Протестът на перничани стигна до парламента (снимки)

Недоволството вече надхвърля темата за цената на горивата. Гражданите издигат различни искания, включително за данъчни промени – въвеждане на необлагаем минимум и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Серия от протести срещу политическата и икономическа ситуация в страната се състояха за пореден ден. В София недоволните се събраха около 15:00 часа пред сградата на БНБ и шестваха из централните булеварди няколко часа, а колона от около 40 автомобила потегли около 16:00 часа от Перник към Народното събрание.

Протести се състояха още в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Пазарджик, Хасково, Свиленград, Разлог и в други градове. Блокирани бяха булеварди, магистрали, гранични пунктове. В най-голяма степен протестът се изразява в автомобилни шествия, но недоволството на гражданите вече далеч надхвърля първоначалните причини за недоволството – поскъпването на застраховката „Гражданска отговорност“, данъците за старите автомобили и цените на горивата.

В събитието „Народът срещу мафията – протестно шествие за смята на системата, оставка и свикване на Велико народно събрание“ в социалните мрежи, което е основната страница на софийския протест, са публикувани редица искания. Основното от тях е оставка на правителството на Бойко Борисов, но също така има призив към законодателни промени, които да извърши настоящият парламент.

В исканията са включени различен набор от промени в съдебната, политическата и икономическа политика, като прави впечатлението искането за данъчни промени:

– въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 01.01.2019 г.
– въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12 % за храни, 10 % лекарства и 8 % за учебници и книги в сила от 01.01.2019 г.

Припомняме, през миналата година над 30 000 души се включиха в инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“ чрез своите подписи, които бяха внесени в Народното събрание. Инициативата имаше две основни искания – въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата и намалени на 9% ставки на ДДС за стоки от първа необходимост, лекарства, книги и учебници.

Прави впечатление, че противно на твърдения в близки до властта медии, протестите не се отличават с особена координация и организация, като се използват главно десетки групи в социалните мрежи. Не липсват и най-различни конфликти между отделните фигури, които се опитват да водят организацията в различните градове и сливането им с протестни действия на други места.

Така например част от перничани бяха недоволни, че протестът в столицата вече бе свършил, когато те пристигнаха и обвиняваха организаторите, избрали началния час на тръгване. Други пък съжаляваха, че отново не са блокирали магистралата към София, както в предишни дни.

Въпреки това перничани паркираха автомобилите си около храм-паметника „Александър Невски“ и поведени от плакат „Перник идва“ се разходиха по жълтите павета до БНБ, където част от организаторите на софийския протест под надслов „Смяна на системата“ вече прибираха плакатите и звуковата си уредба. В цялата столица и входовете на града личеше масирано полицейско присъствие, а десетки коли на жандармерията чакаха в готовност на бул. „Дондуков“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар