В категории:Интервюта / Култура / Общество

Роджър Уотърс: „Искате война с руснаците? Луди ли сте?”

Английският музикант и съосновател на Pink Floyd в интервю пред руския в. „Известия” в навечерието на концертите му в Санкт Петербург на 29 август и в Москва на 31 август т.г.

Снимка: Wikimedia Commons

Надежда Альошкина и Степан Зайцев„Известия”

Първо въпрос за предстоящия концерт. За вашето шоу, включително и за специалните ефекти, има много положителни отзиви. Много списания предлагат за него да ви се връчи „Оскар”. Как се готвихте за този проект и колко време ви отне?

Всичко започна с това, че преди около две години музикалната компания Goldenvoice от Калифорния ме помоли да изнеса концерт в град Палм-Сприйнгс, на фестивала Desert trip. Пол Толът, ръководителя на компанията, имаше идея да организира фестивал, подобен на Coachella, който пък се провежда напролет и в който участвах през 2008 г. Но този път той искаше събитието да се падне есента и в него да участват минимум артисти.

В крайна сметка той планира да участват шест групи, три от които бяха хедлайнери (с най-голяма известност – б.р.). Струва ми се, идеята му беше да се съберат „Бийтълс”, „Роулинг Стоунс” и „Пинк Флойд”, а като поддържащи да пусне Боб Дилън, Нийл Иънг и групата „Ху”. Беше направо луда идея! Пол се свърза с мен и ме помоли да представям „Пинк Флойд” и аз се съгласих. На Макартни той каза: „Ти ще си „Бийтълс”, няма страшно”.

Така че ние се представихме. Смятам, че това беше великолепна възможност да се направи нещо изключително. Desert trip стана отправна точка за онова, което правим сега. Там аз за първи път предложих идеята за появата на концертите на декор, изобразяващ електроцентралата Батерси – тя стана нещо като символ на военно-промишления комплекс, който аз не одобрявам заради разрушителната му сила.

После макетът на електростанцията отиде с нас на концерти и в Мексико, а сега обмисляме как да направим така, че тя да може да се появява и на сцени, които се намират в закрити помещения. Смятам, че в Русия – и в Москва, и в Санкт-Петербург – тази част от декора ще бъде представена.

Подготвяте ли нещо по-специално за концертите си в Русия? С какво ще се отличават те?

За всяка страна се стараем да подготвим нещо особено. Например, в шоуто се появява летяща свиня, която прави кръгчета над същата онази електроцентрала Батерси и на хълбока на свинята е изписано: „Остани човек или умри”. Искаме да преведем надписа на руски.

Също така по време на целия концерт и в почивките ще показваме с какви трудности се сблъскват хората в днешните условия, колко безгрижно е сега отношението към човешкия живот. Ще напомним за това, че светът балансира на ръба на пълното изчезване, което може да се случи включително и заради сегашната борба с руснаците.

Ние толкова много пъти сме стояли на прага на апокалипсиса от 1945 г. насам. Просто безумие е, че обикновените хора от целия свят не могат да се съберат заедно и да изискат унищожаването на всички запаси от ядрено оръжие, включително и в Израел. Да, Израел не признава, но е ясно, че те също имат такова оръжие. Това всичко е много опасна и странна игра, която разиграват помежду си лидерите на сърхдържавите. Но ние, обикновените граждани, сме длъжни да кажем: „Не, ние не искаме такава игра”. Същото става с климатичните промени. И това още веднъж ни показва, че ние вървим към изчезване на всичко живо. За това са виновни хората. Това ли е животът, който наистина искаме?

Именно така (Is this the life we really want – б.р.) се нарича и една от моите песни, и моят последен албум. Част от композициите от него ще представим и на сегашния концерт.

Огромен брой хора внимателно се прислушват към всяка ваша дума. Когато вие направо от сцената нарекохте организацията „Бели каски” фалшива, за това се писа из целия свят. Какво ви накара да стигнете до такъв извод?

Това е много важен въпрос. Казах го на концерт в Барселона, през април. Там имаше два важни момента. Първо, точно тогава, на 7 април, „Белите каски” пуснаха видео, заснето в сирийския град Дума. На видеото се виждаше болница и много деца в маски, които непрекъснато бяха поливани с вода, а авторите на видеото твърдяха, че това са последствия от химическа атака.

Въз основа на това видео Доналд Тръмп със свойствената му инфантилна глупост, а също Тереза Мей и Макрон решиха да нанесат съвместен бомбен удар по Сирия. САЩ, Великобритания и Франция взеха решението въз основа само на това видео. А беше очевидно, че то е фалшиво, че никаква химическа атака не е имало, сега това се знае със сигурност. Всичко това стана на 7 април, новината излезе на 8-ми и, струва ми се, концертът ми беше точно онази вечер.

Тогава при мен дойде едно момче, французин, който беше поддръжник на „Белите каски”. Попита ме може ли да се качи на сцената и да говори в подкрепа на децата на Сирия. А аз му казах: „Не, не може”. Прекалено много сериозни въпроси се натрупаха към тази организация.

Много техни материали се оказаха очевидна лъжа. Що се отнася до Дума, то там джихадистите вече напускаха града. Сирийската армия им беше нанесла достатъчно удари, за да стане ясно, че няма да могат да задържат града и те си тръгнаха след около два дни. А след още ден на мястото пристигнаха двама журналисти – Робърт Фиск от вестник „Индипендънт” и Пиърсън Шарп от една много консервативна християнска телевизионна компания от Тексас. Други журналисти в онзи момент в Дума нямаше.

Двамата отидоха в болницата, разговаряха с лекарите, с местните жители – те не бяха свързани с Асад и с правителството на Сирия. Но и двамата съобщиха едно и също. Според думите им, лекарите са заявили, че не е имало никаква химическа атака. Никой не е умрял в Дума в онзи ден, когато тази атака уж е трябвало да са случи – нито един човек. А отначало ставаше дума, ту за 50, ту за 60 загинали. Пък лекарите казаха, че в болницата е имало хора с проблеми в дишането, но тези проблеми са били предизвикани от прахоляка – просто защото в града е водена война. Ето затова аз казах от сцената, че всичко това е фалшификация. И ние, гражданите на САЩ, Франция и Великобритания, трябва да изискаме нашите правителства да не бомбардират чужда държава заради нещо, в което те дори не са вникнали.

Това беше просто епизод на пропагандната война, която се опитва да демонизира Путин, Асад, Иран и така нататък. Затова трябва да сме пределно внимателни. Нещо такова казах и на концерта си в Осло. Ако имаше поне някакви свидетелства, че „Белите каски”  е организация, в която влизат обикновени сирийци, желаещи да помагат на своите съграждани, аз бих ги подкрепил напълно, аз бих се извинил дълбоко пред тях. И аз много бих искал да съм сгрешил спрямо тях.

Но нека кажем – всички съобщения, които идват от окупирания Алепо, говорят, че това са просто бойци. За това говорят и свидетелите. Сега изобщо има възможност да се намери всякаква информация, ако не се следва генералната линия на пропагандата.

Те предлагали ли са ви пари срещу сътрудничество?

Опитаха се по някакъв начин да ме привлекат в Лондон преди няколко години. Но аз им казах „не”. Защото е ясно, че има хора, които са зависими от нефта и биха искали да изхвърлят Асад, за да могат те самите да си поделят и да си присвоят всичко. Но аз плюя на такива хора! Цялата световна политика се гради върху защитата на правата на човека, но в същото време – и това силно ме вбесява – те плюят на хората, които живеят там, които са били принудени да бягат, защото животът им е станал невъзможен.

Мнозина казват, че конфликтът в Сирия е завършил и ситуацията се е стабилизирала. Но нали войната там бе също и война на фалшиви новини. Как мислите, когато войната в Сирия завърши, ние ще можем ли наистина да разберем кое е било фалшива новина и кое истина?

Не знам. Всъщност онзи, който побеждава, той пише и историята. Много е трудно после да се върнеш и да намериш истината. Съюзниците пренаписаха историята на Втората световна война. Но хората правят това, ако, разбира се, са заинтересовани. Трябва да се изучат множество документи и факти, за да изкопаеш истината, но всичко това се държи в тайна, много е трудно да бъде намерено.

Пристигате в Русия в сложно за нас време, как мислите, ще се намерят ли хора, които да кажат, че сте отишли в бърлогата на врага?

Защо казахте, че в Русия сега времето е трудно?

Санкциите, делото „Скрипал”, провокациите в Сирия и така нататък…

Но защо това трябва да усложнява живота в Русия, та това е нонсенс? Че атаката срещу двамата Скрипал е глупост, е ясно дори на човек с едно мозъчно полукълбо. Но у мнозина отсъства дори това едно полукълбо и затова те вярват в този абсурд. Аз бих искал да заявя на целия свят: „Искате да започнете война с руснаците? Вие какво, луди ли сте? Поне знаете ли с кого си имате работа? Руснаците са ви освободили от фашистите с цената на живота на 20 милиона свои граждани! И вие искате да воювате с тях? Какво лошо са ви направили? За какво изобщо говорите?”.

Същото може да се каже и по повод Украйна. Виктория Нюланд (зам.-държавен секретар на САЩ през 2011-2013 г. – б.р.) е виновна за всичко, тя го е организирала, и сега страната там е разделена на две части. Не знам как Украйна ще излезе от цялата тази ситуация, но да се обвинява Русия за това е просто смешно. Но на американците им се получава добре и хората им вярват, защото те контролират медиите и могат да си въртят ситуацията така, както им е изгодно.

Аз лично смятам, че ние няма да воюваме с Русия. Руснаците са толкова храбри, непоколебими и непреклонни. Вие наистина имате голяма и много силна страна.

Тоест за вас не беше трудно да вземете решение и да дойдете в Русия?

Разбира се, че не. Хората ми пишат – вие, казват, винаги се опитвате да откажете артистите да дават концерти в Израел, а сам отивате в Русия. Руснаците без никакво предварително наговаряне, хиляди руснаци, ме молеха да обърна внимание на това, как са нещата вътре в страната. Също и палестинците са ме молили да помогна да се обърне вниманието на световната общественост към техните проблеми. И аз откликвам на тези молби.

Що се отнася до правата и свободите на гражданите. Вие имате проблеми с това. Но това е вашата страна и вие сами трябва да решавате какво да правите. Ако обичате Путин, моля, заповядайте, това не е моя работа! Ако не го обичате, това също не е моя работа! Да си избирате правителство, каквото искате – това е ваша работа.

Роджър Уотърс на концерт през 2018-та година в Оукланд. Снимка: Wikimedia Commons

В арабско-израелския конфликт вие открито поддържате Палестина. Дори, доколкото знаем, по този повод сте имал конфликт с музиканта Том Йорк. У нас в Русия подобна ситуация се получава с Крим: някои рок-звезди досега спорят за статута на полуострова. Какво мислите за това?

Не съм много силен в геополитиката. Знам, че Севастопол е много важен за Русия и руснаците. Съществуват много договори и документи, според които Русия има всички права над този град. Смяната на властта в Украйна, планирана от Вашингтон, просто провокира Москва към по-нататъшните действия.

Но онова, което искам да кажа, е, че сега политическата върхушка в САЩ не разбира истинския смисъл на споразуменията. Те постоянно ги нарушават и заявяват, че могат да правят всичко, което поискат. Такава позиция мен просто ме плаши, защото един ден това просто ще убие всички ни.

За последен път сте били в Русия преди седем години. След световното първенство по футбол за нашата страна се казват много позитивни неща. Даже британските фенове сочеха, че Русия ги е удивила с гостоприемството си. Очаквате ли някакви изненади при сегашното си гостуване?

Не, защото вече съм идвал в Русия, чел съм вашата литература и разбирам вашата култура. Печално е демонизирането на Русия, на руския народ и на Путин. Та всичко това се прави не за борба с Русия. Прави се заради контрола над собствените граждани, за да се печелят повече пари.

Въпросът за вашата песен The Wall е по-скоро философски. Как мислите, какви стени сега се издигат пред обществото и какви се рушат?

Не разбирам съвсем какво имате предвид като споменавате за стени, които се рушат. В действителност сега съществуват две очевидни стени. Първата стена е в Израел, където крадат чужда земя – палестинската, от бедни хора. И втората е онази нелепа стена на границата с Мексико, която се кани да строи Тръмп. Това е абсурд не може просто да вземеш и да спреш хората, които са се канели да пресекат границата.

Винаги трябва да се помни, че независимо от това, как сега изглеждаме и как живеем, ние всички сме братя и сестри, ние сме от една кръв. Не ме създадени, за да воюваме едни срещу други. Трябва да си помагаме едни на други в трудни времена. Това е особено актуално сега, когато тълпи бежанци напускат Сирия, Либия и Западна Африка. А и не е важно откъде бягат те – важното е, че ние сме виновни за това. Ние счупихме системата.

Това е все едно да си стоите в бара, а някой да ви фиксира и да се приближава все по-близо и по-близо, да вдига юмрука си, и вие да се репчите: „Ей, ей, по-леко, това може да стигне до бой!”. И всичко това наистина може да свърши с голям конфликт, и това ще бъде трагедия. Трагедия без никакви причини. Единствената причина за всички войни са парите.

Хората, които получават изгода от войната, са луди и социопати без чувство на състрадание. Те не разбират, че удоволствието в живота е в способността да се обичаме едни други, а не в способността да се убиваме.

Цитати от абсурдни изказвания на Доналд Тръмп са прожектирани на огромни видео стени по време на шоуто на Уотърс. Снимка: Wikimedia Commons

Често говорите за хуманитарни проблеми, това е много важно. Това са лесни за разбиране неща, но вие говорите за това цял живот, а всичко става все по-зле… Какво чувствате вие самият по този повод?

Преди няколко години ми взимаха интервю ваши колеги от Russia Today. Аз им казах: „Знаете ли, ние с вас си седим тук, а сега може неочаквано да изгасне светлината и да тръгнат електромагнитни вълни. Това ще означава, че е било употребено водородно оръжие на няколко стотици мили оттук. И за кого тогава ще са интересни всички тези политически спорове?”

Последен въпрос: как поддържате такава добра форма?

Ходя на фитнес. Принуден съм да поддържам форма, иначе няма да мога да правя това, с което се занимавам. Тренирам с един приятел. Вчера с него тичахме в парка и днес имах тежка тренировка.

В московските паркове също ли се каните да тичате?

Това е добра идея. Всъщност на моята възраст ми е трудно да тичам, но това е необходимо, за да се заредя с енергия, за да си придам импулс. Ако имате време, съветвам всички да спортуват. Хората изобщо трябва да спортуват, а не да се занимават с разни глупости. Но сега главната цел на мнозинството е работата. Готови сме да умрем на работа, а богатите си спортуват с нашите пари!

Супер е да тичаш в парка и да гледаш птичките, не си струва да се седи на дивана пред телевизора. Отивайте на фитнес, спортувайте или просто се разхождайте!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар