В категории:България / Екология

Общинарите в Царево одобриха строителството на Силистар

Решението е прието с гласовете на представителите на ГЕРБ и НФСБ. Еколозите са категорични, че строежът противоречи на устройствените правилници и законите и настояват за бърза реакция на екологичния министър и главния прокурор

Снимка: tsarevo.info

Общинският съвет в Царево е одобрил изработването на план за застрояване на парцел от 22 декара в местността Силистар, съобщават за „Дневник“ от деловодството на съвета.

Точката е била последна в дневния ред и е одобрена от 9 съветници – 8 от ГЕРБ и единственият от НФСБ на Валери Симеонов. Трима са гласували против – двама на БСП и един от обединение „Народен съюз“ (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз), съобщава „Капитал“.

За предстоящото гласуване сигнализараха вчера от екологичната коалиция „За да остане природа в България“.

„На извънредно заседание на общинския съвет на Царево на 24 август ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност. В рамките буквално на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плаж Силистар на място, където преди години е имало постройки на местното ТКЗС. Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, потвърждават природозащитниците“, написаха от коалицията в своя позиция.

Предложението на кмета Георги Лапчев е да се изработи подробен устройствен план за поземлен имот на дружеството „Ню Билдинг Естейтс“ ЕООД, който, според информация на сайта „Бивол“, да му позволи да го застрои с вилни сгради. Според изданието предложението за план за застрояване на вилни сгради евнесено от собственика „Ню Билдинг Естейтс“ ЕООД, който е придобил имота с площ 22 169 кв.м. на 30 юли от Сибанк/ОББ срещу 435 172 лв. или близо 10 евро на кв.м. „Ню Билдинг Естейтс“ с капитал 500 лв. е собственост на „Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на Десислава Цветанова Георгиева, пише „Бивол“.

Според еколозите, решението противоречи на Закона за застрояване на черноморското крайбрежие, защото община Царево все още не е приела Общ устройствен план, като това не позволява одобряването на частични подробни устройствени планове.

По тази причина „За да остане природа в България“ обяви, че се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да обжалват решението в съда в най-кратки срокове.

Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево, обясняват еколозите.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла“ с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.

Според разследване на „Бивол“, терените пред имота на „Ню Билдинг Естейтс“ са собственост на лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов, който за кратко беше кандидатура на Пламен Орешарски за министър на инвестиционното проектиране, но по-късно кандидатурата му беше оттеглена и заменена с тази на Иван Данов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар