Какво става във Венесуела и защо са толкова важни изборите там на 20 май? (ВИДЕО)

Много отговори можете да намерите във филма на „Барикада”, който предлагаме тук под заглавието „Лицата на Венесуела”. Това е широка панорама на актуалната обстановка в родината на Уго Чавес с исторически препратки и с преки репортажни свидетелства на Къдринка Къдринова от участието ѝ в Световния диалог за мир „Всички сме Венесуела” в Каракас през септември 2017 г.

Новодомци в Каракас празнуват получаването на нови жилища от правителството. Снимка: Къдринка Къдринова
Новодомци в Каракас празнуват получаването на нови жилища от правителството. Снимка: Къдринка Къдринова

Венесуела е в навечерието на президентски избори, които са решаващи за съдбата ѝ. Страната е подложена на сурови санкции и силен натиск „за смяна на режима” от страна на САЩ, като ЕС също се присъедини към американската позиция, въвеждайки и собствени санкции и предупреждавайки, че няма да признае резултатите от изборите.

Вашингтон и Брюксел декларират, че вотът нямало да бъде демократичен, защото в него отказа да участва опозиционното обединение MUD („Маса за демократично единство”).

Но трябва да се припомни, че представители на MUD месеци наред участваха в инициирания от венесуелското правителство начело с настоящия президент Николас Мадуро политически диалог, който се провеждаше в Доминиканската република с посредничеството на бившия испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Когато в началото на 2018 г. тази помиренческа инициатива вече достигна до представянето на готовото споразумение за демократичните гаранции, с които MUD да участва в президентските избори, в последния момент опозиционните лидери обявиха, че отказват да го подпишат. Тоест само тяхно – и на менторите им от чужбина – е решението да бойкотират вота във Венесуела.

След като те го оповестиха, Мадуро пък заяви, че независимо от всичко избори ще има така, както е предвидено по конституция, независимо кой иска или не иска да се явява пред гласоподавателите.

Мнението на доста венесуелски коментатори е, че в MUD се притесняват от гласа на урните, защото това обединение и лидерите му се дискредитираха пред венесуелците с провокираното от опозиционерите брутално улично насилие по време на протестите през лятото на 2017 г.

Решението не MUD не възпря няколко опозиционни водачи самостоятелно да издигнат свои кандидатури на сегашните президентски избори. Така че в крайна сметка CNE (Националната изборна комисия) регистрира за вота за държавен глава, насрочен за 20 май, четирима кандидати.

Вижте кои са те:

Николас Мадуро, настоящ президент, 55-годишен, започва обществената си дейност през 90-те като синдикалист в метрото на Каракас. По време на мандатите на предшественика си Уго Чавес е бил вицепрезидент, външен министър и председател на Националното конституционно събрание през 1999 г. Кандидатурата му е излъчена и подкрепена от Широкия фронт на родината, съставен от различни политически организации. Сред тях е Единната социалистическа партия на Венесуела, „Родина за всички”, Комунистическата партия на Венесуела и др.

Енри Фалкон, 56-годишен адвокат. Бил е два мандата кмет на община Баркисименто и още два мандата е бил губернатор на щата Лара. Бил е член на Националното конституционно събрание през 1999 г. и активист на партията, създадена от Уго Чавес – „Пета република”, на Единната социалистическа партия на Венесуела, както и на „Родина за всички”. През 2010 г. се отцепва от тази политическа тенденция и създава своя партия – Прогресивен съюз. Освен от тази организация, кандидатурата на Фалкон е издигната и от Социалхристиянската партия (КОПЕЙ), от Движението към социализъм (МАС) и Екологичната партия.

Хавиер Бертучи, 48-годишен предприемач и евангелистки пастор. Директор на Гражданското сдружение „Евангелието променя”, чрез което осъществява религиозното си лидерско влияние във Венесуела. Лансира идеите си по радиото и телевизията. В много венесуелски и чуждестранни медии името му се завъртя като на един от фигурантите на скандала „Панамски досиета” с укриване на капитали в офшорки. През 2010 г. е бил съден за контрабанда на гориво.

Рейналдо Кихада, 58-годишен електронен инженер. Роден е в Швейцария, където баща му е бил на работа като дипломат. Кандидат е от партията „Патриотично народно единство’89”. Също като Фалкон, е бил активист на Единната социалистическа партия на Венесуела. Оттегля се от нея и основава собствената си партия (която сега го издига като кандидат) след смъртта на Уго Чавес през 2013 г.

Сондажите отсега вещаят победа за Мадуро, но още не е ясно как той ще действа по-нататък, ако големи световни играчи като САЩ и ЕС продължат да отказват да признаят легитимността на вота и да подкрепят сили, работещи за дестабилизацията на страната. Много ще зависи от това, каква ще е активността на избирателите и колко точно процента от тях ще предпочетат Мадуро.

Какви са корените на тази сложна обстановка и откъде въпреки всичко се раждат усмивките в това силно политизирано общество, можете да видите във филма на „Барикада”, който предлагаме тук под заглавието „Лицата на Венесуела”. Това представлява широка панорама на актуалната обстановка в родината на Уго Чавес с исторически препратки и с преки репортажни свидетелства на нашата авторка Къдринка Къдринова от участието ѝ в Световния диалог за мир „Всички сме Венесуела” в Каракас през септември 2017 г.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар