В категории:Свят

Пореден успех за демокрацията в Украйна – изявен неонацист става шеф на полицията

Новият началник на Националната полиция на Украйна Вадим Троян спокойно би могъл да служи за дефиниция за развитието на страната след т.нар. „Революция на достойнството”

Вадим Троян когато бе заместник командир на неонацисткия батальон "Азов"
Вадим Троян когато бе заместник командир на неонацисткия батальон „Азов“

Новият началник на Националната полиция на Украйна Вадим Троян спокойно би могъл да служи за дефиниция за развитието на страната след т.нар. „Революция на достойнството”. Неговата биография след успеха на „Майдана” е явна демонстрация за излизането на крайно-десните екстремисти от сферата на маргиналното и превръщането им във водещ властови фактор, както и за сливането на силовите структури в страната с паравоенните формирования с неонацистки уклон.

През първата половина на 2014 г. Троян е активен участник във военните действия в Източна Украйна, където се изявява като участник в скандалния батальон „Азов” и дори се издига до негов заместник-командир. Неонацистката същност на „Азов” не е ни най-малко прикрита, което е видно дори от най-елементарна справка с Google. Фактът, че „Азов” е съставен от „отблъскващи нацисти” бе забелязан дори от Конгреса на САЩ.

През октомври 2014 г. вътрешният министър Арсен Аваков го изстрелва в на висша служба в институцията – Троян е назначен за началник на Главното управление на МВР в Киевска област. През март тази година той прави нов кариерен скок и се оказа на второ място в ръководството на Националната полиция. Там той бе първи заместник на Хатия Деканоидзе, която бе сред мнозината грузински управници, прехвърлили се на висши административни длъжности в Украйна заедно с издирвания в родината си бивш президент Михаил Саакашвили. След като наскоро Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област, Деканоидзе също се оттегли и Троян пое поста ѝ.

Политическите и етични нагласи на Вадим Троян са извън всякакво съмнение, тъй като неонацистките му наклонности са се проявявали и доста преди присъединяването му към „Азов”. Троян признава и за членството си в една от по-старите крайнодесни паравоенни групировки – „Патриоти на Украйна”.  Именно това формирование бе „силовото” крило на създадената през 2008 г. „Социал-национална Асамблея”. Нейният лидер Андрей Билецки също е сред хората, към които новите, вече демократични власти в Киев, също се отнасят необичайно ласкаво. Билецки описва идеологията на създадената от него формация като  „украински расов соц-национализъм”.

„Патриоти на Украйна” по същност и качества е сходна с „Азов” групировка, но за разлика от батальона не се числи към официално работещите с  Министерството на вътрешните работи паравоенни. „Патриотите” се занимават основно с обучение, като така създадените кадри засилват редиците на официално признатите от властите щурмоваци.

Демаскирането на стоящите зад „патриотични” табели неонацисти съвсем не се свежда само до публикации в руски или проруски медии. Сред западните издания, обръщащи внимание на темата, е немският  ежедневник “Die Zeit” , който още при назначаването на Троян на публична длъжност публикува материал за ролята на тези бойни групи и  криминално-екстремисткото му минало. През 2010 г. името на „Социал-национална Асамблея” влиза в доклад на Украинския хелзинкски комитет във връзка с многобройните побои и нападения над малцинства и имигранти, извършвани от нейни членове. Година по-късно за престъпленията на организацията алармира и Холандският институт за правата на човека.

Новината от 14 ноември, че Аваков приема оставката на грузинката и Троян започва да изпълнява длъжността началник на полицията, не бе отразена в световните медии. За сметка на това обаче на широката публика бе предложена друга, явно далеч по-важна информация – за открити в интернет голи снимки на една от заместничките на Аваков. От световния печат обаче не научаваме нищо за политическите възгледи на въпросната Анастасия Деева, която за крехките си 24 години е успяла да се издигне до отговарящ за европейската интеграция в тамошното МВР.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар