В категории:Общество

Завръщането на Фридрих Енгелс

От Източна Украйна до Манчестър – история за една захвърлена статуя на съавтора на комунистическия мироглед, която беше открита, възстановена и представена на официална церемония в центъра на града, където в средата на 19-ти век Фридрих Енгелс и Карл Маркс пишат своя „Комунистически манифест“. Пътуването на скулптурата, преминала и през родния град на Енгелс в Германия, е по проект, финансиран от Общинския съвет в Манчестър, и е открита с песента „Комунизмът се завръща у дома“.

Кадър от официалното откриване на статуята на Енгелс в Манчестър. Снимка: Joel Fildes, Shady Lane Productions

След 147 години Фридрих Енгелс се завърна в Манчестър. Статуите на Енгелс, съратника на Карл Маркс, може да са премахнати в бившия съветски блок, но през тази година той се завърна в града, който го направи известен. Неговото възкресение в Манчестър, където извършва своите изследвания върху работническата класа през 40-те години на 19 век, е осъществено благодарение на Фил Колинс – артист и режисьор, съименник на известния музикант, който превръща Енгелс в главен герой на свой проект, разказва „Ню Йорк Таймс“.

Колинс обяснява за себе си, че си поставил за цел да се свърже с хора, които имат зле платена работа, трудят се на т.нар. „нулеви часове“ и получават под минималната работна заплата, за да разкажат за своя опит с последствията от остеритета във Великобритания и експлоатацията на работно място. Колинс иска да разбере доколко написаното от Енгелс през 1844 година в неговата книга „Състоянието на работническата класа в Англия“ относно работниците във фабриките в Манчестър се отнася към днешните им колеги. Целта му е да направи филм, който да бъде представен по време на Международния фестивал в Манчестър.

Потънал в историята на индустриалната революция и социализма в Манчестър, Колинс попада на идеята на местен държавен служител, който предлага статуя на Енгелс от Украйна да бъде транспортирана до Манчестър. Тъй като повечето статуи от съветските времена са разрушени след 1989 година, а такива на Енгелс са и без това много редки, откриването ѝ се оказва изключително трудна задача.

Статуята на Енгелс е открита в този вид, но е възстановена. Снимка: Yevgen Nikiforov, Shady Lane Productions

Колинс обикаля Източна Европа в течение на около година преди най-после да открие своята находка в двора на селскостопанско предприятие в район на Източна Украйна, който някога е бил кръстен на Енгелс. Статуята е висока около четири метра, разрязана е наполовина и е изхвърлена. Но през май т. г. двете и части са натоварени на камион и изпратени към Манчестър. По време на пътуването из Европа, заснето от Колинс, камионът спира и в родното място на Енгелс – Бармен, днес квартал на Вупертал, Северозападна Германия.

Но проектът на Колинс не е просто някаква индивидуална прищявка. Той е финансиран от Общинския съвет на Манчестър и в крайна сметка е представен наскоро по време на заключителното събитие от Международния фестивал на изкуствата в Манчестър. Статуята е открита със специална церемония пред театъра, а развълнувана тълпа се събира на паркинга, за да гледа филма. Певецът Грюф Рис пък изпълнява песента „Комунизмът се завръща у дома“.

Церемонията маркира и 100-годишнината от Руската революция, която е вдъхновена от идеите на Маркс и Енгелс в техния „Комунистически манифест“ от 1848 година. Основната част от анализите им се основават на труда на Енгелс за работническата класа в Англия, публикуван три години по-рано.

Новоиздигната статуя, дошла от Украйна, не е единственият символ на почит към Енгелс в Манчестър. В Уинверситета на Салфорд, недалеч от мястото на семейната фабрика на Енгелс, иновативна скулптура на култовата му брада е изградена така, че да може да бъде изкачвана. Според университета целта е „да бъдат вдъхновени следващите поколения художници, музиканти и изпълнителни“.

Колинс обаче твърди, че сега статуята е поставена в центъра на града, за да бъде отдадено официално признание на Енгелс. Разбира се, нещата днес са малко по-различни от неговите времена и Енгелс сега наднича сред храмове на западния капитализъм като „МакДоналдс“ и „Хилтън“, посочват от „Ню Йорк Таймс“. Директорът на фестивала смята, че поставянето на статуята ще накара хората да се замислят и може би ще предизвика дебат.

Манчестър остава град, в който се усеща силен лъх на социализъм. Градът не просто излъчи депутат от Лейбъристката партия, но 94 от 96-мата общински съветници са членове на партията на Джереми Корбин. „Имаме доста статуи на други фигури от 19 век, защо да не поставим една на един германски социалист, свързан с Манчестър“, коментира председателят на общинския съвет Ричард Лейз.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар