В категории:Информации / Русия / Свят

В Красноярск протестираха срещу пенсионната реформа в Русия

Профсъюзите пуснаха обръщение до президента, правителството и парламента за отмяна на реформата, а опозиционерът Алексей Навални бърза да използва недоволството за свои политически сметки

Сред участниците в протеста в Красноярск рещу пенсионната реформа се забелязваха доста млади хора. Снимка: prima.ru
Сред участниците в протеста в Красноярск рещу пенсионната реформа се забелязваха доста млади хора. Снимка: prima.ru

Стотици хора в петък излязоха в руския сибирски град Красноярск на митинг срещу планираната в Русия пенсионна реформа, съобщават сайтовете prima.ru и newsru.com.

Реформата бе обявена от правителството на 14 юни т.г., точно в деня на старта на световното първенство по футбол. Тя предвижда от 2019 г. да започне поетапно повишаване на възрастта за пенсиониране. В рамките на 15 години жените, които сега в Русия стават пенсионерки на 55 г., постепенно ще повишават този праг, докато той стигне до 63 г. А мъжете, за които сега пенсионната възраст започва на 60 г., постепенно ще достигнат до 65 г.

Замисленото предизвиква силна обществено недоволство. Дори министърът на труда Максим Топилин изказва опасения, че реформата ще увеличи рисковете с трудовата заетост на хората, които са в навечерието на пенсионирането си.

В интернет върви петиция против повишаването на пенсионната възраст, подписана вече от 1,8 милиона души. Федерацията на профсъюзите изпрати свое обръщение против проекта за реформа до президента Владимир Путин, до правителството, до Държавната дума и Съвета на федерацията.

За протестната акция в Красноярск, състояла се в Парка на космонавтите, се събраха хора от цялата Красноярска област, а също и от Кемеровска област. Според организаторите участниците в проявата са били около 1000 души.

Митингът излезе с резолюция, подписана от около 800 от участниците. В нея се изисква създаването на два милиона нови работни места преди повишаването на пенсионната възраст. През следващите две седмици активисти ще продължат да събират подписи, след което резолюцията ще бъде изпратена до правителството на Руската федерация.

„Пенсионер – това звучи горчиво”, „Да пукнем на работните места!”, „В Русия пенсията е синоним на нищетата”, „Стига сте унижавали нашето поколение”, „Защо толкова сложно? Просто ни изгорете след 60!” – плакати с такива надписи можеха да се видят в ръцете на протестиращите. Сред тях имаше не само хора в напреднала възраст, но и младежи.

Младежкото участие се приписва на активно включилия се в протестната кампания опозиционер Алексей Навални, който събира фенове главно в интернет и затова е по-познат на младите хора, а не на бабите и дядовците им. Сега явно бърза да навакса този дисбаланс и да натрупа точки и пред по-възрастното поколение.

Навални вече обяви, че е съгласувал паралелното провеждане на 1 юли на демонстрации срещу пенсионната реформа едновременно в 7 града. Той се опитва освен това да убеждава изразяващите спонтанното си недоволство хора да не се доверяват на профсъюзите, също скочили срещу реформата, защото според него те били в сговор с Кремъл и накрая щели да сменят позицията си.

Яхването с политически сметки на този очевидно болезнен социален проблем обаче едва ли ще проработи добре за Навални. По-скоро ще настрои препатилите какво ли не по-зрели поколения в Русия срещу „използвача”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар