В категории:Свят

Победата над ИДИЛ в Рака вещае проблеми за победителите – сирийските кюрди

Кюрдите в Сирия винаги са се чудели какво ще се случи с тях, след като САЩ вече няма да се нуждаят от тях като основен съюзник срещу ИДИЛ. Вероятно скоро ще разберем.

Патрик Кокбърн, Independent

Сирийската „столица” на ИДИЛ Рака окончателно падна. Това ще бележи поредната тежка загуба за джихадистите, които ще загубят последния си градски център и ще се върнат до нивото на партизанско движение, осъществяващо нападения от укрития в пустинята. Обсадата на Рака започна на 6 юни. ИДИЛ се съпротивлява умело срещу превъзхождаш противник, но бяха изтласкани само до малък анклав насред руините на града.

Успехът в тази операция ще донесе проблеми както за победените, така и за победителите. Щурмуващите Рака са от „Сирийските демократични сили” (СДС), смесена кюрдско-арабска сила. Основният военен капацитет на организацията обаче идва от YPG – посветените на борбата, добре организирани и опитни кюрдски бойци, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция. СДС показаха, че са отлични бойци, но техният бърз успех се дължи не само на несъмнените им способности, но и на опустошителната огнева мощ на водената от САЩ коалиция, която ги подкрепя с бомби, ракети и дронове.

Кюрдите в Сирия винаги са се чудели какво ще се случи с тях, след като САЩ вече няма да се нуждаят от тях като основен съюзник за борбата против ИДИЛ. Те представляват общност от 2.2. млн. души, които бяха маргинализирани и преследвани преди да започнат бунтовете срещу властта през 2011 г. През 2012 г. сирийската армия се оттегли от населените с кюрди територии, което позволи те да свържат своите анклави по границата на Турция и да създадат своя политически проект „Рожава”.


През 2014 г. кюрдите бяха нападнати от ИДИЛ, като джихадистите почти успяха да овладеят кюрдския град Кобане. В крайна сметка ИДИЛ бяха победени след мащабна интервенция на щатските военновъздушни сили. Пентагонът дълго търсеше напразно съюзник на терен в Сирия, и в крайна сметка намериха такъв в YPG. Щатско-кюрдският съюз бе много успешен, но може да се превърне в жертва на собствения си успех.

Днес кюрдите оперират в зони с население от араби-сунити, за които не могат да се надяват, че ще задържат трайно.  Някои подразделения на СДС тръгнаха на юг по поречието на Ефрат и навлязоха в провинция Дейр Зор, където рискуват да се сблъскат със сирийската армия, идваща от запад. ИДИЛ се оттеглят от този район, от който идва половината производство на петрол в страната.


Някои хора в Белия дом настояват YPG и съюзните им сунитски племена да бъдат използвани за осъществяване на плановете на президента Тръмп за отслабване на Иран и сирийският му съюзник. Подобна политика обаче има няколко сериозни недостатъка. На първо място е твърде късно, защото силите на Башар Асад, ливанската Хизбула, иранската Ислямска революционна гвардия и иракските шиитски паравоенни милиции на практика спечелиха войната в Сирия. СДС ще трябва да бъдат силно подсилени от местни арабски съюзници, за да могат да воюват с тях. Същевременно използването им като проксита на САЩ може да доведе до конфликт с Русия.

Кюрдски командири говорят за преговори с Дамаск, след като Асад до голяма степен победи арабската си опозиция и сега ще насочи вниманието си към кюрдското малцинство. Напоследък Доналд Тръмп наговори много войнствени неща за Иран, но изобщо не е ясно дали ще иска да се оплете в една невъзможна за спечелване война в Сирия, която може да нанесе повече щети на САЩ, отколкото на Техеран.

Най-голямата заплаха за сирийските кюрди ще дойде от Турция, която гледа на кюрдската квази-държава покрай южната си граница като на постоянна опасност. Анкара не може да направи много по въпроса, докато САЩ и Русия са дълбоко въвлечени в региона. Ако Турция разшири засега ограничените си военни операции в Сирия, това ще изисква въздушно прикритие. Руснаците обаче вероятно няма да позволят Турция да разгърне въздушните си сили над сирийска територия.


Политическата и военна игра на шах в Сирия е изключително сложна и включва много играчи. Рака се превърна в поредната точка от дългия списък със загуби на ИДИЛ. След това „халифатът” трудно ще оцелее, макар че джихадистите би трябвало отдавана да са били насяно, че градът ще падне и вероятно са направили приготовления да се оттеглят в отдалечени части на пустинята. ИДИЛ вече са правили това веднъж през 2008-2011 г., когато бяха изтласкани от крепостите си в Ирак.

Както в Сирия, така и в Ирак основният фокус се прехвърля от битката срещу ИДИЛ към бъдещето на кюрдите, които ще се борят да задържат извоюваното през последните години.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар