Вълна от протести в Русия срещу готвената пенсионна реформа

Участниците в митингите из десетки руски градове настояха за преразглеждане на одобрения на първо четене проект за повишаване на пенсионната възраст и настояха за организирането на референдум по повод предлаганите промени

Митингът на комунистите в Москва против сегашния вариант на пенсионната реформа. Снимка: Туитър
Митингът на комунистите в Москва против сегашния вариант на пенсионната реформа. Снимка: Туитър

В неделя из много руски градове, включително Москва, Санкт-Петербург, Владивосток, Новосибирск, Иркутск, Астрахан и Новоросийск, премина вълна на протести срещу подготвяната в Русия пенсионна реформа, която повишава със 7-8 години възрастта за пенсиониране, съобщава Newsru.com. Главни организатори на проявите бяха Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), „Справедлива Русия” (СР) и профсъюзите. Те искат реформата да премине през широко обществено обсъждане, да се направят корекции в сегашния проект и накрая промените да се одобрят или отхвърлят чрез референдум. Реформата бе одобрена на първо четене в руската Държавна дума на 19 юли, но предстои и второто ѝ четене на 24 септември. Именно затова сега протестите се активизират, за да повлияят на решенията на депутатите.

В московските митинги взеха участие общо около 7 500 души – близо 6000 дойдоха на комунистическия протест на бул. „Андрей Сахаров” и около 1500 се събраха на подобната акция на СР на площад „Суворов”, към която се присъединиха също представители на партиите „Яблоко” и „Трудова Русия”, профсъюзите „Университетска солидарност и „Движение”, Социалдемократическият съюз на жените, Руският обединен трудов фронт и т.н.

В Петербург протестната проява на КПРФ бе край Финландската гара – онази, на която пристига Ленин преди началото на революцията през 1917 г. Там се събраха около 1000 души.

Недоволството от покачването на възрастта за пенсиониране от 55 на 63 г. за жените и от 60 на 65 г. за мъжете стигна и до далекоизточното пристанище Владивосток. Според местните власти там около 250 души са последвали призива на комунистите да излязат на протест, докато организаторите твърдят, че са се събрали над 1000 души.

„КПРФ счита, че подготвената правителствена реформа на пенсионната система не е обоснована и не е обмислена, а последствията ѝ ще влошат материалното положение на мнозинството граждани,” сочи декларацията, приета на митинга.

Протестираха и жителите на Симферопол, главния град на Крим, които се събраха в тамошния парк „Гагарин”. Те отначало почетоха с минути мълчание паметта на починалия руски певец Йосиф Кобзон и на загиналия от атентат в Донецк лидер на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Захарченко.

Пенсионната реформа бе предложена от руското правителство на 14 юни – в деня, в който се откри световното първенство по футбол, чийто домакин бе Русия. Лансираното повишаване на пенсионната възраст за жените с 8 години, а за мъжете с 5, като се осигури и дълъг преходен период, бе посрещнато със силно недоволство. Дори и след преминалото първо четене в Думата проектът е обект на постоянни обсъждания и корекции.

По темата на свой ред се изказа и президентът Владимир Путин, който в телевизионно обръщение на 29 август предложи редица промени в проекта, включително пенсионирането на жените да става на 60 г. При това той отбеляза необходимостта от регламентиране на мерки за търсене на отговорност от работодатели, пристъпващи към неоснователни уволнения или отказващи да приемат на работа хора в предпенсионна възраст.

Путин предложи още от 2019-та да бъде повишена два пъти помощта за безработни в предпенсионна възраст, както и да се осигури предимство за пенсиониране на 50-57 години за многодетни майки. Тези идеи за корекции редом с много други също ще постъпят официално в Думата, за да бъдат разгледани на второто четене на 24 септември.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар