В категории:България

Европредседателството започва със серия от протести в столицата и страната

Въпреки призива на Лиляна Павлова „да не започваме европредседателството с протести“, в деня на официалното му откриване в столицата се очакват девет протеста. Този против промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“ ще се проведе паралелно в още 15 града в страната.

Протестът в защита на Пирин от 4 януари. Снимка: Барикада

Цели девет уведомления за протести и протестни шествия са постъпили с Столична община за 11 януари – денят на официалното откриване на българското председателство на ЕС. Това става ясно броени дни, след като министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова обяви пред „Хоризонт“, че се надява „да не започваме европредседателството с протести“. Според нея, изборът на датата 11 януари за протест би могъл да означава търсене на провокация.

Най-масово в четвъртък се очаква да бъде протестното шествие против промените в плана за управление на Национален парк “Пирин”, приети от правителството на 28 декември, които регламентират 4.6-кратно увеличение на площта, на която могат да се изграждат ски-писти и съпътстваща инфраструктура.

Доскоро тази зона представляваше 0.6% от площта на парка, но сега е разширена до 2.8%. Отделно, в други 48% от парка се разрешава строителство, като правителството твърди, че става дума само за изграждане на водохващания с противопожарни цели, но двусмислената формулировка буди недоверие сред протестиращите. Шествието ще започне в 18:30 от площад “Патриарх Евтимий” и ще премине по “Гурко” и “Раковски” до НДК. Паралелно с това, протести в защита на Пирин ще се проведат в още 15 града в страната, както и в Лондон и Брюксел. Демонстрацията в столицата се организира от коалиция “За да остане природа в България”, а тези в страната и чужбина от независими граждани и организации. Например, в Стара Загора протестът ще се проведе пред Синдикалния дом и е организиран от… НАСА, съкратено от “нарушители на административното спокойствие и апатия”.

От 18 часа пък кръстовището на “Патриарх Евтимий” и “Витоша” край НДК е посочено като сборен пункт на контрапротест, призоваващ за “най-голямото шествие срещу една от мафиите, убиващи България – Зелената”. Протестът е организиран от сдружение “Природа за хората и регионите” чрез фейсбук страницата “България срещу Зеления октопод”, която има около 150 последователи в социалната мрежа.

По-рано през деня, от 11 часа пред Народното събрание, ще се проведе демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция, организирана от групи, борещи се срещу насилието над жени. Дори ратифицирането на конвенцията с приложено особено мнение на нашата страна е под въпрос, след като в последните дни се разразиха странни спорове, предизвикани първоначално от националистическата коалиция в управлението. От Патриотичния фронт разпознаха в текстовете, забраняващи дискриминацията, свързана със социално възприетите роли на различните полове, като атака срещу “традиционните ценности”.

В допълнение в четвъртък се очакват протести за правата на пенсионерите и за увеличение на заплатите на полицаите. Полицейският протест е организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР и ще се проведе в няколко точки от трасето на пристигащите делегации във връзка с европредседателството. Те ще бъдат посрещнати от недоволните полицаи на бул. “Брюксел”, “Цариградско шосе” и “Орлов мост” около 17 часа, след което ще се съберат в района на Народния театър, където е официалната част от откриването на българското председателство.

Ден преди полицейския протест бе свален билборд, издигнат от синдикалната организация, който съобщава на английски език, че основната заплата на българските полицаи е едва 340 евро. Той е бил премахнат от фирмата доставчик на външна реклама с мотива, че е била подведена за неговото съдържание.

Интересното е, че фирмата оправда това фактическо цензуриране с пазарната си роля, заявявайки в свое нарочно становище, че е “търговско дружество с комерсиални цели и никога не сме предоставяли медийния канал, с който оперираме, като трибуна за подобен тип изяви”. Според тази логика, не е адекватно пазарно поведение да се предоставят комерсиални услуги на организации, които имат нетърговски изяви.

Действието предизвика коментар и от премиера Бойко Борисов, който заяви, че е “истински възмутен” и разпореди Лиляна Павлова да даде на синдикатите колкото искат билбордове от предвидените за реклама на европредседателството с коментара: “Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи.” От синдикалната федерация побързаха да отклонят тази покана.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар