В категории:Анализи / Свят

Театрото на Нетаняху беше слабо, но може би е достатъчно за Тръмп

Светът не изглежда впечатлен от поредните твърдения на израелския премиер, че Иран не се е отказал от ядрената си програма. Това обаче няма значение, защото шоуто бе насочено само към един човек – президентът на САЩ

Филип Вейс, Mondoweiss

Добрата новина от речта на Бенямин Нетаняху за “секретния ядрен архив” на Иран е, че тя бе толкова евтино театрална, че като цяло бе отхвърлена като “водевил”. Той използва думата секретна 15 пъти, а при биса си издърпа черното покривало на доказателството си като прокламира: “Току-що разкрих нещо, което светът не е виждал”.

Лошата новина е, че мнението на света няма значение. Нетяняху очевидно бе насочил посланието си към един единствен човек – Доналд Тръмп, който си пада по евтината театралност. Да лобира САЩ да започнат война с Иран изглежда като много по-плодотворно за Нетаняху при Тръмп, отколкото при предшественика му Обама. При подобен натиск преди три години Обама заяви, че само една страна в света е против сделката с Иран – Израел, и че би представлявало “нарушение на конституционния му дълг” да отстъпва пред Израел, вместо пред американския народ.

Уви, Тръмп не е толкова придирчив.

Много от коментарите за речта на израелския премиер по света бяха негативни.

“Разузнавателни експерти и дипломати заявяват, че не изглежда Нетаняху да е представил “димящо оръжие”, показващо, че Иран е нарушил споразумението. Той обаче може би е помогнал на ястребите в администрацията на САЩ, които искат да отменят сделката. Повечето от предполагаемите доказателства, оповестени от Нетаняху, са от периода преди подписването на споразумението през 2015 г., макар той да заявява, че Иран е запазил важни данни за ядрената технология и е продължил да добавя към своето “знание за ядрените оръжия”, пише Reuters.

“За тези, които са следили иранския ядрен въпрос, в презентацията на Биби нямаше нищо ново. Всъщност тя само доказва нуждата от поддържането на ядрената сделка. Израелският премиер обаче има публика от един човек: Тръмп. И за съжаление е много малко вероятно той да стигне до същото заключение”, отбелязва бившият съветник по сигурността на Обама Роб Малей.

“Някой може ли да си спомни кога за последен път глава на правителство е обявявал извънредно обръщение към нацията си, на което е говорел на чужд език и е използвал графики, неразбираеми за собствените му граждани?”, написа в Twitter журналистката Нога Тарнополски

“Министър-председателят Нетаняху върши страхотна работа, за да докаже нуждата от международно споразумение, което да осигури безпрецедентно наблюдение и инспекции за иранската ядрена програма, така че да се подсигури, че тя няма да се използва за производство на оръжия”, отбелязва иронично J Street

Притесненията са, че Нетаняху нашепва в ухото на Тръмп да започне война срещу Иран в Сирия. Презентацията му идва след поредната израелска бомбардировка в Сирия, убила 26 души, много от които иранци, и се случва на фона на кланетата, извършвани на границата с Газа. Речта на Нетаняху стана повод за хората в социалните мрежи да напомнят последния случай, при който той успешно тласна САЩ към война – инвазията в Ирак.

През 2002 г. Нетаняху заяви следното пред Конгреса:

“Ако свалите режима на Саддам ви гарантирам, че това ще има огромно позитивно отражение за региона… Мисля, че хората в съседство, в Иран, ще си кажат, че времето на такива режими, на такива деспоти е свършило… Няма каквото и да е съмнение, че Саддам иска, разработва и напредва в създаването на ядрени оръжия. Никакво съмнение. След като веднъж ги получи, пътят на историята незабавно ще се промени.“

Този път обаче Нетаняху не получава подкрепа от всички неоконсерватори. За разлика от кампанията срещу Ирак, този път той не получава подкрепа от главния редактор на Atlantic Джефри Голдбърг. Изданието дори нарича презентацията на Нетаняху “странна” и отчита, че е базирана на стара информация. Друг обичаен защитник на интервенциите – Ричард Хаас от Комитета по чуждестранни отношения, също не изглежда впечатлен. В Twitter той написа следното:

“Нищо от заявеното от израелския премиер или от Белия Дом не противоречи на това, че Иран се съобразява с условията на споразумението. Най-добрата политикана САЩ е да остави спораузмението и да противодейства на иранския стремеж за регионално лидерство…”

За съжаление вестник New York Times бе от тези, които повториха като папагали твърденията на Нетаняху. Либералният вестник публикува дълга статия, един от чиито автори е произраелският ястреб Ронън Бергман. Читателят трябва да стигне чак до 17-ия параграф, за да разбере, че всичко това се отнася за миналото, няма абсолютно нищо ново и не се различава от смехотворната диаграма-бомба, която Нетаняху представи пред ООН през 2012 г.

Външният министър на Иран отговори на речта на Нетаняху като пусна снимка от това представяне с коментар: “ВНИМАНИЕ! Момчето, което постоянно вика “вълк” отново е тук, като явно не е обезсърчено от анимационното фиаско в ООН. Но някои хора вече не могат да бъдат заблудени”.

Вместо рисунки на бомби като от анимационен филм, този път Нетаняху имитираше магически фокуси, като издърпваше завеси върху папки за хартия и CD-та. “Иран излъга”, заяви той по време на представянето, като два дни по-рано бе казал на новия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, че “Иран се опитва да прилапва една страна след друга”. Нетаняху се готви да лобира и пред Ангела Меркел и Емануел Макрон, които съвсем наскоро се срещнаха с Тръмп.

Малцина посочват едно нещо, което би трябвало да се отбележи – Нетаняху е обект на разследване за корупция, като мнозина очакват да бъде изобличен. “Всеки репортаж за речта на Нетаняху трябва да съдържа и обяснения, че мнозина – в Израел и извън него – считат, че той се опитва да отвлече вниманието от проверките за корупция, насочени срещу него и жена му”, пише независимият журналист Джеймс Норт. Статията в New York Times споменава страховете на Нетаняху, свързани с разследванията, чак в 33-тия параграф, почти накрая. Washington Post пък изобщо не споменава този аспект в отразяването си.

Във Вашингтон Нетаняху се радва на подкрепа и от тинк-танкове като Фондацията за защита на демокрациите. В своята позиция Фондацията се придържа напълно към заявленията на израелския премиер, че “режимът в Иран е развивал дейности за ядрено въоръжаване, лъгал е пред Международната агенция за ядрена енергия и света, укрил е над 100 хил. документа, видеа и снимки, съдържащи инструкции как да рестартира ядрената програма”. Фондацията цитира свой съдружник – Дейкъб Нагел, който е и бивш съветник на Нетаняху по националната сигурност. Схема, подобна на работещите в New York Times про-израелски лобисти. Това е машина, която никога не спира да работи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар