В категории:Близкият изток / Свят

Натали Портман отказа израелска награда, за да „запази съвестта си чиста“

Родената в Йерусалим актриса трябваше да отиде в Израел, където да получи наградата „Генезис“, но отказа да го направи, защото „иска да запази съвестта си чиста“.

Снимка: natalieportman.com

Натали Портман отказа да присъства на церемонията по връчването на приза „Генезис“, която щеше да се проведе в Израел, заявявайки, че е „потресена“ от събитията, случващи се в страната, пише The Guardian.

Актрисата, която притежава и израелско, и американско гражданство, спечели наградата „Генезис“ за 2018 г. в края на миналата година, през ноември. Призът се присъжда за „отличителни постижения на хора, които са постигнали голям успех и слава в своята област, показвайки по този начин силата на еврейския дух“.

Портман обаче информира Фондацията за наградите „Генезис“, че няма да пътува до Израел за церемонията, която в следствие на това е била отменена.

„Случващите се събития в Израел са изключително неприятни за нея и тя се чувства некомфортно да участва в публични събития в страната. Няма как тя да отиде на церемонията с чиста съвест“, заявява представител на Портман.

Макар конкретни събития да не са споменати, то израелската военна реакция на мирните протести по границите на ивицата Газа бе осъдена по цял свят.

Решението на актрисата обаче бе заклеймено от управляващата партия Ликуд. Депутатът от Кнесета Орен Хазан поиска от властите да отнемат гражданството на Портман, а министърът на културата Мири Регев, заяви че актрисата е „паднала като узрял плод в ръцете на поддръжници на BDS“.

„По същество Портман се присъедини към редиците на тези, според които чудото на успеха и прераждането на Израел е мрачно и тъмно събитие“, заяви Регев, отпращайки препратка към филма на Портман „Приказка за любов и мрак“, който е адаптация по едноименния роман на Амос Оз.

По-късно в официалния си профил в Instagram, Натали Портман коментира, че не стои зад BDS, но това не значи, че трябва да е безкритична към случващото се в страната.

„Решението ми да не присъствам на церемонията по връчването на наградите „Генезис“ бе погрешно представено от някои. Нека говоря от свое име. Аз избрах да не присъствам, защото не исках да излезе, че подкрепям по някакъв начин Бенямин Нетаняху, който щеше да изнесе реч на церемонията. В същото време, аз не съм част от движението на BDS и не го подкрепям. Подобно на много израелци и евреи по света, мога да бъда критична към ръководството на страната, без да искам да бойкотирам цялата нация. Аз ценя моите израелски приятели и семейство, израелска храна, книги, изкуство, кино и танци. Израел беше създаден точно преди 70 години като убежище за бежанци от Холокоста. Но грубото отношение към тези, които страдат от днешните жестокости, просто не се връзва с еврейските ми ценности. Тъй като се интересувам от Израел, трябва да се противопоставя на насилието, корупцията, неравенството и злоупотребата с власт“,  сподели Портман.

Рейчъл Азария, член на центристката партия Кулану, която е част от управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху, заяви, че отказът на Портман представлява „предупреждение“ за Израел.

„Тя изразява мнението на много от американските евреи, особено на по-младото поколение. Загубата им би ни струвала много“, заявява Азария.

Портман до голяма степен е стояла в страни от израелската политика, като въпреки това е изразявала критики към сегашния министър-председател Бенямин Нетаняху, заявявайки през 2015 г., че е „много разстроена и разочарована от преизбирането му“ и че е ужасена от „расистките му коментари“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар