В категории:България

Мая Манолова иска премахване на таксите в детските градини

На 1 юни омбудсманът стартира кампания за отпадане на таксите за предучилищно образование. Колко ще струва?

Снимка: „Барикада“

Кампания „Без такса в детските градини“ стартира омбудсманът Мая Манолова на 1 юни – Международният ден на детето.

Основната цел на инициативата е осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно образование чрез отпадане на таксите, които родителите се налага да плащат, макар на хартия предучилищното образование да е „безплатно“, тъй като е задължително.

„Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5 и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки“, коментира Мая Манолова преди дни на форум в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Принципал на детските градини са общините, поради което ситуацията е различна в цялата страна. Омбудсманът цитира статистика, която показва, че децата между 3 и 6 години у нас за учебната 2017/2018 г. са 220 887, като от тях между 5 и 6 години са 112 615 деца.

Манолова, а и редица експерти отбелязват, че децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-рядко отпадат от училище. „Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование“, категорична бе омбудсманът.

Официален старт на кампанията беше даден на 1 юни, а по време на него стана ясно, че Манолова ще внесе предложения за законови промени. Поправките са в Закона за предучилищното и училищно образование и предвиждат премахване изискването родителите да заплащат такса храна за задължителното предучилищното обучение.

Към момента законодателството гласи, че родителите са освободени от такси за задължителното предучилищно образование, с изключение на такси за храна. Именно като такси за храна детските градини в страната събират пари, чрез които да дофинансират дейността си.

Предложението на Манолова на практика предвижда държава да отдели още средства, така че да поеме и таксите за храна, което да облекчи родителите, като същевременно това не се отрази негативно на онези общини, които разчитат на тези допълни средства, за да издържат детските градини.

Според изчисления на екипа на омбудсмана, тази мярка ще струва на държавата 30 млн. лева годишно. Ако те бъдат намерени от правителството, предучилищните форми на обучение за 5 и 6-годишните ще станат безплатни за семействата.

Към настоящия момент едва 12 общини в страна нямат въведени никакви такси за децата на възраст между 2 и 6, а в 13 няма такси за 5-6 годишните, съобщи Манолова, цитирана от „Монитор“. 66 млн. лв. пък би струвало на държавата ако детските градини станат безплатни за всички подрастващи, показват изчисленията на Манолова и партньорите ѝ от „Тръст за социална алтернатива“.

Представени бяха и социологически данни, според които очаквано процентът родители, които искат детската градина да е безплатна, е много висок – на това мнение са трима от четирима родители.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар