В категории:Свят

Украйна отзовава консул заради антисемитизъм

В САЩ най-после започват да признават проблема с вихрещия се в Украйна неонацизъм

Украинският консул в Хамбург Василий Марущинец е бил отстранен от длъжност докато тече проверка заради антисемитските и пронацистките му постове в социалните мрежи, съобщава Reuters.

Снимки от публикациите в личния Facebook профил на консула бяха разпространени от украинския разследващ журналист и видеоблогър Анатолий Шарий. Освен многобройните обиди към евреите, в публикациите и коментарите си Марущинец призовава за насилие срещу „поляци, маджари и цигани” и заявява, че Украйна трябва да отвоюва територии от Полша и Унгария. Консулът редовно споделя статии и публикации, обвиняващи евреите, че са „нападнали Германия през 1934 г.”, отричащи Холокоста и клането в Бабий Яр и величаещи украинските колаборационисти през Втората световна война като Роман Шухевич. От коментарите на Марущинец се разбира, че според него „да си фашист е почтено”, че ненавижда антифашистите, и че предишната власт в Украйна е била на „жидо-москалите”.

Според законодателството на Германия, където работи Марущинец, отричането на Холокоста е криминално провинение. С изявление в Twitter украинският външен министър Павло Климкин се опита да увери германските си колеги, че „антисемитисмът и тези, които всяват междуетнически раздори, нямат място нито в цивилизованото общество, нито във външното министерство”. От германското Министерство на външните работи са заявили пред Ruters, че поддържат връзка с украинските си колеги по въпроса. „Гледаме на антисемитските изявления на украинския консул с притеснение. Подобни заявления са напълно неприемливи. Ние сме комуникирали много ясно това с украинската страна”, заявяват от институцията.

Този случай е част от поредица срамни за украинските власти скандали с расистки и неонацитски отенък, развили се през последните седмици. В понеделник директорът на Украинския еврейки комитет Едуард Долински публикува видеозапис, на който се вижда как кмет на селище в Лвовска област рецитира уверено познати конспиративни теории за еврейския контрол над света и обвинява властта в страната, че е неукраинска и „московско-жидовска”. В края на миналата седмица група десни екстремисти от „Национални дружининападнаха дома на опозиционния депутат Сергей Левочкин, след като по телевизия Inter TV, на която той е съсобственик, бе излъчено изявление против преименуването на улици в чест на украинските колаборационисти с Нацистка Германия.

Най-притеснителна обаче е серията от антиромски погроми, извършени от десни екстремисти. На 21 април членове на неонацистката органзиация C14 прогониха 15 ромски семейства от квартал в Киев и опожариха лагера им. На 9 май около 30 маскирани мъже извършиха идентично нападение и палеж срещу ромска общност в Лвов.

Макар възходът на неонацизма в Украйна през последните години да е очевиден и до голяма степен демонстративен, на политическо ниво Западът предпочиташе да игнорира тези тенденции в името на геополитическото противопоставяне с Москва, а често дори констатирането на проблема с десните екстремисти в Украйна бе заклеймявано като „руска пропаганда”. Въпреки принципната чувствителност към расизма, антисемитизма и възхода на крайната десница на Запад, Украйна рядко получаваше критики за официалната линия на исторически ревизионизъм, назначаването на десни радикали на висши позиции, липсата на какъвто и да е контрол над буйстващите из цялата страна неонацистки банди и безнаказаността  за документираните военни престъпления и нарушения на човешките права, извършвани от десните паравоенни милиции.

Това обаче изглежда започва да се променя. Тази седмица американската организация Мемориален музей на Холокоста публикува изявление, в което критикува остро насилието над малцинствата и възвеличаването на сътрудничелите си с нацистите украински националисти. Организацията припомня, че по време на Втората световна война „поне 200 000 роми са били убити от германците и техните колаборатори” и подчертава „тревожното нарастване на антисемитската активност, включваща поругаване на еврейки паметници, факелни шествия и антисемитски речи, организирани от неонацистки групи в Лвов и Одеса, както и възвеличаване на нацистките колаборационисти, участвали в масовите убийства на украински евреи”.

Наскоро щатското издание Daily Beast също забеляза неонацисткия проблем на съюзна Украйна

От организацията подчертават, че въпреки заявените добри намерения от страна на украинските власти, „ще е нужно да се направи повече за борба с антисемитските и антиромски предразсъдъци и да да се прекратят различните опити за изкривяване на историята на Холокоста в страната чрез прослава на нацистките колаборационисти и изпиране на историческата истина”.

Още по-значително е откритото писмо, подписано от 57 щатски конгресмени, в което се осъжда приемането в Украйна на закони, „възвеличаващи нацистките колаборационисти”, които според инициатора на подписката Ро Кана представляват част от световната тенденция за възход на идеологии на омразата. Като част от инициативата, конгресменът също така се опитва да предотврати изпращането на щатска военна помощ за украинския неонацистки батальон Азов. Това писмо представлява най-сериозното публично порицание на украинския антисемитизъм и ревизионизъм от страна на официални лица от САЩ. През 2015 г. друг конгресмен – Джин Кониърс – успя да блокира временно военната помощ за Азов, позовавайки се на очевидния нацистки характер на организацията. Неговата инициатива обаче бе подкрепена само от още един негов колега.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар