В категории:България

Работник загина след трудова злополука в Ловеч

В завода за отливане на чугуни „Осъм АД“ в Ловеч инцидентите не са рядкост. Поредният такъв завърши със смърт на 47-годишен мъж, а малко по-късно същия ден е имало и втори инцидент

Снимка: Pixabay.com

47-годишен работник от Ловеч е поредната жертва на трудова злополука в България. Мъжът е пострадал тежко при извършване на служебните си задължения в завода за отливане на чугуни „Осъм АД“ в Ловеч, където инциденти не липсват, включително с трагичен завършек. Само в рамкита на един ден се е случил и втори инцидент, който за щастие не е завършил със смърт.

На 12 февруари около обяд мъжът, който е работел като шлосер, заедно със свой колега са транспортирали филтър за аспирационна система, посредством мотокар от ремонтен цех. Филтърът е започнал да пада, а мъжът се е опитал да го задържи, но е бил затиснат от него. Откаран е в болница в Плевен, с тежки наранявания, но по-късно е починал, съобщи БТА.

Директорът на инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев е обяснил, че в момента се извършва проверка по случая, както от инспекцията по труда, така и от прокуратурата. На виновните за инцидента ще се търси административно наказателна отговорност, обещава той.

Митев каза още, че малко след злополуката, в предприятието е станал и друг инцидент, при който е пострадал 54-годишен работник. Той е настанен в болница, без опасност за живота, с обгаряния в областта на окото. Този инцидент е бил при работа с индукционна пещ, при която парче разтопен метал е хвръкнал и изгаря работника.

Директорът на инспекцията по труда в Ловеч коментира, че последният трагичен инцидент в завода е от 2014 г., а последната проверка там за безопасните условия на труд е била извършена през есента на миналата година. По думите му, издадените тогава предписания са били изпълнени. И по двата случая са образувани досъдебни производства. От предприятието отказаха да коментират инцидентите.

Близо 3000 са трудовите злополуки през 2017 година, като 94 от тях са завършили със смъртен случай. Черното броене продължава и през 2018 година, като последният добил популярност случай беше точно преди месец – на 12 януари край Враца, когато 42-годишен загуби живота си в опит да придържа огромен мраморен блок, който тръгнал да пада от голяма височина при полиране.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар