В категории:България

Не сме роби, извикаха ощетени работници под дъжда в София и Варна

Пореден протест срещу работодателския произвол се проведе в София и Варна под прозорците на властта, въпреки студа и дъжда. Работници, синдикалист и солидарни граждани настояват за незабавно изплащане на всички дължими заплати и спешни законодателни промени

Ощетени от работодателски произвол работници, синдикалисти от Автономния работнически синдикат (АРС) и солидарни граждани излязоха на протест в София и Варна. Няколко десетки софиянци се събраха пред Министерския съвет в София в знак на несъгласие с пасивността на правителството по отношение на проблемите на работниците и непрекъснатите отстъпки към бизнеса. Във Варна протестиращите синдикалисти, работници и граждани се събраха пред сградата на общината.

Двете събития бяха пореден епизод от борбата срещу некоректни работодатели, откраднали заплати на свои служители през последните години. Работници от „Пикадили“ чакат своите трудови възнаграждения за 2016 година, сходни проблеми имат техни колеги, бивши служители на „Макс Телеком“, „Абонданца“ и много други.

„Шефове бандити, ние не сме роби. Няма да работим, за да храним паразити“, беше един от възгласите, които прозвучаха под прозорците на властта в София. Въпреки студеното време и дъжда, няколко десетки граждани се събраха в „Триъгълника на властта“, за да покажат, че не са съгласни правата на работниците да бъдат непрекъснато неглижирани и потъпквани за сметка на интересите на бизнеса.

Организаторите на днешните протести от АРС настояват, че родното законодателство не е изготвено в полза на работниците, а точно обратното – то твърде често е в техен ущърб. Те настояват за незабавно изплащане на всички дължими заплати, обезщетения и отпуски на всички ограбени работници, криминализиране на неплащането на заплати и търсене на наказателна отговорност от собствениците на фирми като физически лица, законодателни промени, които забраняват прехвърлянето на фалирали фирми на трети лица и забрана на собствениците на такива фирми да откриват нови, преди да изплатят задълженията си; облекчаване на процедурите за достъп до Фонда за гарантиране на вземанията и други.

Протестиращите бивши служители и работници и синдикалистите са недоволни, че въпреки попадането на темата в медийното внимание, намесата на омбудсмана и създаването на парламентарна комисия по темата, все още законодателството остава непроменено, а проблемите – валидни.


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар