В категории:България

Село иска да вдигне край Калиакра курорт колкото Разград

Няма шега. Ново селищно образувание може да се появи в община Каварна, а местни хора бленуват капацитетът му да е 30 000 туристи

Калиакра… Направо си плаче за нов курорт! Снимка: ,,Барикада“

Българската стопанска инциатива продължава да превзема нови върхове. Тези дни на обсъждане в каварненското село Българево стана ясно, че в местния общински съвет е входирано предложение парцели край морето да получат статут на селищно образувание. Не е шега работата – иде реч за около 29 хектара южно от селото, върху които… да се развива курортно дело с 30 000 души капацитет. За сравнение – областен център като Разград в момента има точно толкова население.

Българево се намира малко преди нос Калиакра, на хвърлей е разположен един от най-красивите плажове в света – Болата. Местни бизнесмени отдавна се оплакват, че поминъкът там не е достатъчно развит. Дори преди време писаха на Бойко Борисов, искайки в района да може да се инвестира, а и да се изгради инфраструктура. Зад всички тези идеи стои местен инициативен комитет, селското кметство и общинари също няма против. Имало и инвеститорски мераци. Не е ясно обаче може ли да се развива строителство, тъй като площите са в защитената зона ,,Комплекс Калиакра“.  Идеята явно е да се осъществява ,,природосъобразно застрояване“.

За да се случи всичко това, проектите следва да се регламентират в общия устройствен план на Каварна. А Каварна няма такъв план. Документът се бави вече няколко години, поради което инициаторите роптаят срещу общинския кмет Нина Ставрева.

Пейзаж от района – перки и тук-там земя. Снимка: ,,Барикада“

По един друг въпрос жителите на Българево и Ставрева показват далеч по-добро взаимодействие. С общи усилия те успяха да издействат плаж Болата и паркинга на Калиакра да бъдат извадени от едноименния резерват и прехвърлени към защитена местност „Степите”. Строителство там няма да може да се осъществява, но пък в защитената местност действат далеч по-леки ограничителните режими. Вследствие на всичко това заливът ще се… концесионира. ,,Концесионерът ще се грижи за чистотата, ще направи санитарни възли, ще постави чадъри и шезлонги, ще осигури водно и медицинско обслужване”, заяви наскоро пред медиите кметът на Българево Георги Георгиев. Донякъде е прав да иска концесионер, тъй като Болата и досега бе препълнен с хора, влизащи незаконно, при риск за тях самите и без прояви на нормалност (паркираше се върху пясъка). Но и не е прав да иска концесионер, защото контрол и обслужване спокойно може да се осъществяват от държавата или общината. Но те, разбира се, не желаят, защото по-добре печалбите да отиват в частници, вместо в тях.

На север също е интересно. Общият устройствен план на Шабла е в доста по-напреднала фаза от каварненския. Както ,,Барикада“ писа, и там се предвиждат туристически комплекси. Капацитетът им е 19 000 души. 19 000 – доста по-малко от 30 000. Истинско облекчение!

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар