Тръмп посяга към любимото си голямо военно копче

Президентът на САЩ отмени важна визита в чужбина, за да „ръководи американския отговор срещу Сирия и за да контролира развитието на обстановката по света,” извести комюнике на Белия дом. Дамаск спешно покани международни експерти да анализират случилото се в Дума, но световни медии допускат, че това вече няма значение. Русия също се готви за ответна военна реакция, ако бъде атакувана съюзната ѝ Сирия

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" в Средиземно море. Снимка: Уикипедия
Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в Средиземно море. Снимка: Уикипедия

Оптимистите продължават да се надяват, че войнствената реторика на Доналд Тръмп срещу Сирия и Русия по повод предполагаемата химическа атака в предградието на Дамаск Дума ще свърши по същия начин, както и подобните закани срещу Северна Корея, с чийто лидер американския президент скоро ще се среща най-миролюбиво. Дано да са прави. Само че всяка следваща новина в последните часове все повече вдига напрежението.

Буквално почти по едно и също време дойдоха например ето тези две съобщения.

Тръмп отмени участието си в срещата на върха на двете Америки в Лима, насрочена за 13 и 14 април. „Президентът ще остане в САЩ, за да ръководи американския отговор срещу Сирия и за да контролира развитието на обстановката по света,” извести комюнике на Белия дом. То бе цитирано от повечето световни медии, много от които припомниха предходни декларации на Вашингтон, че наказателния американски удар може да бъде предотвратен, само ако Сирия и Русия приемат независима инспекция на място, в Дума. Доста издания обаче добавиха и собствените си скептични оценки, че вече дори и това едва ли ще възпре отмъщението на САЩ.

Успоредно с тази новина, че Тръмп си остава у дома, явно за да натисне любимото си голямо военно копче, дойде и друга – именно, че Сирия кани експерти на международната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да извършат проверка на ситуацията в Дума. Селището е разположено на 10 км от Дамаск, в района на Източна Гута, където доскоро се разпореждаше джихадистката групировка „Джайш ал Ислам” (Армия на Исляма), а сега според сирийски и руски източници правителствените сили на Сирия са си върнали контрола.

„Сирия е готова да сътрудничи с ОЗХО, за да излезе наяве истината на фона на обвиненията, използвани от Запада за легитимиране на агресивните му действия” – така сирийската информационна агенция SANA цитира становището на външното министерство на Сирия.

Постоянното представителство на Русия в ОЗХО на свой ред е настояло за бърза реакция на международната организация, тъй като всяко забавяне ще е от полза за онези, които използват недоказаните съобщения за използване на химическо оръжие в Дума като повод за война.

По-рано пак днес Сирия е внесла и официално в техническия секретариат на ОЗХО предложението си за незабавно започване на международно независимо разследване на събитията в Дума.

Според Дамаск и Москва разпространяваните в социалните мрежи кадри на хора, включително деца, за които се твърди, че са жертви на правителствена химическа атака в Дума, са постановка, несъответстваща на истината.

Не е ясно дали поканата на Сирия към експертите на ОЗХО вече може да спре машината на американския военен удар, с който открито се закани Тръмп.

Медийни коментатори, специализирани във военната сфера, правят неутешителни прогнози, че след толкова демонстративни декларации от Вашингтон, подкрепени при това от официалните Лондон и Париж, Тръмп вече няма ход назад и ще трябва да осъществи някаква военна операция срещу Сирия. Ако не го направи след достигнатите нива на конфронтация, никой повече няма да го взима на сериозно.

В много публикации се сочи вероятността за американска цел да бъде избран военен обект на сирийска територия, на който има и руски военни. Често се споменава например летището в Хмеймим, използвано от руските бойни самолети.

Такъв удар обаче неизбежно ще предизвика и съответстващ руски отговор. Което пък означава руска атака по американските военни кораби в Средиземно море. Русия няма как да не отговори, защото и при нея няма място за маневриране. Ако се въздържи сега, това ще е знак за слабост и приемане на американското надмощие – нещо абсолютно недопустимо за Москва при създалата се конфронтация.

Турски медии съобщиха днес за прелитане на руски самолети край американски кораби в Средиземно море, но информацията бе опровергана от Пентагона. На този кадър от "Уикипедия" е заснет руски самолет "Сухой" край "Доналд Кук" по време на засичане в Балтийско море през 2016 г.
Турски медии съобщиха днес за прелитане на руски самолети край американски кораби в Средиземно море, но информацията бе опровергана от Пентагона. На този кадър от „Уикипедия“ е заснет руски самолет „Сухой“ край „Доналд Кук“ по време на засичане в Балтийско море през 2016 г.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН по сирийската криза на 9 април руският представител Василий Небензя открито предупреди за „тежките последствия”, които ще има евентуален американски военен удар по Сирия.

Не бива да се забравя, че сегашната ескалация идва на фона на проточилия се скандал с отровното химическо вещество, използвано в английския град Солсбъри срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. За случилото се с тях Лондон обвини Русия, бе да предостави категорични доказателства за това и без да е завършило започнатото от самите британски власти разследване.

По искане на Обединеното кралство повечето от съюзниците му от ЕС, както и САЩ, наложиха антируски санкции, прогонвайки руски дипломати. Последваха и икономически санкции от страна на Вашингтон срещу водещи руски олигарси с мащабен международен бизнес. Днес бе съобщено, че в американския Конгрес се обсъжда и нова, още по-сурова серия от санкции – предвижда се пълна забрана за американските граждани да извършват каквито и да е финансови операции с компании, закупили руски държавен дълг.

Под целия този натиск Русия няма как да не даде свой военен отговор, ако сега САЩ атакуват съюзника ѝ Сирия, смятат повечето анализатори.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар