В категории:България

„Фермата“ спъва „Индустриални зони“

Участие на члена на Съвета на директорите на държавната компания „Индустриални зони“ Владимир Каролев в телевизионното риалити „Фермата“ затруднява работа на дружеството. Вместо да привлича инвеститори, икономистът прекопава домати и дои крави пред камерите, за което най-вероятно ще получи държавната си заплата. Държавата наистина е лош стопанин… ако Каролев е част от нея.

Снимка: https://www.facebook.com/vladimir.a.karolev/

Нормалното функциониране на държавната компания „Индустриални зони“ е сериозно затруднено заради ангажимент на члена на Съвета на директорите на дружеството Владимир Каролев в телевизионното предаване „Фермата“, научи „Барикада“.

Каролев е един от тримата членове на борда, заедно с председателя Антоанета Иванова-Барес и Илия Лазаров. Макар уставът да позволява провеждането на заседание на борда и при само двама присъстващи членове, при отсъствие на един член е възможно да се получи блокаж на работата – например, ако двамата присъстващи са на различни позиции по даден казус, тогава гласовете са 1:1.

Както „Барикада“ вече писа, Владимир Каролев е член на ръководството на „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ), принципал на която е Министерството на икономиката, от края на 2016 година, когато бе назначен по времето на министъра на икономиката Божидар Лукарски. След предсрочните парламентарни избори министерството беше поето от коалиционните партньори на ГЕРБ – „Атака“, а за министър беше избран Емил Караниколов. Въпреки демонстрираните през годините не особено добри отношения между Владимир Каролев и Волен Сидеров, икономистът засега запазва поста си, а според Търговския регистър мандатът му изтича на 31 декември тази година.

От известно време насам обаче, Владимир Каролев не е в София, тъй като е участник в риалити предаването на бТВ – „Фермата“, което се провежда извън столицата. Последното заседание, на което са присъствали и тримата членове на борда, е било в началото на август, а от 10 август той е заявил, че няма да бъде наличен. „Каза ни, че до края на месеца няма да бъда наличен. Няма да отговаря на телефона си и ще си чете от време на време пощата„, каза пред „Барикада“ изпълнителният директор на компанията Антоанета Иванова-Барес, потърсена за коментар. Тя не потвърди дали ангажимента на Каролев е свързан с участието му в риалити формат, като каза само, че е била запозната с конкретната причина за отсъствието на Каролев, но не желае да я разкрива публично.

Антоанета Иванова-Барес обясни, че по устав е възможно да се проведе заседание с две трети от членовете – тоест двама души, което се е случило на последно заседание. Запитана дали отсъствието на един от членовете все пак не пречи на работата на борда, тъй като е възможно двамата присъстващи да са на различни позиции, тя отговори положително: „Не бих нарекла това „блокиране“, но да – не бихме могли да вземем решение, ако сме на различни позиции. Ако сме на една позиция по даден казус, няма проблем да вземем решение с два гласа“, подчерта тя.

Изпълнителният директор на „Индустриални зони“ обясни, че работи по някои належащи проблеми и върши всичката работа, която е в нейната компетентност като изпълнителен директор – тоест нещата, за които не е необходимо решение на Съвета на директорите.

По информация на „Барикада“ официализирането на някои важни решения, свързани с развитието на индустриална зона „Божурище“, все пак е възпрепятствано заради ангажиментите на Каролев във „Фермата“. По думите на г-жа -Барес, нещата в Божурище се движат добре и в последните два месеца са решени някои проблеми, които се бавят от години.

В началото на август общинския съвет в Божурище взима решения, които касаят отпускането на нови терени и възможността държавната компания да започне процедура по изграждане на необходимата за инвеститорите инфраструктура. В интервю за в-к „Капитал“ от 18 август Емил Караниколов заявява, че е заварил големи проблеми в Божурище, като е нямало пътна инфраструктура и дори ток.

Запитана от „Барикада“ дали има решения, които изискват присъствието и на Владимир Каролев, изпълнителният директор на НКИЗ отговори, че „към момента не може да посочи такива“. „Ангажиментите и казусите изскачат ежедневно„, добави тя. На въпрос дали изобщо има процедура, по която един от членовете може да излезе в отпуск от орган, който така или иначе не работи ежедневно, тя посочи, че няма такава процедура, но е възможно да се провеждат и неприсъствени заседания.

„Ако някой е в провинцията, позволено ни е по устав, да го обсъдим и протоколът да бъде подписан от мен в София, след това изпратен в Пловдив за втори подпис и например във Варна за трети подпис, след което да се върне подписан. По закон няма пречка това да се случи“, уточни тя. Г-жа Иванова-Барес уточни, че ѝ се наложило да получи от Владимир Каролев документ, като след връзка през e-mail и с известно закъснение, все пак е получила документа от неговия офис.

Същевременно Владимир Каролев действително е трудно откриваем на телефона, както установи и опитът на „Барикада“ да се свърже с него. Бившият общински съветник и кандидат-кмет на София от НДСВ беше потърсен от екипа ни за коментар на два пъти през днешния ден, но телефонът му е изключен. Същевременно тази сутрин, като и достатъчно често в последните дни, той е видимо активен в социалните мрежи, когато трябва например да похвали евродепутата Ангел Джамбазки, неговия коалиционен партньор Валери Симеонов или пък някое държавно ЕРП, което работи в България.

Припомняме, че Владимир Каролев е един от най-активните противници на каквото и да било държавно участие в икономиката. Същевременно от края на 2016-та година той работи в държавна фирма, стига да не е зает с прекопаване на домати или доене на овце и крави пред телевизионните камери. 

Задаваме на г-н Каролев публично няколко въпроса, които не успяхме да му зададем лично.

Счита ли, че участието му в телевизионен риалити формат и отсъствието му за близо месец не възпрепятства работата му за държавата, за която получава заплата?

Ще получи ли своето възнаграждение за съответния период, в който е отсъствал?

Вярно ли е, че не само няма против да работи към компанията, принципал на която е министър на омразната му партия „Атака“, но дори се води в Съвета на директорите на НКИЗ като „квота“ на тази партия?

Как съответства на възгледите и хилядите му публично изразени позиции през годините фактът, че все още продължава да работи в държавна фирма?

Николай Драганов

Бакалавър по социология и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2012-та година работи като политически журналист – в News.bg, Информационна агенция БГНЕС и Телевизия BiT. Като парламентарен репортер отразява работата на 42-рото и 43-тото Народно събрание. Съавтор е на документалния филм „Невидимите хора“.

Оставете коментар