В категории:Рикошет

Дойде видовден за 10 милиона лева

Местната власт в Самоков призна: европейски и български пари са загробени в новото сметище. Хората протестираха, но кой ли ги чу?

Да живее усвояването на пари! Снимка: ,,Барикада“

Живият живот предлага абсурди, каквито киното не може да измисли. В затънтените краища на България се случват неща, които всеки добър сценарист може да претвори във филм и да спечели Оскар за фантастика.

На един такъв затънтен до скоро хълм край Самоков нямаше нищо. През 2012 г. обаче започна да се строи сметище – ново, модерно, регионално, с европейски пари. Придружено с фанфари, ленти и гръмки речи. В него бяха хвърлени почти 10 милиона лева. 7.4 милиона от тях дойдоха от европейския фонд за регионално развитие. Останалите – българско съфинансиране. Почти всички жители на Самоков скочиха и остро протестираха срещу начинанието. Аргументите им бяха, че

теренът е неподходящ, Искър е близо, няма инфраструктура, околните общини не ще изхвърлят сметта си там,

следователно ще е регионално само на думи, на загуба ще е…. Прогнозираха, че след построяването му боклуците по улиците на Самоков ще се увеличат. Хората протестираха, поискаха и референдум, но кмет и общински съветници не просто не чуха, ами и напоително обясняваха как депото е манна небесна. Проектът се движеше от правителството (първия кабинет на ГЕРБ) и всякакви министри го защитиха, не искаха да чуят дори един аргумент против. По стара българска традиция бяха извършени серия нарушения при придвижване на процедурите. Хората и срещу тези нарушения протестираха, писаха жалби до министерства, прокуратура, съд… Напразно. Ходиха и предлагаха други площадки. Пак напразно. Всичко това бяха сизифови граждански мъки.

Депото бе открито през 2015 г. Лентата преряза министърът на екологията Ивелина Василева (второ правителство на ГЕРБ). Де що имаше екологичен експерт в държавата се изказа, че това е

прекрасно модерно съоръжение, с което България отговаря на изискванията на Европейския съюз.

През 2016 г. депото заработи. Уж. ,,Барикада“ описа и как реално не работи, и как градът е станал по-мръсен след това. След първия по-сериозен дъжд миналата есен то бе спряно за известно време от експлоатация.

Край новото и модерно сметище през последната година в Самоков изникнаха… други нови сметища. За тях поне не бяха похарчени 10 милиона. Снимка: блог на самоковчанина Георги Хаджийски

Какво доживяха обаче да чуят жителите на Самоков на последната сесия на местния общински съвет, провела се миналата седмица? И то от кого? Чуха следното: сметището не работи,

на загуба е, околните общини не го ползват, теренът е неподходящ, Искър е близо, инфраструктура няма,

технологията е остараля, на никакви условия на ЕС не е отговорено… И градът е станал по-мръсен през последните две години. Провал! Чуха го не от друг, а от кмета Владимир Георгиев (БСП), който до този момент в продължение на години твърдеше обратното. Потвърдиха го и съветници, които телом и духом спряха референдума преди 5 години. И бяха подкрепили депото. Абсолютно всичко, за което жителите на Самоков протестираха и предупреждаваха се сбъдна, а днес местната власт го потвърди. Просто така – ,,сбъркахме, сори“. 10 милиона? Еми… 10 милиона, кво пък?! Нали Европа ги даде почти всичките. Някой да се е разтревожил? Не. ,,Продължаваме напред!“.

Вероятно към следващите 10 милиона лева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар