В категории:България / Видео / Мултимедия

Снимки и видео: Работническо шествие във Варна за 1 май

Влошаващото се социално положение в страната, ниските заплати и погазването на трудовото законодателство станаха причина за митинга, а непосредственият повод беше Международният ден на труда

Снимка: АРС

Работници от различни сектори, синдикални организации и работнически сдружения проведоха общо шествие във Варна на 1 май.

Причина за демонстрацията е влошаващото се социално положение в страната, ниските заплати и погазването на трудовото законодателство, а поводът бе Международният ден на труда.

Шествието тръгна в 11:00 по главния булевард на Варна, като към шествието на варненските работници се присъединиха и работници от секциите на Автономен Работнически Синдикат-София и AXA-Димитровград /работници от химическата индустрия/ от транспорта, бивши работници от фалиралата верига “Пикадили”, както и представители на синдикални организации от Сърбия.

Участниците в демонстрацията се обединиха около лозунги срещу работодателския произвол, социалния дъмпинг и капитализма изобщо. Скандиранията призоваха за достойно заплащане и условия на труд и солидарност между работниците.

Шествието пристигна на пл. Съединение, където събитията продължиха през целия ден. Изказвания направиха част от работници от Автономен работнически синдикат относно историята на 1 Май, актуалните социални проблеми в страната и работещите зад граница, стачките и протестите в защита на правата на работниците, ролята на жените в борбата за по-справедливо общество и други.

В музикалната част се включиха много изпълнители, отличаващи се със своите текстове на социална тематика в различни стилове – народна музика (Кичка Христова), Хип Хоп (El Freegano, NP Crew- София), dub, рere, електронна (YouthMan/Alka Dub Sound System, Ecological Sound Corps, Autnomaton) и др.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар