Не пускат Хавиер Солана в САЩ, защото бил ходил в Иран

Бившият генерален секретар на НАТО и висш представител на ЕС по дипломацията и сигурността бе отхвърлен от електронния филтър на американските мигрантски власти, действащ съгласно ограниченията, въведени от администрацията на Доналд Тръмп.

Хавиер Солана е бил генерален секретар на НАТО и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Снимка: El Pais
Хавиер Солана е бил генерален секретар на НАТО и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Снимка: El Pais

Помните ли Хавиер Солана? Това е онзи, който някога беше външен министър на Испания в правителствата на социалиста Фелипе Гонсалес. После беше генерален секретар на НАТО, когато Североатлантическият пакт бомбардираше Сърбия. А веднага след това стана и висш представител на ЕС за външната политика и сигурността и остана такъв до 2014-та.

Същият този прочут сеньор получи отказ за влизане в САЩ от електронния филтър на американските миграционни власти, който действа съгласно ограниченията, въведени от администрацията на президента Доналд Тръмп за лица, посещавали в последните години Иран, Ирак, Сирия, Судан, Либия, Сомалия или Йемен.

Оказа се, че в качеството си на главен дипломат на ЕС Солана е ходил в Иран през 2013 г. и е представлявал там Евросъюза на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания тогава ирански президент Хасан Рухани, представител на реформисткия сектор в иранската политика и привърженик на последвалото по-късно ядрено споразумение между Техеран и Вашнигтон. Солана също активно съдействаше за това споразумение, отменено вече от сегашния американски президент Тръмп. И ето че сега онова иранско пътуване спуска бариера пред него за влизане в САЩ.

Всъщност бариерата му е спусната електронно, но той има „вратички”, през които все пак да стигне до конференцията на влиятелния американски тинк-танк Brookings Institution, поканил го във Вашингтон.

По принцип испанските граждани нямат нужда от виза за САЩ, ако отиват там за по-малко от 90 дни. Но тъй като това не им гарантира, че на американската граница все пак поради някаква причина (посещаване на Иран, примерно, както се вижда) няма да ги върнат обратно, съществува и въпросната електронна услуга. Чрез нея всеки „безвизов” пътешественик може да провери електронно ще го пуснат ли или няма да го пуснат на американска територия.

Това направил и Солана. И така открил, че не, няма да го пуснат, разказва в. „Ел Паис”.

Вестникът потърсил за коментар американското посолство в Мадрид, но то отказало да обсъжда случая. Все пак обяснило, че това е автоматична система, която не прави разлика кой колко влиятелен е в световната политика, затова третирала и Солана като редови претендент за гостуване в САЩ. Посолството уверява, че той все пак ще отиде на конференцията във Вашингтон, но просто ще трябва да си извади за целта американска виза, която без проблем щяла да му бъде издадена.

Самият Солана също отказал на „Ел Паис” да дава коментари и само лаконично пояснил, че е задвижил процедурата за изваждане на американска виза.

Няма съмнение, че ще я получи. Все пак той е от онзи световен елит, който винаги е по-равен от другите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар