В категории:Европа / Полша / Свят

Полицейски тормоз над женските организации в Полша

Организациите, борещи се за правата на жените, с тревога информират, че ден след годишнината на „Черния протест“ в техните офиси е нахлула полиция

Стотици хиляди жени протестираха в цяла Полша по време на "Черния протест". На снимката се вижда масовия митинг в центъра на Варшава. Източник: Фейсбук (Facebook.)
Стотици хиляди жени протестираха в цяла Полша по време на „Черния протест“. На снимката се вижда масовия митинг в центъра на Варшава. Източник: Facebook

Центърът за правата на жените – най-голямата женска организация в Полша, съобщи през страницата си във Facebook, че рано сутринта в сряда полицейски служители са нахлули в седалището на организацията във Варшава, както и в нейните клонове в Лодз и в Гданск. Организацията създадена през 1994 г. и се занимава предимно с правни съвети и оказване на помощ на жени, жертви на домашно насилие и сексуален тормоз.

Полицаите са имали заповед за конфискация на цялата документация свързана с проекти, финансирани от бюджета на Министерството на правосъдието за периода 2012-2015 г. Иззети са били хартиените и електронни версии на документите на организацията.

Центърът отдавна е под прицела на правителството и силите на „добрата промяна“ както нарича себе си сегашното управление. Макар организацията да е добре известна с активната си дейност в подпомагането на жертвите на домашно насилие, тя не получи средства от бюджета, предназначени за Фонда за подпомагане на жертвите. Този „пропуск“ се повтори последователно през май 2016 г., ноември 2016 г. и януари 2017 г.

Центърът не получи и стотинка за работата си с жертвите, състояща се най-вече в даването на правни консултации и оказването на психологическа помощ. Екипът на министъра на правосъдието Збигньев Жиобро (Zbigniew Ziobro) аргументира решението си, твърдейки, че няма да има дотации за организации, които „помагат само на определена група жертви“.

Запитан от медиите за неговата лична позиция, министърът обвини Центъра в „дискриминационно поведение“. Явно от паметта му е убягнал фактът, че близо 90 процента от жертвите на домашно насилие в Полша са жени и деца – нещо документирано от официалните полицейски статистики.

Според организацията не е случайно, че полицията е нахлула в централата точно ден след второто шествие на жените, проведено като отбелязване на годишнината на т.нар. Черен протест, състоял се през есента на 2016 г. Тогава хиляди полякини излязоха на улиците в цялата страна, припомняйки на властта, че продължат да отстояват своите права и своето достойнство. Естествено, Центърът подкрепяше протеста.

Подобни полицейски акции са се извършили и в Любушката женска асоциация, която също така призова полякините живеещи в Желона Гора (Zielona Góra) да сложат подписите си под проекта „Да спасим жените“.

„Днес беше извършен обиск – конфискуваха компютъра ни, копираха всички съобщенията от сървъра ни и иззеха цялата ни проектна документация за периода 2012-2015 г. И всичко това по искане на Министерството на правосъдието“, заяви пред „Газета Лубуска“ (Gazeta Lubuska) президентът на асоциацията Анита Кучарска-Джиеджиц (Anita Kucharska-Dziedzic).

Тя добави, че дейността на организацията ѝ е сериозно затруднена поради липсата на компютър. Според нея асоциацията сама по себе си не е застрашена, полицейските служители са ѝ обяснили, че документите ще послужат само за водено следствие срещу служители на Министерството на правосъдието, които са били свързани с нея по време на предишното правителство. Не са били съобщени никакви имена.

Официално неправителствените организации могат да бъдат спокойни. Но може ли всъщност феминистките организации, защитаващи женските права, да вярват на правителствените обещания?

Боян Станиславски

Роден в София, постоянно живущ в Полша; публицист, преводач и издател. Автор е на коментари и анализи в различни полски и български вестници и списания. Работи като зам. главен редактор на ляв полски сайт Strajk.eu. От 2008 година е кореспондент в Полша на Българското национално радио.

Оставете коментар