В категории:България

Близки и далечни приятели на ГЕРБ ще ни отсрамват ,,творчески” пред ЕС

Сдружения, фирми, институции и кметове от обкръжението на Бойко Борисов бяха одобрени за финансиране от Национален фонд “Култура” заради Европредседателството

Тази илюстарция някак странно, но май сполучливо се оказа сред избраните да ни представляват пред ЕС. Снимка: Сайт на Министерството по Европейското председателство

В началото на декември станаха ясни културните проекти, които ще съпътстват програмата за Европейското председателство на България. Резултатите бяха обявени от Национален фонд ,,Култура”, пред който се извършваше кандидатстването и където се извършваше оценяването. Бяха разпределени 1.6 млн. лв. Сумата е нищожна за общите харчове по председателството. Финансирането на фонд ,,Култура” обаче бе важно, защото даваше шанс на редови творци, сдружения и фирми да участват.

Обявяването на резултатите доведе до очаквани критики. Творци, които лично са кандидатствали, но са били отрязани, недоволстваха от недооценения си проект. Медиите пък, които традиционно са критични към властта, акцентираха върху забавно звучащите описания на спечелилите идеи – ,,Столът, който ни свърза”, ,,Килим от рози” и т.н. И двата типа недоволство подминаха един твърде интересен момент – сред печелившите се оказаха доста хора, фирми и институции, близки до управляващата партия ГЕРБ или направо принадлежащи към нейните среди. В тази връзка трябва да се уточни нещо важно – правилата за участие бяха променяни в ход (разширяване на кръга на кандидатите, увеличаване на бройката на допустимите проекти, новости във финансирането и т.н.), което практически би отказало всеки редови творец. И е непочтено.

Връзки, контакти, дълъг опит в работата с държавна администрация –

това бе ,,капацитетът”, който следваха да притежават кандидатите, за да оцелеят до финалната права. И съвсем резонен е фактът, че мнозина от печелившите отдавна работят по обществени поръчки. Или… ги организират.

29 000 лв. взема фирмата ,,Ес Ти Би комюникейшънс”, която е част от веригата ,,7 дни спорт”. Силният човек там е Юлий Москов. До преди 2-3 години той дефилираше из медиите като водещ апологет на ГЕРБ и премиера Борисов. Одобреният проект се казва ,,Стената на Надеждата”. От документите става ясно, че по проекта в София и Пловдив ще се предизвика ,,диалог за бъдещето на обединена Европа”  чрез представяне на реликви от миналото (импровизирана грънчарска работилница и т.н.). ,,Екипът е с богат комуникационен опит и предлагат проект, който има потенциал да бъде широко отразен в традиционните и социалните медии”, се казва в положителното становище на оценяващата комисия. С подобни мотиви ,,Ес Ти Би комюникейшънс”

бе ощастливена от държавата и през 2016 г., за да прави разяснителна кампания

за президентския вот и националния референдум. Мизата тогава бе 110 000 лв. без ДДС.

60 000 лв. са предназначени за фирмата ,,Д енд Д”, собственост на Дияна Дамянова. Дамата, която в зората на демокрацията бе синдикалист, а после се отдаде на пиар, дълги години обслужваше публичния образ на ,,Лукойл” и лично на шефа ѝ Валентин Златев. Логото на рафинерията гордо стои на сайта на ,,Д енд Д” като топ клиент. А Златев, знае се, е сред най-близките приятели на Бойко Борисов. Проектът на ,,Д енд Д” ще се осъществява на няколко места в София, Пловдив и Варна. Става дума за кино, но в какво точно се състои идеята от публичната документация на фонд ,,Култура” не може да се разбере. Описана е така: ,,Модерен и иновативен начин за представяне на културно-историческото ни наследство чрез технологията добавена реалност. Проектът излиза от рамките на конвенционалните предложения за заснемане на филми, които трудно биха намерили своята аудитория и предлага кратки форми, достъпни чрез мобилни приложения”.

Министърът на културата Боил Банов не показва притеснения. Снимка: Сайт на МК

38 000 лв. с два проекта печели ,,Лист 2016” ЕООД, собственост на издателя на жълтия вестник “Уикенд” и на други печатни медии Мартин Радославов. Чрез единия проект ще се покажат еротични рисунки на Стоян Венев и непубликувани коментарни текстове за тях на Богомил Райнов. Чрез другия ще се представя ,,пътя на българската карикатура”. Министърът на културата Боил Банов, под чиято шапка е финансиращият орган, не показва притеснения от отпуснатите пари на Радославов, а и въобще от целия конкурс. ,,Имам честни сини очи. Не съм се бъркал в оценяването. С него се занимаваше авторитетно жури”, гласи буквалният му отговор пред сайта ,,Медиапул”.

20 000 лв. за провеждането на международна конференция печели варненската регионална библиотека ,,П. Р. Славейков”. До пролетта директор на институцията бе настоящият депутат от ГЕРБ Емилия Милкова. Сред печелившите са и общини.

Трябва ли да гадаем кой ги управлява?

20 000 лв. отиват в район ,,Връбница” на столичната управа. Проектът се казва ,,Да оцветим Европа с багри, музика и светлина”. 50 000 лв. са за Бургас, където кмет е зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов (изложба на подводна археология). С 30 000 лв. е зарадвана община Габрово (бивш кмет – министър Томислав Дончев, настоящ – близката до него Таня Христова). Проектът се казва ,,Гара ,,Индустриална””.  Финансиран е и Добрич – 20 000 лв. за ,,представянето на хляба като културен символ”. Градът се управлява от кмет реформатор и мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет. Други финансирани общини няма, макар да са кандидатствали.

Скромна сума, но пък от сърце,  отива в държавна структура, който би трябвало да не кандидатства, защото централизирано е натоварена с домакинството на Европредседателството – НДК. Недоремонтираният дворец ще прави с 25 000 лв. ,,Салон на музеите” по случай 3 март. Финансирани са и 5-6 фондации, сред които “Ценности”.

Това е семейното благотворително дружество на Петър и Антонина Стоянови.

Дадени са им 50 000 лв., чрез които ще организират концерт на добър техен приятел – композитора Стефан Димитров. Няма как да сложим пряк политически ,,печат” върху този проект, но по-възрастните читатели със сигурност са наясно, че с отпуснатото финансиране е уважена ,,старата творческа интелигенция на СДС”. А не толкова възрастните си спомнят приятелски маневри между Бойко Борисов и Петър Стоянов, когато оглавяваше синята партия.

Всичко това са само видимите връзки и преплетки между авторите на спечелили проекти и властта, която им отпуска парите. Има и невидими. Така например музикантът и общински съветник в столицата Венци Мицов сигнализира в социалните мрежи, че 53 900 лв. са одобрени за мероприятие с участите на ,,очакван партньор” ,,Ева квартет”, обаче… квартетът не знае за тази работа. Колко ли подобни ,,лимонки“ има да гърмят?

НДК бе ремонтиран по случай Европейското председателство. Нищо, че капе от време на време… Снимка: Сайт на Министерство по Европейското председателство

Оценяващото жури, което се произнесе по творческата стойност на проектите, се състоеше от 9души. Безспорен като име е единствено председателят  – проф. Боян Биолчев. Другите членове няма да ги изреждаме, не са широко популярни. Но по-големият проблем е, че

комисията нямаше време да се запознае обстойно с всичките предложения.

Потвърдена от няколко места информация сочи, че реалното време за преглед на проектите е било около една седмица. Най-вълнуващото е, че съгласно публичната документация някои от спечелилите идеи е трябвало да стартират… преди одобрението им. (Всички предложения и оценяването им може да се видят на сайта на фонд ,,Култура”).

,,Здравейте, малки, големи и още по-големи, момичета и момчета!” – с тази реплика започваше преди години детско телевизионно предаване. Казваше се ,,Бързи, смели, сръчни”. От 1 януари малки, големи и още по-големи аверчета на българския премиер Борисов ще ни представят пред Европа в областта на културата. Няма съмнение, че ще го правят бързо, смело и сръчно.

 

 

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар