Кинозвездата Гаел Гарсия Бернал иска ООН да се намеси в Мексико заради убийствата

Прочутият мексикански актьор, изиграл младия Че Гевара в „Дневници на мотоциклетиста”, настоя пред Съвета по човешките права в Женева да се изработи „механизъм против безнаказаността” за престъпленията в родината му

Гаел Гарсия Бернал по време на изказването си в Женева. Снимка: El Universal
Гаел Гарсия Бернал по време на изказването си в Женева. Снимка: El Universal

Мексиканският актьор и кинематограф Гаел Гарсия Бернал от десетилетия е една от ключовите фигури на ангажираното латиноамериканско кино. Такъв е и извън екрана – подкрепя природозащитни каузи, подпомага индиански общности, отстоява спазването на човешките права и т.н.

Сега изигралият главните роли във филми като „Дневници на мотоциклетиста” (за младия Че Гевара) и „Неруда” (за чилийския поет комунист) Гарсиа Бернал настоя пред Съвета по човешките права на ООН в Женева да се създаде „механизъм против безнаказаността”, който да предотвратява „брутални престъпления”, като извършваните в Мексико „в името на сигурността”. За това съобщава в свой репортаж в. „Ел Паис”.

„До гуша ми е дошло от насилието и безнаказаността,” заяви 39-годишният актьор. Той подчерта: „Не искам да стигна до 40-годишнината си с мисълта, че в моята родина постоянно ще съм свидетел на систематично насилие и безнаказаност”.

Гаел Гарсиа Бернал направи изявлението си в Швейцария където участва едновременно  във филмов фестивал и в международен форум за защита на човешките права.

„Международната общност не бива да позволява в Мексико да продължават да нарастват жертвите на нарушения на човешките права и да се потиска свободата на изразяване”, настоя кинозвездата. Гарсия Бернал се представи в Женева просто като „гражданин, който наред с хиляди мексиканци, брои нашите мъртъвци и безследно изчезнали, а те също вече са хиляди”. Актьорът настоя за изработване на международен механизъм против безнаказаността, който да гарантира, че случващите се сега престъпления, няма да се повтарят повече”.

Активисти, както и експерти на ООН обвиняват мексиканските сили за сигурност в убийства, изтезания и принудителни „изчезвания”, откакто бившият президент на Мексико Фелипе Калдерон обяви „война срещу наркобизнеса” през 2006 г. Изчислено е, че оттогава почти 200 000 души са загинали вследствие на насилнически действия. От тях 27 000 са жертвите само през миналата година, която стана една от най-кървавите в историята на страната. Успоредно с това тежи и броят на „безследно изчезналите” – 23 000 души.

„Числата растат заедно със страданията на семействата и общностите ,” подчерта актьорът. Той добави, че  вследствие на „войната срещу наркобизнеса” най-големите нарушения на човешките права, включително престъпленията срещу човечеството, се осъществяват „в името на сигурността”. „Международната общност не бива да позволява тази ситуация да продължава в страна, където свободата на изразяването е ограничена, където са заплашвани, унижавани и убивани журналисти и правозащитници,” настоя Гарсия Бернал. Във финала на изказването си той подчерта: „Мексико иска мир”.

Мексиканският в. „Ел Универсал” добавя заключенията на актьора, че престъпленията в страната му не стигат до съда заради „високите нива на корупция” и че „това е една система, която поддържа статуквото”.

Той настоя пред журналистите „да общуват с мексиканското общество, с жертвите, с институциите в Мексико”, за да упражнят натиск за подобряване на положението. „Единственият начин политиците в Мексико да направят нещо, това е очите на света да се вторачат в ставащото в родината ми и да сигнализират, че там нещо не е наред”, каза актьорът с болка.

Той припомни също така, че в страната му на 1 юли т.г предстоят президентски избори, поради което „залозите са много високи и именно сега е моментът нещата да се променят”-

Световните медии напомнят както за десетките избити журналисти в Мексико (по този тъжен показател държавата е на първо място в Латинска Америка), така и за все още неразкритото престъпление с „безследно изчезналите” през 2014 г. и вероятно убити от престъпен картел 43-ма студенти от мексиканската община Айотсинапа.

И в Женева Гаел Гарсия Бернал остана верен на подкрепата си за индианските общности и техните права, привличайки вниманието на медиите към темата. Снимка: El Universal
И в Женева Гаел Гарсия Бернал остана верен на подкрепата си за индианските общности и техните права, привличайки вниманието на медиите към темата. Снимка: El Universal

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар