В категории:Общество

Роджър Уотърс призова поп-икона да бойкотира Израел

Легендарният музикант и дългогодишен активист за правата на палестинците написа отворено писмо до Лана Дел Рей. В него основателят на „Пинк Флойд“ настоява, че решението на певицата да участва в Израел представлява акт на политическа подкрепа за държава, налагаща апартейд. Вижте цялото писмо на Уотърс:

Снимка: Wikimedia Commons

Легендарният музикант от „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс, който е дългогодишен активист за правата на палестинците и поддръжник на Движението за бойкот, санкции и изтегляне на инвестиции (BDS) заради окупационната политика на Израел, публикува отворено писмо до поп-иконата Лана Дел Рей. В него Уотърс призовава певицата да ревизира решението си за участие на музикален фестивал в Израел – Meteor Festival – който ще се проведе през септември в местността Горна Галилея.

Преди дни американската певица публикува съобщение в „Туитър“, в което призна, че е получила множество призиви от про-палестински групи и хора да откаже да пее в Израел, но въпреки това е взела решение да го направи. В съобщението си Лана Дел Рей настоява, че концертът и не трябва да бъде разчитан като „политическа позиция“ или подкрепа за израелското правителство. „Не винаги сме съгласни с политиците на местата, в които отиваме или дори в нашата страна. Понякога дори не се чувстваме сигурни, в зависимост от това колко далеч пътуваме, но ние сме музиканти и сме посветили живота си на това“, написа певицата.

„Искам да подчертая, че да участвам в Тел Авив (концертът не е там, отбелязват палестинските издания – бел.пр.) не е политическа позиция или подкрепа за израелската политика. По същия начин да пея в Калифорния не означава, че моите възгледи съвпадат с тези на настоящото правителство“, добавя тя.

Според Уотърс обаче, дори да мисли откровено по този начин, певицата трябва да си дава сметка, че подобен акт от нейна страна няма как да се приеме в крайна сметка за политически.

Скъпа Лана дел Рей,

Четох твоите коментари в „Туитър“ и може би бих могъл да помогна за изясняването на някои неща. Палестина е уникална ситуация, в която линията на съпротивата на Движението за бойкот, санкции и изтегляне на инвестиции (BDS) се поддържа благодарение на цялото гражданско общество в Палестина.

Да уважаваш тази линия, както го правя аз и много други, е акт на политическа подкрепа за палестинците в тяхната борба за основни човешки права. Да прекрачиш тази линия, обратното, означава акт на политическа подкрепа за държава, налагаща апартейд, която отнема тези основни човешки права.

Дори в сърцето си да вярваш, че си неутрална. Както правилно отбелязва Нобеловият лауреат Дезмънд Туту: „Ако сте неутрални в ситуация на несправедливост, вие сте избрали страната на потисника“.

Умолявам те и всички останали, които планират да прекрачат тази линия и да участват в Meteor Festival, да премислите много внимателно. Нямам никакво съмнение, че израелските промоутъри плащат най-добре – те са добре известни с това. Но дали си струва цената да изоставим на съдбата палестинските си братя и сестри в този така важен за тях момент?

С любов,
Р.

В края на своето съобщение легендарният музикант от „Пинк Флойд“ съобщава, че групата Black Motion е отказала да участва във въпросния фестивал след срещата с представители на BDS в своята родина Южна Африка, които са запознали музикантите с проблемите. Те са връчили на групата писмо от палестинци, както и такова от прогресивните израелски съюзници на движението, като и двете писма призовават за бойкот на Израел и отказ от участие във фестивала. „Благодарим им за готовността да се ангажират с решение да не участват. Любов и уважение за тях!“, добавя Уотърс.

През май на концерта си в София Роджър Уотърс предизвика фурор с политическа реч, в която атакува остро водената от САЩ и Доналд Тръмп политика, а през април в свое изказване на концерт от същото турне в Барселона, музикантът нарече „Белите каски“ фалшива организация за пропаганда на джихадисти и терористи.

В последни дни след съобщението на Лана Дел Рей, че планира да не приеме призивите за бойкот на Израел, социалните мрежи се изпълниха с коментари на нейни палестински фенове и на такива, които подкрепят борбата на палестинците от целия свят.

„Лана Дел Рей, тук в Палестина и особено в Газа има огромни фенове на теб и прекрасните ти песни. Обичаме те, но Израел брутално ни дехуманизира, убива наши хора и ни лишава дори от елементарни човешки права! Не ни разочаровай, моля те! #LanaDontGO“, пише един от палестинските фенове на певицата.

„Скъпа Лана Дел Рей, когато твоите действия противоречат на думите ти, думите ти не означават нищо. Кажи не на апартейда! Не прекрачвай линията на съпротивата“, зове профил на шведския фенклуб на певицата.

Част от потребителите на социалните мрежи пък коментират изявлението на Лана Дел Рей, че с музиката си тя се опитва да сближава и обединява хората. Те обясняват, че това няма как да се случи в този случай, тъй като палестинците няма да имат достъп до концерта.

„Моля те, имай предвид, че на палестинците от Западния бряг и Газа няма да бъде позволено да видят твоето участие поради факта, че има буквално издигната стена, през която не са допускани да преминат. Уважавам правото на мнение на всеки, но омаловажаването на нещо с такива приказки не работи“, пише друг потребител.

„Ако искаш да използваш музиката, за да сближаваш хората, тогава поискай от Израел да позволи на палестинците от Западния бряг и Газа да присъстват на шоуто! Не можеш да „сближаваш хората“ на фестивал, който се провежда в район на апартейд. Палестинците нямат право да бъдат там“, добавя друг.

„Концепцията, че музиката обединява потисника и потиснатите винаги е била нелепа, но е още по-нелепо да заявиш, че това се случи чрез един концерт на място, където на палестинците е забранено да ходят заради техния паспорт, защото не са евреи или туристи“, пише друг.

През април тази година родената в Йерусалим актриса Натали Портман отказа да присъства на церемонията по връчването на приза „Генезис“, която щеше да се проведе в Израел, заявявайки, че е „потресена“ от събитията, случващи се в страната и иска „да запази съвестта си чиста“.

„Случващите се събития в Израел са изключително неприятни за нея и тя се чувства некомфортно да участва в публични събития в страната. Няма как тя да отиде на церемонията с чиста съвест“, заяви тогава представител на Портман. По-късно самата тя обяви, че не стои зад BDS както Роджър Уотърс, но това не значи, че трябва да е безкритична към случващото се в страната. „Избрах да не присъствам, защото не исках да излезе, че подкрепям по някакъв начин Бенямин Нетаняху, който щеше да изнесе реч на церемонията“, коментира Портман.

Също наскоро концерт в Израел отказа новозеландска певица Лорд, както и рапърът Fat Joe. Други обаче, като Ник Кейв и Radiohead, отказаха да се присъединят към бойкота. Същевременно палестински издания изтъкват, че макар да твърди, че няма политическа подкрепа в решението на Лана Дел Рей да пее в Израел, израелските власти вече го използват за политическа пропаганда.

Палестинската кампания за академичен и културен бойкот на Израел (PACBI) пък прави сравнение с апартейда в Южна Африка: „Съмняваме се, че би пяла по време на апартейда в Южна Африка. Точно по този начин различни артисти отказват участия в днешен Израел“, посочват от организацията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар