В категории:Общество

Спаси Скаптопара: протест в защита на древното селище край Благоевград

Хората в Благоевград и околността са притеснени за съдбата на древните останки, открити край село Покровник. Как се развива казусът – ще бъдат ли покрити те с бетона на магистрала Струма, ще бъдат преместени в музей или пък ще останат там, за да се развива регионален туризъм, каквото е желанието на гражданската инициатива? Тази неделя хората излизат на национален протест в София от 18 часа на пл. „Независимост“.

Снимки: Спаси Скаптопара

Овидий:

Нека оставим на други да оценяват древните времена,

аз съм доволен, че съм роден в тях.“

През април край благоевградското село Покровник археолози откриха непокътната римска гробница, която е част от древна вила, датирана от III век сл. Хр. Става дума за тракийското селище Скаптопара, далечен предшественик на днешен Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, наскоро стана ясно откриването на цял мавзолеен комплекс. Обектът е проучван „спасително“ (т.е. с ускорени темпове) през 2017 и настоящата 2018 г. Целта още в началото на тези разкопки е била премахването на архитектурните останки и освобождаване на мястото за новото строителство на магистрала Струма.

Около това древно селище днес са се е събрала общност от хора, които се борят за спасяването му, обръщат се към местни и национални властови представители и задават въпроси: можем ли да се движим в светлото бъдеще на (магистрален) просперитет след като сме склонни да загробим обратно на тъмно паметта за миналото?

В селището към момента са открити множество сгради, погребални камери, баня, храм. Измежду артефактите, открити от археолозите, има древни монети, керамични съдове, накити и др. В погребалните камери на селището са открити и 57 човешки скелета. Експертна комисия трябваше да излезе с решение затова могат ли да бъдат преместени по-ценните археологически находки или трасето на автомагистралата да бъде преместено. Експертна комисия от Министерство на културата е заявила, че разкопките ще бъдат там до 20 юли и след това отново ще има следваща комисия и всякакви комисии на други министерства, които ще си блъскат главите как да усвояват и милиони, но и как да затворят устите на несъгласните граждани, които искат в село Покровник да има туристи и движение от хора.

През месец май стана ясно, че няма да има местен референдум за археологическите находки край село Покровник. Според гражданите, които искат селището да се запази в този вид и на оригиналното място, всички, въвлечени в проекта до този момент археолози и учени са добре платени, за да успокояват страстите, че всичко е точно, за да може в края на проекта, когато парите са усвоени да кажат, че разкопките са свършили, в регионалния музей има няколко монети и глинени съдове и няма нищо друго ценно, така че строежът на магистралата да продължи постарому. Според гражданите от „Спаси Скаптопара“ по първоначален план, проектът за магистралата е трябвало да мине през футболното игрище на местен бизнесмен, но впоследствие бързо е отклонено със странен завой, който прави впечатление в проекта. Така игрището на местния спортен бизнесмен се запазва, но археологическият комплекс трябва да се жертва за магистралата.

Бетонна ли е съдбата на древните исторически разкопки и завързани ли сме в абсолютна безпаметност за близко и далечно минало? Безхаберието и циничността, с които рушим памет за комунизъм, фашизъм и дори за древността, се връщат обратно при самите нас, в нашите осакатени деца. Връщат се като неграмотност и новоизмислени фалшиви факти, с които сами изграждаме крепости на лъжи, лицемерие и бездушевност. Превръщаме се в изманипулирани същества, чиито общи ресурси, земи, природа и минало биват приватизирани в нови заграждения, в нови информациионни бездни, отдалечени от нас, впримчени в бруталността на капиталовите жажди и идеологически машинации на съзнанието.

Макар и един от развитите региони, благоевградският край също напоследък търпи удари – работните места намаляват, а предприятията, които предоставят такива постепенно изчезват. Това се случва с едва действащата тютюнева фабрика, която издържаше стотици работници в района. Единствените места засега, които крепят града и го правят привлекателен за мнозина са двата университета – Югозападният и Американският. Затова също става дума в разговора ми с Лазар Андреев, който е в инициативния комитет на „Спаси Скаптопара“ – говорим за това защо решават да излязат на протест в София тази неделя, какъв ще бъде икономическият резултат за региона от запазването на древните находки и къде се къса връзката в диалога с властта.

Защо решавате да излезете на протест в София в неделя? Очевидно някой не ви чува.

Това, което ни провокира са многобройните въпроси, които задаваме и на които няма отговор. Не знаем защо трябва да бъдат дадени 3 милиона лева, за да се разкопае една нива от 6 декара, да се установи какво има там и след това магистралата да мине отгоре. Още от 1973 г. се е знаело какво има под тази нива, преди две години се разкриват още находки, а преди няколко месеца и въпросната римска гробница. Не виждаме никаква коренспонденция и комуникация между институциите, не виждаме да се изпълняват областни и национални планове за действие. Има много стратегически документи, но няма никакво изпълнение. Има открита вила, която по данни на независими археолози от Българското археологическо сдружение е една от най-големите подобни вили в Европа. Това са 6 декара. Става въпрос за мавзолей, в който има гробница, части от помещения, които съставляват този мавзолей, друга сграда, която според някои археолози е църква, според независими археолози е абсидална зала, за която говорят редицата помещения органично свързани с нея. Сградата с абсида оформя изцяло самостоятелен комплекс. В древната вила има много други помещения като баня, тухларни. Аналогът, който направиха археолозите са аграрно-промишлените комплекси от едно време, това място е имало такава роля във времето, в което е било експлоатирано.

Много по-малки вили са откривани в Англия и цяла Европа и тези места са превърнати в атракциони, около които хората печелят, но тези места освен това развиват и местния туризъм, движението на хора. Такава е и нашата първоначална идея, това да помогне развитието в района на Благоевград – да даде възможност на хората да работят на място, достойно, тук, близо до семействата си, а не да ходят по чужбина. За нас това е една фабрика. Последните години икономиката в Благоевград е в колапс, закриването на работните места и намаляването на заплатите в цигарената фабрика, същото се случва и в Югозападния университет, работните места намаляват. Това веднага се отрази на икономиката на града. Затова искаме запазване, искаме възтановяване, искаме подпомагане на развитието на икономиката. Но държавните институции нехаят, не ги интересува или може би етапът, в който трябва да вземат решение е прекалено късен. Отговорите им не са това, което устройва хората в района, а именно развитие на туризма в Благоевград.

А какво казва властта – в лицето на общината (ГЕРБ), на министерствата, на правителството?

Според археолозите, които работят там, тези 3 милиона лева са дадени, за да се извадят „много ценни находки“, които вече са в регионалния музей на Благоевград. От един месец тези находки са там, аз питам колко е прихода от туристи, които са си взели билет и са отишли да ги видят? Тези 3 милиона според моите изчисления ще бъдат възвърнати някъде след около 300 години. Тоест ние няма да сме живи да видим тази инвестиция за тези съдове, лампи, монети и накити. Все още се говори, че там трябва да се инвестира още и да се правят инвестиции, което според нас е напълно безсмислено. На 30 км отсечка 6 археологически обекта са унищожени. Ако целта им е да копаят и затова да взимат пари, аз съм сигурен, че и с много по-малко пари може да се организира работата и да се извадят 5 монетки и питоси, които да се сложат в музея, но не за 3 милиона. Ако един бизнесмен направи такава инвестиция, която ще му се върне след 300 години, той директно трябва да си сложи въжето и да се обеси на първия стълб.

Защо правителството сега казва, че проектът за магистралата ще търпи големи загуби?

Защо преди 2 години, когато вече имаше информация за този обект не се предприеха адекватни и навременни мерки за сменяне на трасето на автомагистралата? Защо се изчаква чак до сега. Кой може да ни убеди, че тези 3 милиона лева не са хвърлени на боклука. Какво е пренесено и какво ще се пренесе? Вие представяте ли си от един хотел да запазят тоалетната и рецепцията и да кажат заповядайте, настанявайте се.

Защо се стигна до това изчакване, заради нечии интереси ли?

Не можем да кажем, ние задаваме въпроси, защото гледаме законите. Стигаме до изводи, които целта е не да се създава добавена стойност от тези археологически обекти, а да се копае, да се зарива и да се унищожава, тоест да се оправдават едни пари, които просто са заложени по проект. Обаче от тези 3 милиона 25% е от национално финансиране, това са нашите данъци. Това са 700 000 лева, а аз съм сигурен, че за 700 000 тази вила ще бъде възстановена до ключ на всички тези 6 декара, на които се намира.

Вие какво предлагате? Разкопките да останат там и трасето да бъде изместено? Възможно ли е това чисто инженерно?

Да, с инженерите, с които сме разговаряли, отговорът е, че може да се направи. Но нашите изчисления са от публично обявените данни и проектантски фирми, които се занимават с проектиране на пътища. Дали допускаме някъде грешка, дали някъде разходите няма да са такива – писмото сме изпратили навсякъде, но от никъде няма отговор, няма опровержение, няма диалог. Ние си говорим, но явно нивото ни е много ниско, ние не сме граждани на тази държава, ние сме роби, имаме само задължение, но нямаме никакви права. Затова отиваме в София на протест – за да кажем, че освен задължения, ние имаме и права!

Протестът, насрочен за неделя, 17-ти юни от 18.00ч. е организиран от групите:

Спаси Скаптопара„, „Спаси Пирин“, „Спаси Рупите“, „Да запазим Болата“, „Да запазим Корал“, „Дива България“, „Не на изгарянето на отпадъци в София“, „Зелен Младост“, „Гражданска коалиция Пловдив“, „Младост – Обществен съвет“, „За делфините“, „Гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи РБ“, „Инициатива Правосъдие за всеки“, „Кресненското дефиле е в опасност“, „МБАЛ Ловеч“, „Против застрояването и преустройство на Борисовата градина“, „Реките на България“, „Да запазим горите“, “ Свободен Камен бряг“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар