В категории:Европа / Информации / Свят

Европарламентът скръцна със зъби на Унгария

Заради рисковете за правовата държава, съзряни от евродепутатите в управлението на Виктор Орбан, Будапеща може да загуби правото си на глас в Съвета на ЕС. За да стане факт това, санкцията трябва да бъде подкрепена от всички страни членки

Виктор Орбан в Европарламента. Снимка: it.euronews
Виктор Орбан в Европарламента. Снимка: it.euronews

Унгария се изправя пред риска да загуби правото си на глас в Съвета на ЕС след днешното решение на Европейския парламент, прието с 448 гласа „за”, 197 „против” и 48 „въздържали се”. Гласувана е препоръка към страните членки да задвижат член 7 на европейските договори и да санкционират Будапеща заради рисковете за правовата държава, съзряни от евродепутатите в управлението на правителството на унгарския премиер Виктор Орбан. Този член предвижда именно отнемането на правото на глас в Съвета на ЕС на съответното санкционирано правителство.

Самото задвижване на процедурата като инициатива от страна на Европарламента е прецедент и се прилага за първи път спрямо страна членка на ЕС. Подобна процедура бе задвижена спрямо Полша в края на миналата година, но тогава това бе инициатива на Европейската комисия.

За да се стигне до отнемането на правото на глас, мярката трябва да бъде подкрепена от всичките държави, членуващи в ЕС, чрез гласуване в Европейския съвет, съставен от държавните и правителствените ръководители на страните членки. Такова единодушие обаче едва ли ще се постигне, след като Орбан има и съюзници сред еврочленките – като правителствата на Полша или Италия например.

Лисабонският договор допуска на второ гласуване решенията да бъдат взети и с квалифицирано мнозинство – 55% от държавите в ЕС, представляващи 65% от населението на ЕС.

Решението на Европарламента от днес само по себе си е достатъчно остър сигнал към Будапеща. То стана възможно, след като Европейската народна партия, която има мнозинство в ЕП и част от която е и партията на Орбан ФИДЕС, даде свобода на своите евродепутати да гласуват по съвест.

Унгария предизвика това решение с нарушения в 12 области – конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Ето как по данни на Европарламента са гласували българските евродепутати относно доклада на холандската „зелена“ евродепутатка Юдит Саржентини, който поставя въпроса за нарушенията на правовата държава в Унгария. Преобладаващата подкрепа в ЕП именно за този доклад предопределя стартирането на процедурата за наказателна мярка срещу Будапеща.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар