В категории:България

В МВР – чиновници зад бюра вземат тройно по-големи заплати от полицаите на улицата

Безименни политически съветници на вътрешния министър си докарват над 2000 лв. чиста заплата. В същото време редовите полицаи ходят със скъсани обувки

Валентин Радев край себе си има хора с добри месечни доходи.

Мизерията в МВР, оказа се, е мит. Полицаи носят скъсани обувки, протестират непрекъснато, нямат пари за бензин, пожарникари вземат нищожни заплати…. За някои хора в министерството обаче работата е съвсем различна.

На сайта на Народното събрание е публикуван много любопитен отговор от министъра на вътрешните работи Валентин Радев в рамките на парламентарния контрол. Той е по повод запитване на социалиста Красимир Янков. Опозиционният депутат се интересува колко са членовете на политическия кабинет, структуриран към министъра, и какви възнаграждения са взели те за януари. Радев отговаря, че визираните служители са тринадесет, едно място е вакантно, а начислените възнаграждения след приспадане на лични осигуровки и авансов данък са в размер на 31 899. 87 стотинки.

Нека пресметнем. В политическия съвет на министъра влизат тримата негови заместници, парламентарният секретар и началникът на самия кабинет. В края на миналата година заплатите на всички подобни длъжности бяха вдигнати средно на около 3 000 лв. Изчисленията сочат, че другите почти 17 000 лв. се разпределят между осем души – редовите членове на политическия кабинет. Това прави над 2 000 лв. средна сума, която, повтаряме, е чиста. Добри пари днес,

с брутната величина – прекрасни и за пенсия!

Нямаше проблем да ги вземат, ако служителите на МВР, хвърлени пряко на улицата в борба с престъпността, се радваха на поне същите заплати. На тях основните им възнаграждения, в зависимост от образованието и опита, тръгват от 500 лв. нагоре, средно – 650-750 лв. бруто. Тоест – двойно и тройно по-малко.

Може би ще се запитате какво точно работят редовите членове на политическия кабинет на един министър и дали осем не са множко. Тези въпроси бяха повдигани и преди, към Румяна Бъчварова например, но изчерпателни отговори така и липсват. Реално няма как да се измери „eфективността“ на подобни служители. Работата им (важи за членовете на всички политически кабинети) е да пишат речи, да отговарят за имиджа на министъра, да поддържат връзка с други институции и с организации, да водят кореспонденция,

да правят кафе

на отбрани гости, да пишат статуси във „Фейсбук“ от името на министъра, а понякога – да пазаруват за семейните нужди на висшестоящите. Няма как при такъв „богат“ набор от дейности да се пресметне колко и каква работа вършат. Може да се направи оценка на заплатата им спрямо колеги в сектора. Да повторим – вземат между 2 и 3 пъти повече от момчетата и момичетата, изправени директно срещу бандитите.

Имената на тези осем души от политическия кабинет на МВР, както и на десетките други из министерствата, рядко стават публично достояние. Понякога такива длъжности се заемат от току-що завършили студенти или пък от членове на ,,гражданското общество“ и неправителствени организации, решили да захлебят във властта. Сред тях са и бивши министри, депутати, хора с неизменен стаж в администрацията… Румяна Бъчварова например сега е „трудоустроена“ като член на кабинета на премиера Борисов. Такива хора изграждат партийната „банка кадри“. Имената им не стоят на сайтовете на министерствата, а обществото научава за тях само при скандал. Но тези топли тихи службички са доста важни. От една страна титулярите им формират мнението на съответния министър по много от неговите решения, без да носят лична отговорност. От друга страна – постовете са

връзка и трамплин към много по-значими длъжности,

статус и пари. Точно тези безименни хорица попълват състава на стотиците държавни бордове. Или пък заемат овакантени висшестоящи места. Сегашният зам.-министър на образованието Петър Николов например направи административна кариера в епохата на ГЕРБ, тръгвайки от политическия кабинет на Борисов при второто му правителство.

Любимката на Борисов – Румяна Бъчварова, е винаги добре трудоустроена.

В началото на тази година, навръх старта на европейското председателство, правителството даде 100 млн. лв. за увеличение на полицейските заплати. „Щедростта“ бе в отговор на мащабен протест и билборд, който целеше да информира европейските политици за проблема. Кабинетът обеща и други благинки. Те все още не са факт. Предстои да видим кой точно ще потребява благинките – тия зад бюрата или ония със скъсаните кубинки.

Това е положението… Снимка: ,,Барикада“
Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар