В категории:Свят

Екипът на Тръмп е наел шпионска фирма, за да дискредитира сделката с Иран

Израелски частни детективи е трябвало да изровят мръсотия за ключови фигури от администрацията на Обама, участвали в изготвяне на споразумението.

Тръмп и Нетаняху работят дружно за подкопаването на международното споразумение за ядрената програма на Иран. Снимка: facebook.com/DonaldTrump

Помощници на президента на САЩ Доналд Тръмп са наели израелска частна разузнавателна агенция за организирането на кампания, целяща очерняне на ключови лица от администрацията на Обама, участвали в договарянето на иранската ядрена сделка, съобщава британското издание Observer.

Хора от лагера на Тръмп са се свързали с частните детективи през миналия май и са поискали от тях да „изровят мръсотия” за Бен Роудс, който бе един от основните съветници по националната сигурност на Обама, както и за един от съветниците на бившия вицепрезидент Джо Байдън – Колин Кал. Поръчката е била част от сложен план за дискредитиране на сделката с Техеран. Разкритията идват дни, преди Тръмп да обяви дали Вашингтон ще се оттегли от международното споразумение за ядрената програма на Иран.

„Това са изключителни и ужасяващи твърдения, които обаче илюстрират колко са отчаяни Тръмп и израелският премиер Бенямин Нетаняху в желанието си не само да подкопаят сделката, но и да дискредитират всички, свързани с нея”, коментира бившият британски външен министър Джак Страу, който е участвал в по-ранни преговори за ограничаване на иранската ядрена програма. „Това е напълно скандално. Целият смисъл на преговорите е да не се въртят подобни мръсни номера”, коментира друг бивш висш британски дипломат, пожелал анонимност.

Източниците на изданието заявяват, че хора, свързани е с екипа на Тръмп, са се свързали с частните разузнавачи няколко дни след посещението на Тръмп в Тел Авив преди година, което бе част от първата му международна обиколка като президент. Тръмп е обещал на Нетаняху, че Иран никога няма да се сдобие с ядрени оръжия и е подхвърлил, че „иранците си мислят, че могат да правят каквото си искат” след договарянето на сделката през 2015 г. „Идеята е била хора, действащи от името на Тръмп, да дискредитират лица, които са имали ключов принос за подписването на сделката, така че да е по-лесно САЩ да се изтеглят от нея”, заявява един от източниците на Observer.

Според документи, с които изданието се е сдобило, наетите частни детективи са били инструктирани да ровят в личния живот и политическите кариери на Роудс и Кал. Сред нещата, които са разследвани, са били личните им връзки, контакти с проирански лобисти, както и дали са имали лична или политическа полза от мирното споразумение. На разследващите също така е било казано да се свържат с изявени американци от ирански произход, както и с подкрепящи сделката журналисти от медии като New York Times, MSNBC, Atlantic, Vox и израелския вестник Haaretz, които са контактували често с Роудс и Кол, за да се опитат да установят дали съветниците на Обама са нарушили правилника, като са споделяли чувствителна разузнавателна информация.

Частните детективи са обърнали особено внимание на коментари, направени от Роудс пред New York Times през 2016 г., в които той признава, че е разчитал на неопитни репортери, за да създаде „ехо камера”, която е спомогнала общественото мнение да се наклони в полза на сделката. Кампанията също така е целяла да изкара Роудс един от хората, които са подкрепяли исканията на друг съветник на Обама – Сюзън Райс, за публикуване на имената на хора от преходния екип на Тръмп, появяващи се в докладите за чуждестранна намеса в изборите.

Макар източниците на Observer да потвърждават осъществяването на контакт между представители на Тръмп и израелските детективи, както и представянето на първоначален план за атаките, няма яснота колко точно работа е била свършена, колко време е продължило „изравянето на мръсотия” и дали е имало някакъв резултат.

Засега няма информация и дали това не е било част от по-широко сътрудничество между Тръмп и Нетаняху с цел подкопаване на сделката и дали подобни усилия не са били насочени и към по-високопоставени представители на предходната президентска администрация, свързани с иранското споразумение, като например Джон Кери. Роудс и Кал заявяват, че не са подозирали за организираната срещу тях кампания. „Не знаех за това, но за съжаление не съм изненадан. Бих казал, че опитът да се опетнят хора заради това, че са изпълнявали професионалните си задължения, е нещо, което напомня авторитарно поведение”, казва Роудс.

Говорителят на Съвета по национална сигурност на Белия дом е отказал да коментира въпроса. Тези разкрития обаче се вписват в известните досега факти за действията на екипа на Тръмп. Макар критиците на президента и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър да са фокусирани върху потенциалното сътрудничество между кампанията на Тръмп и Кремъл, засега се трупат основно доказателства за подобно сътрудничество с Тел Авив.

През миналата година бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин призна, че преходния екип е работел съвместно с Израел, за да противодейства на решението на Обама да позволи приемането на резолюция на ООН, осъждаща незаконните селища в окупираните палестински територии. По-рано тази година в медиите се появиха подробности за мащабните финансови интереси в Израел на Джаред Кушнер – зет и старши съветник на Тръмп, който трябва да отговаря за преговорите между Израел и палестинците. Кушнер бе изобличен и в близки отношения със саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман, който също е яростен противник на ядрената сделка с Иран.

Тръмп многократно е сигнализирал за намерението си да отмени споразумението с Иран, което по думите му представлява „най-лошата сделка в историята”. В своя реч през януари той обвини предшественика си, че се е „подмазвал на иранският режим, за да прокара катастрофално дефектната ядрена сделка”. Наскоро Нетаняху организира специална презентация, с която обвини Иран, че е продължил да укрива и разширява своето ядрено ноу-хау след 2015 г. Европейските страни по сделката обаче отговориха, че твърденията на израелския премиер само затвърждават нуждата от поддържане на споразумението.

Миналият четвъртък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Тръмп да не се изтегля от сделката и предупреди, че има реална опасност от война, ако споразумението с Иран не бъде съхранено. След това се появи информация за необичайни дипломатически усилия на бившия държавен секретар Джон Кери, който се срещнал с иранския външен министър Джавад Зариф в Ню Йорк в опит да запази сделката. Това е втората среща между Кери и Зариф за последните два месеца, вероятно посветена на обсъждане на стратегии за запазване на споразумението, което двамата договаряха в продължение на години.

Сегашният британски външен министър също полага специални усилия, за да убеди Тръмп да не се изтегля от сделката. Джак Страу, който бе главен британски дипломат в периода 2001-2006 г., отбелязва следното: „Кампанията срещу споразумението се характеризира със злоупотреби и дезинформация. Тази сделка осигурява най-солидните гаранции, че Иран няма да разработи програма за ядрени оръжия и е просто налудно да се твърди, че изоставянето на сделката ще има друг ефект освен застрашаването на международната сигурност”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар