Взривена е колата на Игор Плотницки в Луганск

Медиите гадаят дали зад покушението стои Киев или става дума за вътрешни врагове на лидера на ЛНР

Рано сутринта в събота на 6 август в Луганск бе извършено покушение срещу главата на самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки. Недалеч от дома му беше взривена неговата кола, с която той е пътувал. Плотницки е ранен и откаран в болница. Пострадали са също съпровождалите го шофьор и охранители.

Игор Плотницки с охранители
Игор Плотницки с охранители

Веднага възникнаха въпроси от какво може да е предизвикано покушението и то точно в сегашния момент, когато военната реторика между Киев и самопровъзгласените републики в Донбас отново е нажежена. Двете страни практически ежедневно с заканват една на друга с пълномащабно подновяване на боевете в зоните на конфликта.

Александър Захарченко също е на мушка

В края на април т.г. министерството на сигурността на Донецката народна република (ДНР) предотврати покушение срещу нейния лидер Александър Захарченко. Атентатът срещу него трябвало да бъде извършен в стрелбищния комплекс „Артемида”, който Захарченко често посещава.

Здържаните от силите за сигурност конспиратори със съответното взривно устройство, замаскирано като предмет от интерьора на стрелбището, били дошли от контролирани от Киев зони. По-късно са установени и техни помощници в ДНР.

Министерството на сигурността на ДНР излезе със следната декларация тогава: „Президентът Порошенко е издал заповед за физическото унищожаване на лодерите на ДНР и ЛНР. Тези указания са дадени от ръководителите на украинските спецслужби на подчинените им служители по време на закрити оперативни съвещания и колегиуми”.

Самият Захарченко заяви, че автори на заговора срещу него не са били случайни „диверсанти”, а действащи сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Медиите тогава припомниха, че няколко дни преди това шефът на СБУ Василий Грицак беше предупредил публично Захарченко, Плотницки и останалите им съратници „да се замислят, че просто може да ги очистят”.

Пред нова спирала на конфликта

Допуска се също, че със сегашния атентат срещу Плотницки може да се търси провокиране на нова спирала в бойните действия в Донбас. Припомня се съобщението на главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, че в Донбас активните сражения може да се възобновят между 4 и 8 август. За същото буквално в навечерието на покушението срещу Плотници говори и секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александър Турчинов. А през юли Турчинов заяви, че има готовност за въвеждане на военно положение в Украйна „в случай на възникване на опасни тендненции”.

Що се отнася до Плотницки, последната му публична изява преди атентата е обръщение на 3 август към украинския президент Петро Порошенко, в което главата на ЛНР казва: „Порошенко има малко време, за да се върне от пътеката на войната към пътя на мира. Ако той изпусне последния шанс, ние ще имаме нова власт в Украйна”.

А няколко дни преди това Плотницки се е разпоредил да се подготви среща с депутатката във Върховната рада Надежда Савченко, която сега се изявява като активистка на мирното решение на конфликта. „Можем да разговаряме с нея, ако тя наистина иска да намери компромис и решение за конфликта по мирен път,” заявил шефът на ЛНР.

Вътрешни напрежения

Същевременно в медиите се отбелязва и наличието на сурова вътрешна борба в самата ЛНР – между официалния Луганск в лицето на Плотницки и командирите на бойни части, които не споделят неговата политика. Миналата година един такъв командир – Алексей Мозговой – и няколко негови сподвижници бяха убити при взрив на колата им. Тогава Плотницки заяви, че това е изгодно само на Киев, който иска да дестабилизира отвътре ЛНР. Но според някои коментари към момента на онзи атентат напрежението между Плотницки и Мозговой е било достигнало много високи нива. Съратници на Мозговой тази година му издигнаха паметник в Алчевск и на церемонията се събраха стотици негови привърженици, припомня „Лента.ру”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар