В категории:България

Закриват списание a-specto

Списанието започна да излиза през март 2014-та година и само преди дни публикува на пазара своя Брой №50. Официално обявените причини за закриването касаят лоши финансови резултати

Снимка: https://www.facebook.com/aspectobg

Месечното политическо списание a-specto остава в историята. Новината потвърди чрез своя профил във „Фейсбук“ главният редактор на изданието Калина Андролова.

„Закриха A-specto! Наздраве!!!“, написа Андролова, а от коментарите под съобщението личи, че новината е изключително изненадваща за аудиторията. За минути са натрупани огромно количество въпроси относно причините за това развитие, но засега Андролова не дава повече подробности.

На журналистите в списанието е било съобщено днес, че ще бъдат съкратени, научи „Барикада“. Публикуваният преди дни Брой №50 на изданието ще бъде предпоследен, като преди да изчезне окончателно от пазара, a-specto ще извади още един последен брой, чиято подготовка тече в момента. По наша информация от пазара ще изчете и списание InGlobo, част от портфолиото на същия издател.

Пред журналистите в a-specto собственикът е изтъкнал финансови причини и загубите, които списанието генерира, което не би трябвало да е изненада за никого, познаващ спецификата на родния пазар.

Малко по-късно новината коментира и един от водещите журналисти в изданието от самото му създаване – Петър Волгин, според когото „причините не са финансови“, тъй като „на пазара в България излизат много вестници и списания, които са в несравнимо по-тежко финансово състояние от A-specto. Но си съществуват, защото на никого не пречат. A-specto спира, защото е политически, по-скоро геополитически, опасно“.

Издател на списание a-specto по официална информация от сайта на изданието е „УРМАНОВ” ЕООД с едноличен собственик на капитала Фондация „Урманов“ и управител Васил Александров. Александров е бивш член на Съвета на директорите на „Агрополихим“ АД – един от основните големи рекламодатели в a-specto.

Последните два статуса на Калина Андролова във „Фейсбук“.

Любопитна подробност е, че ден по-рано главният редактор на списанието Калина Андролова публикува друг статус, посветен на „българския бизнес елит“. В него Андролова твърди, че „т.нар. бизнес елити са тежкият проблем на България“, тъй като „произлезнаха от комунистическата номенклатура и селекцията на Луканов, затова е изключително некадърен, некомпетентен и прогнил“.

Първият брой на a-specto излезе през март 2014-та година, като в него освен Калина Андролова, Петър Волгин, Пламен Петров и други, останали до последния засега брой, личаха още имената на журналистите и настоящи депутати от БСП Тома Томов и Александър Симов, Валери Найденов и други. До избирането на президента Румен Радев за държавен глава, в екипа на изданието беше и настоящият началник на кабинета му – журналистът Иво Христов.

Припомняме, в последните месеци българското медийно пространство напусна изданието Капитал Daily, а скоро предстои и отдавна обявеното изчезване на вестник „Култура“. Друго политическо списание – „Тема“ спря да излиза през лятото на 2015-та година.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар