Кубински лекар към Болсонаро: „Синко, научи какво е обич и достойнство”

Доктор Йонер Гонсалес Инфанте слага на мястото му новоизбрания бразилски президент, който изсипа куп обиди и закани към медиците от Острова на свободата, грижещи се за най-онеправданите жители на страната му. Заради нападките на Болсонаро Хавана прекъсна договора си с Панамериканската здравна организация и започва да изтегля екипите си от Бразилия. Така около 60 милиона бразилци остават без медицинска помощ

Кубинският доктор Йонер Гонсалес Инфанте. Снимка: conexaojornalismo
Кубинският доктор Йонер Гонсалес Инфанте. Снимка: conexaojornalismo

В бразилския блог nocaute.blog.bg на журналиста Фернандо Мораиш излезе открито писмо на кубинския доктор Йонер Гонсалес Инфанте до новоизбрания президент на Бразилия Жаир Болсонаро. То е по повод нападките на бъдещия държавен глава на латиноамериканския гигант към Куба и нейните медици, които от пет години се грижат за здравето на около 60 милиона бразилци главно от най-бедните слоеве и от най-затънтените общини – там, където друг медицински персонал не е и стъпвал.

Кубинците работеха в тези райони съгласно програмата „Повече лекари” (Mais medicos), осъществявана съвместно с Панамериканската здравна организация (OPS). Договорът за тяхното участие бе сключен чрез OPS през 2013 г., още в мандата на бразилската президентка Дилма Русеф, свалена от власт с импийчмънт през 2016 г. Поелият след нея управлението бивш вицепрезидент Мишел Темер не постави под съмнение договора и кубинските лекари и медицински персонал продължиха да работят.

Жаир Болсонаро обаче още по време на кандидат-президентската си кампания многократно се заканваше, че ще изгони кубинските медици. След като победи във вота, изказванията му станаха още по-крайни. Той обяви, че ще преформатира цялото договаряне за участието на кубинските здравни специалисти като ги задължи да се явят на проверочни изпити, за да се удостовери тяхната компетентност. Употребяваният от него израз спрямо тях най-често е „онези хора, маскирани в бяло”.

Освен това Болсонаро се зарече, че те ще могат да бъдат наемани само с индивидуални договори и така ще се елиминира сегашното положение, при което около две трети от заплатите им отиват за кубинската държава. Бъдещият държавен глава прокламира, че така той иска да прекъсне „захранването на кубинската диктатура”.

Той обяви още, че сега на кубинците от Хавана не им давали да доведат семействата си в Бразилия, а с предлаганите от него нови договори това щяло да им бъде гарантирано. Обеща и да дава гражданство на всички, които пожелаят да останат завинаги.

Това за семействата, впрочем, си е чиста лъжа, защото напротив, те редовно гостуват на медиците и дори в момента 300 такива кубински фамилии се намират в Бразилия.

В отговор на нападките на Болсонаро още на 14 ноември здравното министерство в Хавана обяви, че изтегля специалистите си от Бразилия, тъй като не приема да се променят клаузите на международен договор, сключен не пряко с бразилските власти, а с регионална организация като OPS. В декларацията на министерството се изразява и възмущение от подлагането под съмнение на професионализма на кубинските медици, доказван многократно при безброй други техни мисии в продължение на 55 години в над 160 страни по света.

Министерството припомня, че за изтеклите пет години, докато договорът е бил в сила, общо около 20 000 кубински медици са осигурили медицинско обслужване, лечение и грижи на 113 359 000 пациенти от 3600 бразилски общини. В историята на над 700 от тези общини кубинците са били първите лекари, стъпили там.

Факт е, че медицинските специалисти от Острова на свободата отиват само в такива места, които са били отказани от бразилски лекари или от медици от други страни, участващи в програмата. Става дума за крайно бедните квартали („фавелите”) на Рио де Жанейро, Сао Пауло, Салвадор де Баиа, както и за 34 специални райони с индианско население, разположени предимно в джунглите на Амазония. Според проучвания на бразилското здравно министерство и на Федералния университет на Минас Жераис в 95% от случаите местното население приема много добре кубинските лекари и е доволно от грижите им.

Здравното министерство в Хавана счита за неприемливо да се унижава достойнството на кубинските медици и да се подлага под съмнение професионализма им, който и в момента се доказва с техни успешни мисии в 67 държави. Първата от тези мисии е била в Алжир още през 1963 г. и оттогава те са се разгръщали общо в 164 държави с участието на над 400 000 кубински медицински специалисти. Забележителни успехи са били постигнати в овладяването на епидемията от ебола в Африка, в очните операции в Латинска Америка, в борбата с холерата в Хаити, в помощта за пострадали от природни бедствия в Пакистан, Мексико, Еквадор и т.н.

Кубински лекари в Бразилия. Снимка: nocaute.blog.br
Кубински лекари в Бразилия. Снимка: nocaute.blog.br

Кубинското здравно министерство отбелязва, че бразилският народ, който високо е оценил социалното си завоевание чрез програмата „Повече лекари” и грижите на кубинските здравни специалисти, „добре разбира върху кого пада отговорността, че нашите медици не могат повече да продължат да дават своя солидарен принос за тази страна”.

Това е контекстът, заради който споменатият в началото кубински доктор Йонер Гонсалес Инфанте се обръща с открито писмо до избрания за бразилски президент Жаир Болсонаро, комуто предстои да встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г. Ето и текстът на писмото:

Болсонаро, синко мой, когато вие казвате, че Куба ми взимала заплатата, аз си мисля за следните неща.

  1. Аз съм приел условията на този договор по свободно лично усмотрение.
  2. Осъзнавам, че с тези пари майка ми, братята ми, племенниците ми, братовчедите ми, чичовците и лелите, съседите, цялото ми семейство има гарантирано медицинско обслужване без да плаща нищо.
  3. Осъзнавам, че моето образование като медик е реализирано благодарение на наличието на обществени университети из цялата наша национална територия. В тях децата на дърводелци, адвокати, селяни, служители от обслужващата сфера, лекари и т.н. споделят едни и същи аудитории без никаква дискриминация по пол, цвят, идеология или богатство. Това, Болсонаро, се нарича равенство. Нещо, което вие не познавате, защото то не съществува в една страна, в която корупцията и политическите привилегии съсипват националното богатство на Бразилия.
  4. Имам куража да работя за бразилския народ – дори изобщо да не получавам заплатата, за която вие говорите. Защото аз не работя само по икономически мотиви. Работя, защото ми харесва професията ми. Защото никога не съм претендирал да забогатявам за сметка на бедните. Защото никога няма да употребя политиката в средство да се доказвам в живота. Защото никога няма да излъжа бедните с фалшиви обещания. Защото никога няма да сея омраза и дискриминация в сърцето на никого. Защото винаги обмислям добре нещата преди да говоря, за да не изпадам във вашето положение – да се извинявате всеки ден за лудостите, които приказвате.
  5. Мога да доведа член на моето семейство в Бразилия, но не го правя, господин Болсонаро, защото бедният човек си изгражда приоритети в живота. А моят приоритет е да помагам на моето семейство с нещо повече, отколкото да купя един самолетен билет, защото знам, че у дома имаме други нужди и приоритети.
  6. Знам също, че вие разчитате на подкрепата на една малка част от моите колеги, които по политически и икономически мотиви смятат, че е по-добре да забогатеят с пари, а не с обич, опит, морални ценности, патриотизъм, достойнство. Може да не съм съгласен с моята заплата тук, в Куба. Може дори да не съм съгласен с политическата система в Куба. Но няма защо да клеветя страната си. Същото го виждам и у бедните бразилци, които са мнозинството в Бразилия. Те харесват Бразилия, харесват селцето, в което са родени. Само че биха искали в тази същата Бразилия, която пазят в сърцето си, да има равенство, да няма бедност, глад, дискриминация, насилие, корупция, да има качествено здравеопазване и образование. Но дори и такава, какво е сега – без да е перфектна – те си харесват страната.
  7. Вие казвате, че кубинците се били изтегляли от програмата „Повече лекари”, защото не искали „да ревизират тази абсурдна ситуация, която нарушава човешките права”. Не, Болсонаро, онова, което наистина нарушава човешките права, е да се лишават бедните в Бразилия от достъп до здравеопазване поради нежелание да се възприемат различни идеологии и политики. Вие искате да промените договореното по програмата, без да питате онези, които се облагодетелстват от нея – дали наистина кубинците вършат своята работа така, както трябва. Тук, в Бразилия, ние имаме бразилски наставници, караме курс по семейна медицина, вършим всичко под наблюдението на отлични бразилски специалисти. Не сме тук, забутани в някоя дупка, за да правим нещата, както ни скимне, не. А сега да кажем за това, че сме били уж само маскирани като медици. Тук маскиран сте само вие и всички онези, които подкрепят вашето абсурдно виждане на реалността. Вие се борите само за привилегированите в медицинската класа и в политическата класа. Жалко! Да, г-н Болсонаро, жалко е да се вижда как един тип без никакви познания за нищо друго, освен за оръжията, се оказва избран за президент. И още по-жалко бе да се види как някои бедняци гласуваха за вас. Господ си прибира вересиите от бедните. Господ си прибира вересиите от Бразилия.
  8. Който е учил в епохата на книгите, който е учил в епохата, когато научните изследвания се правеха по книги, а не по Гугъл и от интернет, той заслужава уважение. Който се е борил за нечий живот и е плакал за нечия смърт, за смъртта на някое дете, той заслужава уважение. Който е бил там, където за мнозина е краят на света, за да се грижи за болни, той заслужава уважение. Който е бил далеч от семейството си, за да върне усмивката на един старец или на едно дете, той заслужава уважение. Не искате да сваляте шапка? Абсурдно е, че в момента 66 държави в света се радват на нашата помощ, а вие идвате и ни казвате, че сме се маскирали на лекари. И още по-лошо – подлагате на съмнение, че хората искат да ги преглеждат кубинци.

Моля за уважение към моите колеги.

Моля за уважение към свободния избор на моя народ.

Моля за уважение към необразованите бедняци.

Моля за уважение към общественото здравеопазване.

Моля ви също така, господине, да научите какво означава обич към ближния.

Какво означава Родина.

Какво означава достойнство.

Какво означава дипломация.

Какво означава семейна медицина.

Какво означава равенство.

Какво означава уважение към мисълта.

Какво означава да сте президент също така и на бедните бразилци, а не само на богатите и силните.

Желая ви здраве и дълъг живот.

Нека господ благослови вас и народа ви.

Доктор Йонер Гонсалес Инфанте

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар