В категории:България / Приватизация

Община Ловеч дава на външна фирма доставката на храна за детските градини

Въпреки финансовите си затруднения, общината е готова да плати двойно повече на частна фирма без гаранции, че децата ще получават по-качествена храна

В Ловеч се готви приватизация на храненето в детските градини, която ще оскъпи услугата
В Ловеч се готви приватизация на храненето в детските градини, която ще оскъпи услугата

Напоследък община Ловеч попадна в изготвен от финансовото министерство черен списък на 36 общини във финансово затруднение. Причината са множеството поети ангажименти, възлизащи на над 80% от бюджета ѝ за 2017 г. Планът за оздравяване, предвиден от ръководството на общината, включва рязко съкращаване на разходи – например за помощи, отпускани от Общинския съвет (с 20%) и спортни дейности (наполовина). Освен това се предвижда увеличаване на някои местни данъци – за недвижими имоти, автомобили и таксиметрови услуги.

Уравнение с няколко променливи

Управлението в лицето на кмета Корнелия Маринова, подкрепена от ГЕРБ и РБ, открива причината за финансовото затруднение в тежкото наследство от предходния мандат на Минчо Казанджиев (БСП). От своя страна, опозицията твърди, че е завещала минимални задължения на новото ръководство. Въпреки непреодолимите различия, между двете управления има и известна приемственост. Тя се проявява в странния стремеж към прехвърляне на храненето в общинските детски градини и ясли към външна фирма за кетъринг.

През 2014 г. по инициатива на директорите на детските градини старото общинско ръководство се обявява в подкрепа на кетъринг система, но бързо се отказва от идеята, след като среща бурно неодобрение от страна на родителите. Сред противниците тогава е и бъдещият кмет – Корнелия Маринова. Две години по-късно, вече поела юздите на общината, тя застава на противоположна позиция и този път е решена да преодолее обществената съпротива в лицето на родителите и политическата – в лицето на съветниците от БСП, които също са променили гледната си точка.

Така се оформя сложно уравнение, в което политическите партии са променливи, а константа остават само родителите, мнозинството от които са против планирания аутсорсинг.

Урок по демокрация

Когато в края на април мнозинството в Общинския съвет гласува в подкрепа на промяната, недоволни родители веднага събират над 900 подписа на граждани против кетъринг системата, което предизвиква повторно гласуване в началото на юни, но без промяна в резултата. Въпреки че решението изглежда категорично, директорите на детските градини подготвят обсъждания, на които да спечелят подкрепата на родителите.

В организираната във фейсбук група против кетъринговото хранене, свидетели твърдят, че въпросните срещи не били образец за демокрация. В една от градините кратка бележка за предстоящото важно събитие се появила едва предната вечер, в друга директорът обяснил, че външната фирма е единственият начин да се върже оскъдния делегиран бюджет, в трета – ръководството просто уведомило за предстоящата промяна, а присъственият лист се оказал потвърждение за съгласие на родителите. В общия случай, темата на срещите не била обявена предварително, дори когато била единствената точка в дневния ред.

Само една детска градина засега остава извън сделката. Снимка: Община Ловеч
Само една детска градина засега остава извън сделката. Снимка: Община Ловеч

В резултат в началото на септември заместник-кметът Венцислав Христов обяви на пресконференция, че новият модел е получил “единодушното” одобрение на родителите в осем от девет градини и общината стартира обществена поръчка. Христов заяви още, че нито ще се увеличават таксите за детските градини, нито средствата, изразходвани за храна, ще надвишават досегашните разходи. Прогнозната стойност на поръчката според самия него обаче е близо 900 000 лв. с ДДС. В бюджета на общината за 2016 г. се вижда, че разходите за храна в детските градини възлизат приблизително на половината от тази сума.

В следващите дни недоволни родители организират нови обсъждания във всяка от градините в опит да спрат скандалната поръчка. Независимо от развоя на казуса остава въпросът защо на фона на съкращенията на социални разходи и увеличението на данъците, закъсалата община е готова да приватизира една добре функционираща обществена услуга на всяка цена. Или поне на двойна цена.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар