В категории:Великобритания / Европа / Свят

Великобритания ще става „социалистическо общество“ ?

Заместникът на Корбин и финансов министър в сянка Джон МакДонъл се зарича да осъществи радикална трансформация на настоящата система във Великобритания.

Джон МакДонъл, Wikimedia Commons

Основната опозиционна политическа сила във Великобритания – Лейбъристката партия – иска радикално да трансформира икономиката на Обединеното кралство, формирайки „социалистическо общество“, в което „повече няма да бъдем ограбвани от никого“, заяви отговарящият за финансовата политика на партията Джон МакДонъл, цитиран от Reuters.

Лейбъристите дишат във врата на Консервативната партия, която изгуби мнозинството си на изборите преди година. Междувременно Джереми Корбин и други от Лейбъристката партия вече оформят своята програма за следващите избори, които са насрочени за 2022 г.

МакДонъл заяви пред Би Би Си, че е говорил с бизнес лидери, за да им изложи ясно политиките, които Лейбъристите смятат да приложат.

„Някои от тях ще ви харесат – други не, аз приемам това и не крия нищо“, каза той относно посланието си и добави: „Ще получите справедлива възвръщаемост, но ние няма повече да бъдем ограбвани, толкова е просто“.

Запитан за влизането си във водещата биографична класация за най-влиятелните хора „Who’s Who“, където е поместен заради своето страстно „подбудителство към събаряне на капитализма“, МакДонъл сподели, че е ставало въпрос за шега свързана с варенето на бира.

Но добави – „Става въпрос и за трансформацията на нашата икономика“.

„Мисля, че на практика това означава и събаряне на капитализма, защото в края на краищата аз искам социалистическо общество, а това означава извършването на такава трансформация, която представлява радикално предизвикателство към настоящата система“, заяви МакДонъл.

Той добавя, че Венесуела, която в момента страда от хиперинфлация и недостиг на продукти, не е социалистическа страна.

„Мисля, че след като Уго Чавес почина нещата завиха в неправилната посока и за съжаление не смятам, че продължават да следват социалистическите политики, които Чавес започна да развива“, допълни МакДонъл.

В началото на годината Джереми Корбин отправи сходно по дух предупреждение към банкерите и британския финансов сектор.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар