Ужасите на десничарската дистопия оформят Полша

Първият опит от страна на полското правителство да започне да налага фундаменталистки католически режим претърпя поражение от т.нар. „Черен протест“. Сега партия „Право и справедливост“ отвръща на удара – с пълна сила.

„За живота” – така се нарича новият проект на управляващите. Но ако човек се вгледа по-внимателно, не е трудно да се досети, че авторите удобно са пропуснали добавката „в страдание”. Защото точно това е идеята. Вярвате или не, управляващите в Полша десни екстремисти искат да използват обществени средства, за да се плаща на хора за страдание.

kaczynski_pis_poland
Председателят на „Право и справедливост“ Ярослав Качински е фактическият ръководител на полското правителство

Перверзната идея не само се обсъжда, но е облечена и в проектозакон, който бе приет на първо четене и се очаква скоростно да бъде одобрен и на второ. Ще мине известно време преди да се запознаем с пълния текст на закона, но намеренията и еталонът, стоящи зад предложенията, вече са ясно представени. Перспективите са наистина страховити.

Както обикновено, въвеждането на радикално християнство в политическата система започва от онези, които в рамките на тази идеология са лишени от всякакви права и самостоятелност – жените и децата. Разбира се, това не може да се заяви открито, но Полската църква и местните десни доктринери отдавна са усъвършенствали изкуството не само да представят извършителя като жертва, но също така да представят жертвата като облагодетелствана. Така че това наистина се случва.

Четири хиляди полски злоти, или около 900 евро, ще бъдат плащани на всички жени, които решат да не прекъсват бременността си, ако се окаже, че носят драстично деформиран плод. Дори сегашните рестриктивни регулации позволяват в такива случаи да се прави аборт. В официалната пропаганда това бива наричано социална политика и важна подкрепа за жените и семействата. В действителност става въпрос за нещо много далечно от това.

Предложението трябва да бъде превзето и ефектно. Размерът на сумите трябва да прави впечатление и наистина успява, но само на пръв поглед. Подобно еднократно плащане от близо 1000 евро е капка в океана от разходи и нужди, които следват от решението да се грижиш за дете с такава степен на увреждания. Особено в Полша, където нито държавата, нито общините осигуряват значителна подкрепа за родителите, които трябва да се откажат от професионалния си живот, за да са способни да обгрижват член на семейството, който е инвалид (помощите за това варират между 150 и 400 евро месечно).

Хиляда евро месечно едва стигат за осигуряване на приличен живот в голям градски център в Полша – това при положение, че си бял, здрав, хетеросексуален мъж – да не говорим за еднократна милостиня за жена, която току-що е родила дете със силни увреждания. Но и смисълът не е реално да се помага.

Прякото намерение е да се създаде специфична представа за правото на избор на жените в Полша, особено за бедните. Ако този проект влезе в сила, се очаква, че те ще са изкушени да вземат тази безвъзмездна помощ, за да решат дългови или други належащи финансови проблеми. За сметка на това тези жени трябва да родят тежко увредени деца и да страдат заедно с тях, докато новородените починат – в някои случаи това става след дни или седмици, но за други това означава 20-30 години на постоянно мъчение.

Майката (в полската култура при подобни случаи бащата обикновено се отделя от семейството) ще се самопринуждава първо да мине през невероятната травма на патологичната бременност и раждането на дете, което често едва функционира като човешко същество. Към това се добавя перспективата да центрира целия си живот върху увреденото дете. Но управляващите фундаменталисти ще се хвалят как вече държавата се управлява в интерес на семейството. Или както го формулира председателят на „Право и справедливост“ Ярослав Качински: „Ние трябва да дадем всичко от себе си, за да може всяка бременност да завършва с раждане, дори ако детето е тежко увредено; то трябва да бъде родено, посветено във вярата, да получи име и заслужава погребение”.

Под прикритието на такъв фундаменталистки ПР реалността ще е наистина отблъскваща. Кой ще взема тези решения? Коя ще е жената, която ще направи толкова отчаяна стъпка?

Жертвите на лихварски полу-банкови институции, предлагащи т.нар. краткосрочни кредити; хората, очакващи да бъдат изхвърлени от единственото им жилище заради неплатени дългове или наем; хора, живеещи в пълна бедност, чиито къщи се нуждаят от спешен ремонт поне за закърпване на дупките в покрива преди зимата; тези, които живеят в толкова мизерни условия, че социалните работници заплашват да отнемат децата им – вече родените. Тези, които се нуждаят незабавно от пари, и са готови да направят всичко възможно, за да покрият най-належащите нужди като зимни обувки за децата си, лекарства за болните си родители или да платят сметките за тока, преди да го спрат… Когато става въпрос за социална деградация и ситуация, която отнема от хората тяхната елементарна гордост, Полша предлага прекрасно разнообразие от възможности.

И да, със сигурност ще има жени, които ще решат да приемат това ужасяващо страдание – тяхното и на децата им. Деца, които до голяма степен ще бъдат родени като известното „спасено дете” на доктор Богдан Хазан. Този гинеколог и акушер се превърна в герой на полската фундаменталистка тълпа, като принуди една от пациентките си да роди дете, чийто мозък буквално стърчи от челото му над провисналите очни ябълки.

И всичко това ще се случи в името на временно финансово облекчение. Мисленето за всичко останало ще бъде отложено за по-късно. Според различни изследвания това е най-популярният модел за управление на семейните бюджети, които са съставени основно от дългове.

Сега „Право и справедливост“ иска да се възползва от тази уязвимост и го прави с поразително коварство и жестокост. Какво ще дойде след това? 5 000 злоти за отказ от лечение на рак? 10 000 злоти за отказ от здравна застраховка? 20 000, ако решиш да живееш без подслон? Или около 50 000, ако си причиниш гладна смърт в рамките на седмица? Скоро ще видим. Епископатът със сигурност го обсъжда ежедневно с правителството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар