В категории:България

Прокуратурата е стартирала досъдебно производство за оградата по границата

Държавното обвинение е предприело действия по сигнала на Велизар Енчев, че съоръжението се изгражда неправомерно от фирми, свързани с „Патриотичния фронт“, както и че цените по договорите са многократни завишени.

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по повод доклад на ДАНС относно изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Досъдебното производство е стартирано на 19 декември миналата година, като по делото е назначена назначена инженерно – техническа експертиза, чието заключение се очаква, подчертават от прокуратурата и правят ретроспекцията на сигналите, довели до стартирането на производството.

„На 10.03.2017г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип /ограда/ с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени“, припомнят от прокуратурата.

По този повод от Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител, .

„Редът и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница се определя от ПМС № 55 /12.03.2015г., а с допълнителни актове на МС са били одобрени допълнителни разходи / ПМС №19/28.01.2016г. / и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на РБ/ РМС № 17/14.01.2015г./. С постановление от 28.03.2017 г. прокурор от ВКП възложи на АДФИ извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница“, продължава съобщението.

„За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функционирането на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24.04.2017 г. ВКП възложи на ДАНС извършване на проверка“, припомнят от пресцентъра на държавното обвинение.

След сигнала на Велизар Енчев, на 09 юни миналата година, до главния прокурор е постъпил сигнал и от парламентарната група на „БСП за България“ за нередности при изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. „Тъй като в сигнала са заявени обстоятелства, които вече са предмет на проверката от ВКП започнала на 10 март, този сигнал е присъединен към извършващата се проверка“, посочват прокурорите.

След приключване на проверката, разпоредена от ВКП, на 10 август материалите от нея, включително доклад на ДАНС и АДФИ, са изпратени на Специализираната прокуратура по компетентност. В периода 10.08.2017г. – 19.12.2017 г. прокурор от Специализираната прокуратура е извършил допълнителна проверка, като са снети обяснения от множество лица. На 19 декември Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

По повод искането на депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков за предоставяне на информация относно резултатите от проверката на ДАНС, от Специализираната прокуратура отговарят, че докладът „представлява част от доказателствените материали и не може да им бъде предоставен“. Посочено е също, че разгласяването на материалите от наказателното производство към настоящия момент сериозно би затруднило разследването и разкриването на обективната истина.

Стартирането на досъдебно производство все още не означава, че държавното обвинение ще привлече някого като обвиняем и ще внесе обвинителен акт. Междувременно преди дни депутати от Патриотичния фронт и ГЕРБ внесоха в Народното събрание поправки в Закона за обществените поръчки, които касаят ремонта на оградата. Накратко промените предвиждат не само изграждането на оградата по граница с Турция, но и поддръжката на съоръжението да е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко, като целта според вносителите е да се спечели време.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар