В категории:Икономика

Професор Джефри Сакс: Най-богатите хора в света водят война срещу бедните

Известният икономист посочва, че подготвяните в САЩ данъчни реформи представляват нов вид популизъм – популизъм за супер богатите

Най-богатите хора в света водят война срещу бедните, заявява икономистът от Колумбийския университет Джефри Сакс. В свое интервю пред Bloomberg Surveillance световно известният учен изтъква, че подготвяните от Конгреса на САЩ данъчни облекчения и предложените промени в здравеопазването са примери за “популизъм за супербогатите”.

“Тази война на богатите срещу бедните е наистина поразителна. Отгоре на огромния бюджетен дефицит, на безпрецедентното неравенство в Америка, на най-голямото натрупване на богатство на върха, те продължават да искат още и още”, казва Сакс.

Попитан какво би посъветвал републиканските сенатори, които все още не са решили дали да подкрепят предложените промени в данъците и здравеопазването, Сакс заявява, че ако са патриоти, трябва да се противопоставят на това. “Тъй като бюджетният ни дефицит вече е огромен, допълнителното му повишаване е чист популизъм. Наистина необичаен вид популизъм – популизъм за супер богатите. Но все пак чист популизъм”, изтъква икономистът.

“Не можем да си позволим понижения на данъците. Идеята, която изведнъж се появи, че можем да подарим едни 1.5 трлн. долара, просто е невероятна за една сериозна държава. За съжаление, в момента не ни управляват сериозно. Управлението в тази страна е шантаво. Как изобщо ти хрумва идеята, че можеш да направиш подарък от трилион и половина за супер богатите, просто ей така – това е наистина шокиращо. Не съм виждал нищо подобно за трите десетилетия и половина, в които съм наблюдавал или съм участвал в политиката на тази страна”, завършва професорът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар