Испански съд лиши проститутките от синдикат, но те ще обжалват

Правосъдието в Мадрид счете за недопустимо платената любов да е обект на преговори за валиден трудов договор. Организацията на сексуалните труженички „Otras” обаче ще продължи да се бори за обединяването на „колективи от жени с цел да се защитят техните основни социални и трудови права”

В залата на съда в Мадрид по време на гледането на делото за статута на Организацията на сексуалните труженички "Otras". Снимка: EFE
В залата на съда в Мадрид по време на гледането на делото за статута на Организацията на сексуалните труженички „Otras“. Снимка: EFE

Статутът на синдиката на проститутките в Испания, нарекъл се „Otras” (думата означава „Други”, но е и съкращение от испанското наименование Организация на сексуалните труженички) беше отхвърлен от съда в Мадрид, съобщиха повечето испански медии. „Барикада” вече писа за досегашното развитие на този казус.

В съдебното решение сега се посочва, че „не е приемливо сферата на действие на един синдикат да обхваща дейности, които по своята същност не могат да бъдат предмет на сключване на валиден трудов договор, каквато дейност е проституирането с печалба за трети лица”.

Визират се общо „дейности, свързани с всички източници на сексуален труд”, като порнографията и еротичните спектакли, които са легализирани занимания, както и самата проституция, „организирана и управлявана от трето лице”, която не е легализирана. Съдът смята, че одобряването на статута на „Otras” би влязло „в пълен разрез с правовия ред”, тъй като би се наложило дейността на сводниците да се третира като вид предприемачество, а това е недопустимо от испанското законодателство.

Феминистките движения, които през цялото развитие на казуса демонстрираха против легализирането на синдиката, защото смятат, че това е и път за легализирането на сводничеството и на унизителното третиране на жени, празнуваха шумно съдебното решение в ущърб на „Otras”. Със същите мотиви твърдо против организацията на сексуалните труженички се обявяват и водещи фактори в сегашното социалистическо правителство на Испания, включително министърката на труда Магдалена Валерио, в чийто ресор влизат и синдикатите.

Феминистка демонстрация пред залата на съда с искане за забрана на проституцията и сводничеството. Снима: El Pais
Феминистка демонстрация пред залата на съда с искане за забрана на проституцията и сводничеството. Снима: El Pais

На свой ред водачката на „Otras” Конча Борел заяви пред медиите след съдебното решение, че на този етап не е очаквала друго, но че статутът на синдиката сега ще бъде преработен от делегатите на неговия първи конгрес, който се събира на 24 ноември. А след това, вече с обновения документ, „Otras” ще обжалва пред следващата съдебна инстанция.

Лидерката на "Otras" Конча Борел (на преден план) обяви, че организацията ще обжалва пред следваща съдебна инстанция. Снимка: El Pais
Лидерката на „Otras“ Конча Борел (на преден план) обяви, че организацията ще обжалва пред следваща съдебна инстанция. Снимка: El Pais

През последните седмици противнички и поддръжнички на синдиката си противостояха активно с две противоположни подписки, като всяка от страните се постара да привлече известни имена в своя подкрепа. Феминистките успяха да съберат повече подписи – над 1000, като сред тях фигурираха предимно жени политици (включително бивша министърка социалистка), активистки на движения в защита на правата на жените, университетски изследователи. „Otras” събраха само 350 подписа в своя подкрепа, но сред тях блеснаха имената на легендарната мексиканска писателка Елена Понятовска и на голямата каталунска режисьорка Исабел Коишет. Те подкрепиха искането да не се забранява „автономното и свободно организиране на колективи от жени с цел да се защитят техните основни социални и трудови права”.

Логото на "Otras"–Организацията на сексуалните труженички
Логото на „Otras“ – Организацията на сексуалните труженички

В Испания проституцията изобщо не е предмет на закона и без да е изрично забранена, на практика не е легализирана по никакъв начин. Сегашното социалистическо правителство на премиера Педро Санчес и повечето феминистки движения я смятат за форма на експлоатация на жената. Харесва им примерът на Швеция, където са преследвани и глобявани клиентите, а не проститутките. В някои испански градове също вече е внедрен този подход. Така е например в Севиля, където според местните разпоредби проститутките са жертви на насилие по полов признак. А правителството на Санчес вече е обещало да разработи свой законопроект за сексуалната експлоатация, но все още такъв текст липсва.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар