В категории:Свят / Украйна

Убийството на Захарченко в Донецк – версии и мнения

От самопровъзгласилата се ДНР алармират, че е забелязана подготовка на украинска ударна групировка по направление към Мариупол и смятат, че може да се очаква настъпление на 14 септември

Александър Захарченко. Снимка: РИА
Александър Захарченко. Снимка: РИА

Руските и украинските медии продължават да следят с повишено внимание обстановката в Донбас, отзвука и коментарите по повод атентата, при който на 31 август следобед в Донецк бе убит лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, както и член на неговата охрана.

Още първите реакции в Донецк, Луганск (столицата на другата самопровъзгласила се република в Донбас – ЛНР) и Москва сочеха като извършител Украйна и изтъкваха, че случилото се е особено кощунствено, защото драстично нарушава примирието, обявено на 29 август по повод началото на новата учебна година на 1 септември.

На свой ред СБУ – Службата за сигурност на Украйна, отрече да има нещо общо и излезе с версията, че убийството може да е резултат от разчистване на сметки вътре в самите сепаратистки среди в Донецк, или дори спецоперация на Русия, която искала да се освободи от знаещия прекалено много Захарченко.

Назначеният за временно изпълняващ длъжността на ръководител на ДНР Дмитрий Трапезников извести вечерта на 31 август, че в рамките на спешно предприети от силите за сигурност на ДНР издирвателни мерки са заловили лица, участвали в подготовката на атентата, и те вече дават показания.

Днес РИА „Новости” разпространи изявление на съветника на лидера на ДНР Александър Казаков, че убийството е извършено от Силите за специални операции на Украйна и че това е потвърдено в показанията на задържаните. Той увери, че скоро ще бъде оповестено дори името на офицера, ръководил конспирацията.

Украински медии съобщават, че сепаратистките власти в ДНР са затворили изходните пунктове и не пускат никого да излиза от ДНР, а очакващите да влязат са допускани „избирателно”. Очевидно това се прави с цел да не се позволи евентуално дошлите отвън лица, които имат отношение към атентата, да напуснат територията.

Смята се, че убийството е извършено с участието на човек от охраната на Захарченко. Един от телохранителите му е изчезнал след атентата и досега още не е открит.

Захарченко и друг негов телохранител загинаха в резултат на мощен взрив, който е бил заложен в една от лампите в ресторант „Сепар” в центъра на Донецк, където убитият е имал навика да обядва и да провежда работни срещи. Ресторантът е собственост на шефа на неговата охрана.

При атентата бе ранен и финансовият министър на ДНР Александър Тимофеев, който е смятан за особено близък със Захарченко и за втори човек в йерархията на сепаратистката република. Според украинскат информационна агенция УНИАН същинската цел на атентата бил именно Тимофеев, а не Захарченко, който така и така се канел да напуска поста си през септември.

Следственият комитет на Русия също е започнал собствено разследване, третирайки убийството на Захарченко като „акт на международен тероризъм”, при който е бил застрашил животът на много хора.

Днес и прес-секретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, коментира убийството на Захарченко, наричайки го „провокация”, която „води до повишаване на напрежението в региона” и пречи на възможността за реализация на мирните споразумения от Минск. „Тепърва предстои да се изясни кой стои зад тази провокация,” отбеляза Песков, без да споменава Украйна. Той напомни, че Путин предишната вечер вече е изразил оценка на случилото се, изразявайки съболезнованията си за гибелта на Захарченко.

Във въпросното изявление на президента, разпространено веднага след убийството на 31 август, Путин го определя като „подъл акт”, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона, отдава почит към личността на Захарченко и уверява, че Русия винаги ще бъде с народа на Донбас. Президентът също се въздържа да спомене Украйна.

Междувременно РИА „Новости” цитира официаалния представител на командването на самопровъзгласилата се ДНР Едуард Басурин, който алармира, че е забелязана подготовка за настъпление на украински части в Донбас. Според него под прикритието на ученията „Щорм-2018” се разгръща украинска ударна групировка по направление към Мариупол. Установено било, че Киев струпва около населения пункт Розовка тежка техника и артилерия. „Личният състав на подразделенията получава боеприпаси и екипировка, инспектира техниката като пред изпълняване на бойна задача,” сочи още Басурин. Той добавя, че в района на Урзуф са пристигнали части на 56-а моторизирано-пехотна бригада и на 406-а артилерийска бригада. Добавя, че настъплението може да започне на 14 септември.

Пред РИА „Новости” Басурин призовава западните лидери да се намесят и да спрат „увлеклия се в игра на война режим на Порошенко”, защото иначе ситуацията нямало да доведе до нищо друго, освен до „сълзи и мъка в домовете на Украйна и на нашата република”.

А ето и два коментара за убийството на Захарченко в две влиятелни западни издания. „Индипендънт”: „Неговата (на Захарченко – б.р.) гореща натура пораждаше чести разногласия с менторите в Москва. Така или иначе, той накрая заемаше по-умерени позиции”. „Уолстрийт джърнъл”: „Това е най-новото политическо убийство в нестабилния регион, където Русия и Западът се сражават за своето виждане на миротворческия процес”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар