В категории:България

Безопасни ли са храните по Черноморието?

Ефективността на проверките на агенцията за безопасност на храните в крайморските зони през лятото е в пъти по-голяма от тази в останалите части на страната.

Снимка: Pexels

Ако сте сред хората, избрали за почивката си българското морско крайбрежие, сигурно сте пропуснали някои незаконни практики, свързани с желанието на търговците от заведенията за храна да максимизират печалбите си през активния туристически сезон. Заведения за бързо хранене без течаща вода, готвачи без подходящи облекла или готова храна, изложена за продажба, въпреки че е трябвало да бъде изхвърлена преди два дни.

Вероятно още толкова проблемни сцени са се разгиграли пред очите ви: плодове, струпани за угощение на мухите, млечни продукти и месо на сергии без охлаждане, дюнерджия, който едновременно взема пари от клиентите и приготвя храната им. Не е изключено да сте махнали с ръка и да сте затворили очи за някои от тях – все пак сте на почивка, а не на инспекция.

Със задачата да инспектира е натоварена Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която се похвали с 580 проверки по Черноморието през последната седмица. Там са били извършени 1/4 от проверките в цялата страна, заради концентрацията на туристи и склонността им да не се тормозят излишно с въпроси за хигиеннните правила, докато се опитват да почиват. 

В резултат от действията на агенцията, на територията на град Варна, където са били концентрирани проверките, са били затворени 8 обекта, един заради липса на регистрацията, каквато се изисква от Закона за храните, и други 7, при които е установено лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на храни. Насочени за унищожаване в резултат от неправилното съхранение или изтекъл срок на годност са били близо 260 кг. месо и млечни продукти, 14 кг. готвени ястия, 25 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 77 кг. храни от неживотински произход. За констатираните нарушения са били издадени 60 предписания и са съставени 22 акта.

Тезата, че нарушенията на правилата за безопасност на храните са по-чести по Черноморието, се потвърждава от резултатите при проверките в страната. С изключение на застоялите месо и млечни продукти, които не са сред най-популярните плажни храни, всички останали нарушения се регистрират с по-висока честота на морето. Проверките в останалата част от страната са били три пъти повече, но са издадени само два пъти повече предписания (113 на брой) и малко повече актове (31). Освен това са били насочени за унищожаване 627 кг. месо, месни и млечни продукти, 11 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 69 кг. храни от неживотински произход.

Колко по-чести са нарушенията в крайморските зони може да се види като разделим регистрираните нарушения и обема на възбранените продукти на броя проверки:

За контраст, при извършени 50 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през последните седем дни е издадено само едно предписание.

Сигнали към агенцията може да подавате денонощно на телефон 0700 122 99, в случай че забележите неправилно съхраняване или етикиране на продукти, изтекъл срок на годност, лоши хигиенни условия, както и при всякакви съмнения за качеството на предлаганата в дадено заведение храна. През сайта на БАБХ е възможно подаване и на онлайн сигнал, както и прилагане на снимки, свързани с предполагаемото нарушение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар