Интелектуална археология: преоткриване на стария румънски анархизъм

Утопичният роман „Аримания“ от Юлиу Нягу-Негулеску бе представен в левия културен център „Маказ“ в Букурещ. Интервю с Лоранд Сакач от издателство „Свободни страници“

Лоранд Сакач от румънското издателство за анархистка литература „Свободни страници“ (снимка: Барикада)

Във вторник 17 юли 2018 г. в левия културен център „Маказ“ в Букурещ бе представен романът „Аримания или страната на доброто разбирателство“. Романът-утопия на автора-анархист Юлиу Нягу-Негулуску е публикувана от издателство „Свободни страници“, поддържано от група млади хора. Книгата е написана в периода, когато Юлиу Нягу-Негулеску е в затвора „Въкърещ“. Той е бил арестуван през май 1921 г., когато участва на конгреса за учредяване на Комунистическата партия в Румъния. Тогава 271 делегати и участници са арестувани и закарани в затвора. Написаната зад решетките книга се появява за първи път в Браила през 1923 г.

На представянето в „Маказ“ участваха приблизително 45 души. Голямата част от тях бяха младежи на възраст под 30 години. От издателството споделиха някои подробности от „кухнята“ на инициативата им. Каза се нещо повече и за самата книга. Накрая един от въпросите в залата беше каква е връзката с настоящето и каква стойност има тази интелектуална археология за днешния ден, тъй като живеем днес, а не преди век. Отговорът бе някак неопределен – засега сме в зоната на проучванията на миналото, ще видим какво ще бъде в бъдещето. Интелектуално Румъния е силно фиксирана върху това, което е било преди. Връзката с настоящето се прави трудно и не е силна.

Румънският утопичен роман „Аримания“ е написан в затвора „Въкърещ“ в началото на 20-те години на ХХ век (снимка: Издателство „Свободни страници“)

Разговарях с Лоранд Сакач – представител на издателство „Свободни страници“ и един от инициаторите на проекта за популяризиране на стария анархизъм.

Лоранд, как ви дойде идеята за издателство „Свободни страници“? Защо избрахте този профил?

Първоначално идеята дойде на Ади (Адриан Тътъран). Александру Предою изследва в архивите анархистката история на Румъния и забеляза, че състоянието на много текстове и документи там се влошава малко или повече. Така се очерта идеята за едно издателство, което да е фокусирано специално върху възстановяването на историята на анархизма в Румъния.

Има ли и днес румънски автори, които публикуват анархистка литература?

Да, например Влад Братуляну. Той е авторът на нашата брошура „История на анархизма в Румъния“. Той е жив. Не е писал през 20-те години на миналия век. Не е бил в затвора „Въкърещ“… По принцип ние публикуваме всякакви материали, които влизат в широкия спектър на анархизма (съвременен или класически). Такива са нашите планове.

Издавате румънски автори? Или чуждестранни?

И от двата вида. Опитваме се от една страна, да преведем класически текстове, а от друга да преиздадем румънски текстове.

Познат ли е анархизмът в Румъния?

От скромния ми опит на сцената на анархизма в Румъния съдя, че не е много познат. Основните му принципи не се знаят. Обикновено той е асоцииран с тероризма, с хвърлени бутилки със запалителна течност.

Важен ли е анархизмът в днешните дни?

Мисля, че е много важен. Това е стара традиция. Той е един от основните стълбове на социализма в края на краищата. Помества се в стара традиция, съдържаща ангажимент и чувствителност към свободата. Ако видите нашите брошури, ще забележите, че идваме от зоната не на индивидуалистичния анархизъм, а от тази на комунистическия анархизъм – на хора като Кропоткин, Ема Голдман. Придържаме се към тези мислители.

Има ли читатели – публика, към която се стремите?

Има публика, към която сме се насочили. Това е ясно. Засега тези хора са малко. По принцип те са с образование над средното ниво за страната. Нашата цел е да не останем на сегашното ниво. Ще се опитаме да достигнем до по-широка публика.

Какви са плановете ви за бъдещето?

Например, следващият ни голям проект са отнася до преиздаването на мемоарите на Замфир Арборе (румънец, роден в Буковина в състава на Руската империя, който се превръща в международен анархист и последовател на Михаил Бакунин, а след Първата световна война на два пъти е сенатор в парламента на Велика Румъния – бел.прев.).

Разбирам, че в края на юни сте били в Клуж Напока…

Да, бяхме в левия културен център Tranzit.ro, за да представим „Аримания“. Залата беше пълна. Всички столове бяха заети. Публиката беше около 60 души. Само там продадохме 50 екземпляра от книгата. Считаме събитието в Клуж Напока за голям свой успех.

Успех и напред!

Благодаря, ще видим какво ще се случва!

Публиката на представянето на романа „Аримания“ в левия културен център „Маказ“ в Букурещ бе изключително млада (снимка: Аурелиан Джугъл)

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар