпването на някои енергоизточници, най-вече газта, парното и електричеството. През юли, когато вече бе известно, че предстоят увеличения на цените на тези продукти, министерството се похвали с увеличение от 9 лв. или 1.80 лв. месечно. Тогава КНСБ настояваше за 27 лв. допълнително, но правителството взе решение да пристъпи към по-адекватно увеличение на помощта едва през следващата година. За целта в бюджет 2019 са заложени 40 млн. лв. повече, което означава до 200 лв. допълнително за отопление през зимния сезон за най-бедните домакинства.

Решението на кабинета да пристъпи към увеличение на средствата още от този сезон вероятно се дължи на продължаващите вече трета седмица протести из цялата страна, предизвикани от увеличението на цените на горивата, както и на изборите за европейски парламент през пролетта. Помощите за отопление едва ли ще спрат сегашните протести, но биха могли да ограничат вероятността за нова бунтовна зима като тази през 2013 г., когато бе съборено първото правителство на Бойко Борисов.

Размерът не е единственият проблем с целевите помощи за отопление, а и обхватът им. Фактът е, че те обхващат по-малко от 210 хил. души в държава, в която според Евростат всеки трети живее в недостатъчно топъл дом, т.е. над 2.5 млн. души. Достъпът до тези помощи се определя на база на дохода на домакинствата спрямо гарантирания минимален доход (ГМД). Тъй като той бе замразен в продължение на 8 години на практика през целия период 2009-2017 г. броят на лицата с право на помощ за отопление намалява. От тази година ГМД бе увеличен от 65 на 75 лв., във връзка с което Агенцията за социално подпомагане прогнозира ръст с 25 хиляди на отпуснатите помощи, който в крайна сметка не се състоя.

Ефектът от ниският ГМД е такъв, че самотен родител с дете до 3 г. би получил помощ, само ако не изкарва повече от 154 лв. на месец. Освен това той трябва да декларира всички доходи в последните 6 месеца и няма да получи помощ, ако има спестени повече от 500 лв., ако има фирма или е регистриран като едноличен търговец, или ако в последните 5 години е продал каквато и да е недвижима собственост, дори и дял от нива.

Помощ се отказва на домакинства, ако разполагат с второ жилище или друга „движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи”. Също така, те не трябва да имат твърде голямо основно жилище: сам човек не трябва да живее апартамент с повече от 1 стая, а тричленно семейство – в повече от две стаи. До отказ се стига и ако подалият молба е пътувал в чужбина в последните 12 месеца на собствени разноски.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар