В категории:България

Протест срещу гола сеч в парк се проведе в столичния квартал „Абдовица“

Жители на няколко столични квартала в район „Искър“ демонстрираха срещу санитарна гола сеч в крайречен парк, извършвана от Държавното горско стопанство

Десетки жители на столичните квартали „Абдовица“, „Димитър Миленков“ и „Бусманци“ излязоха на протест тази сутрин срещу голата сеч, извършвана в парковото пространство около река Искър. Те блокираха за кратко пътя, който е на практика единствената връзка на „Бусманци“ и „Абдовица“ с останалата част от София. Протестиращите издигнаха плакати с искания за чист въздух и против голата сеч и „съвременните варвари“.

Районният кмет Ивайло Цеков

Демонстрацията бе организирана от сдружение „Бъдеще за Абдовица“, след среща с кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. Той е прехвърлил отговорността на държавното горско стопанство, което е разрешило санитарна сеч върху земята, която е частна държавна собственост. Казусът е подобен на този със старозагорския парк „Бедечка“ край едноименната река, тъй като и този парк е бил облагороден в миналото, но през 90-те не е получил формален статут на такъв. В резултат поддържането му е оставено изцяло на доброволните усилия на местните жители, които периодично организират почиствания и засаждания в крайречното пространство.

Споделената от съветник Лорита Радева снимка на изгнило дърво.

В личния си профил във Фейсбук общинският съветник Лорита Радева, която е председател на комисията по опазване на околна средата, написа, че „се премахват засадени преди повече от 50 години тополови култури“, за които експертна комисия е установила, че „са престарели и в много лошо здравословно състояние, с наличие на сърцевинни гнилоти и сухи клони“ и „представляват опасност за преминаващи граждани“. Съветникът от ГЕРБ е споделила и снимка на изгнило отрязано дърво към обяснението си, в което се допълва, че горското стопанство ще засади нови 4650 броя тополи на обща площ от 93 дка.

Тъй като подмяната на растителността няма да става поетапно, а наведнъж, възстановяването на парка ще отнеме поне десетилетие. Местните граждани също смятат, че при голата сеч се засягат и здрави дървета, като според тях основният мотив не безопасността, а добив на дървесина в парка. В споделени в социалните мрежи клипове се виждат отсечени дървета в далеч по-добро състояние от споделеното от г-жа Радева от СОС.

Видео от протеста:

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар