В категории:България

Социалният министър се похвали с увеличение на помощта за отопление с 1.80 лева

Бисер Петков очаква повече хора да покрият критериите за тази помощ. Те обаче ще трябва да се проврат през редица ограничения, някои от които звучат абсурдно. Междувременно, КНСБ настояват за 27 лева повече

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в Народното събрание. Снимка: „Барикада“

Над 200 хиляди души, които имат право на средства за отопление за петте зимни месеца от ноември до март, ще получат с 2.5% по-голяма помощ или общо 374 лв. Това изтъкна министърът на труда и социалната политика Бисер Петров по време на изслушване в парламента относно проблемите на хората с увреждания, поискано от ГЕРБ.

Увеличението е в размер на 1.8 лева на месец (9 лв. за сезона) и отразява поскъпването на електроенергията. То обаче няма да покрие домакинствата, които се отопляват с природен газ (поскъпнал с 11%) или топлоенергия, чиято цена се увеличи средно със 7% за различните дружества в страната. Ефектът би могъл да бъде разрастване на енергийната бедност, която и без това е безпрецедентна – близо 40% от българите не могат да поддържат адекватна температура в дома си при средно 8.7% в ЕС.

В тази връзка на пресконференция в Стара Загора по-рано днес КНСБ предложи промени в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, които да гарантират, че увеличението на цените на ток, газ и парно няма да доведат до по-нататъшно разрастване на енергийната бедност. Според синдиката помощта трябва да е в размер на равностойността на 530 квтч. електроенергия вместо сегашните 385 киловатчаса. По този начин месечната помощ би се увеличила от 75 на 100 лв. на месец. КНСБ не са изчислили колко ще струва това на бюджета, но проста сметка на базата на отпуснатите през миналата година помощи показва, че става дума за около 28 млн. лв., които може да се окажат малко повече, тъй като се очаква увеличение на лицата, отговарящи на изискванията за такава помощ.

Министърът подчерта, че очаква да се увеличи броят на хората с увреждания и тези от други целеви групи, които имат право на такава помощ, благодарение на ръста на т.нар. гарантиран минимален доход, който тази година беше увеличен за пръв път от 2009 г. насам. Твърдението обаче почива на предпоставката, че доходите на тези групи не са се повишили с повече от 20-30 лева през последната година, тъй като за повечето групи изместването на максималния допустим доход е от такъв порядък. Например, хората с 90% намалена работоспособност имат право на помощ, ако живеят в домакинство със среден доход на лице не повече от 223 лв. при 194 лв. за миналата зима. Родител, отглеждащ сам дете до 3-годишна възраст, има право на помощ за отопление, ако не изкарва повече от 154 лв. при 134 лв. за 2017 г.

Получаването на тази помощ е допълнително затруднено от редица рестрикции. На първо място нуждаещите се трябва да посетят някоя дирекция „Социално подпомагане‘, каквито има във всяка община, но това не винаги означава, че са наблизо. Например, село Зайчари е на 52 км от общинския център Сливен, за достигането му трябва да се пресече Стара планина, а общината няма транспортна линия до това село.

После идва подробен документ в 4 страници, който цели да отсее заможните хора, които са отишли да поискат помощ за отопление през зимата. В него се декларират социално положение, състав на домакинството и всички доходи в последните 6 месеца. Лицата не се одобряват за помощ, ако имат фирма или са регистрирани като еднолични търговци или ако в последните 5 години са продали каквато и да е недвижима собственост, дори и дял от нива.

Те няма да бъдат одобрени, ако разполагат с второ жилище или друга „движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи”. Също така, ако имат само едно жилище, но то е твърде голямо – например, сам човек не трябва да живее апартамент с повече от 1 стая, а тричленно семейство – в максимум две стаи. Освен това не трябва да имат спестени повече от 500 лв. и да не са пътували в чужбина в последните 12 месеца на собствени разноски. Ако се разходите пеш през границата с Македония от Габрене до Ново Конярево (6 км), за да си купите по-евтина храна, може да загубите правото си на помощ за отопление.

Всички тези обстоятелства се проверяват в продължение на 20 дни, след което нуждаещите се биват посетени от социален работник, който трябва да се увери, че те нямат някакъв начин да се самоиздържат. Можем основателно да предположим, че дирекциите за социално подпомагане не прилагат закона в цялата му строгост, защото все пак около 200 хил. души успяват да получат помощ за отопление през зимния сезон.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар