В категории:Свят

Как петролното лоби свързва Трюдо с Тръмп

Либералният Трюдо продължава политиката на консервативния си предшественик за тайни договорки с петролната индустрия въпреки предизборните обещания за зелена и отговорна енергийна политика

Правителството на Трюдо е посрещнало избирането на Тръмп като добра новина за канадската петролна индустрия. Снимка: Wikimedia Commons.

Правителството на Джъстин Трюдо е приветствало избирането на Доналд Тръмп като “позитивна новина” за канадската енергийна индустрия и е одобрило лобирането на най-голямата петролна група в страната пред новата администрация в САЩ, показват документи, цитирани от Guardian.

Документите разкриват подробности за срещи на висши държавни служители с представители на корпорацията TransCanada и на Канадската асоциация на петролните производители (CAPP). Те показват, че правителството води едностранчива политика, която не съответства на “екологичните” обещания от предизборната кампания на Джъстин Трюдо и напомня повече на тайните споразумения между предишния премиер Стивън Харпър и петролната индустрия.

Либералното правителство на Трюдо осигурява силна подкрепа за износа на петрол, добит от битумни пясъци в провинция Албърта чрез петролопровода Кейстоун XL. Този проект първоначално бе отхвърлен от Барак Обама поради климатични съображения, но бе одобрен от Доналд Тръмп през март 2017 г.

Документите, придобити чрез искане за достъп до информация от Greenpeace, разкриват как по същото време парламентарният секретар на канадския външен министър се е срещнал с изпълнителния директор на TransCanada Ръс Грилинг и CAPP, за да обсъдят насърчаването на проектите за тръбопроводи и петролния износ.

В разсекретените бележки на министерството се заявява, че лобистката група “се интересува специално да научи какви са резултатите от скорошните визити на премиера Трюдо и външния министър в Съединените щати” и е предложила услугите на организацията и нейните членове във връзка усилията на правителството за договаряне със САЩ. Парламентарният секретар е бил посъветван да заяви, че министерството “приветства предложението и би желало да поддържа контакт” с лобистката организация. Guardian е пратил запитване на CAPP какви са били доброволните услуги, които са предложили, но групата е отказала да отговори. Канадското Външно министерство също е отказало коментар.

Много от членовете на CAPP участват и в еквивалентната организация в САЩ – Американския петролен институт, чието лобиране пред администрацията на Тръмп имаше като резултат орязване на екологичните регулации и по-бързо предоставяне на разрешения за сондиране на нефт и природен газ.

Документите на канадското външно министерство представят подхода на Тръмп към енергийната политика като подобрение спрямо Обама. “Влизането в длъжност на нова администрация в Съединените щати, която припознава стратегически важната роля Канада в североамериканската енергийна сигурност, представлява положителна новина за канадския енергиен сектор по отношение на потенциалния ръст на търговията”, се изтъква в документ от май 2017 г.

Думите “климатични промени” не се появяват никъде в документите. Предишното консервативно правителство на Стивън Харпър работеше в тясно сътрудничество с лобито на петролната индустрия, за да подкопае политиките за чиста енергия и да окуражи мащабния износ на петрол към САЩ и Европа. Джъстин Трюдо обаче обещаваше в предизборната си платформа, че ще постигне “амбициозно северноамерканско споразумение за чиста енергия”, което ще превърне континента в “най-ефективния и отговорен производител на енергия”.

“Канадците, които са гласували за Трюдо, вероятно не са очаквали той да използва избирането на Тръмп като възможност да заобиколи опасенията за защитата на околната среда и правата на коренното население”, коментира Кейт Стюард, старши енергиен анализатор в Greenpeace. “Правителството на Трюдо изостави амбициозните климатични политики. Договарянето с Тръмп и потайните контакти с петролни лобисти имат повече общо с поведението на правителството на Харпър, отколкото с имиджа на сампровъзгласилия се еко-шампион Трюдо”, добавя тя.

Трюдо подкрепя безрезервно проекта Кейстоун XL, но документите на канадското външно министерство все пак признават, че тръбопроводът среща съпротива на много места по маршрута си. “Значителна съпротива срещу проекта се появи в Северна Дакота и Небраска, където земеделци, представители на коренното население, природозащитни групи и собственици на земя възразяват срещу изграждането”, се посочва в един от документите.

Администрацията на Обама отхвърли проекта Кейстоун, след като “климатичен тест” установи, че преноса на 800 хил. барела битумни пясъци дневно ще подкопае усилията за ограничаване на глобалното затопляне. Проектът среща опозиция и в самата Канада. През миналата седмица местното правителство на провинция Британска Колумбия предложи нови регулации за ограничаване на разливите на петрол, които ще блокират разширяването на тръбопровода на Запад. В отговор на това премиерът на Албърта обяви бойкот на виното от Британска Колумбия.

В края на миналата седмица канадското правителство внесе за разглеждане закон, който ще въведе промени в екологичните оценки на големи проекти за добив и пренос на ресурси. Законът предвижда създаването на нов енергиен регулатор и създава повече възможности за участие на обществото. Критиците му обаче посочват, че ограничава оценките за проектите и не създава гаранции срещу корпоративните интереси, които ще продължават да тежат над други съображения.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар