В категории:Анализи / Свят

„Руската връзка” на Тръмп е на ниско ниво

Адвокатката, срещнала се със сина на президента, не е посредник на властта в Кремъл

Наталия Веселницкая. Снимка: http://avmalgin.livejournal.com

Леонид Бершидски, Bloomberg

В медийните истории за срещата на Доналд Тръмп-младши с Наталия Веселницкая (Наталья Весельницкая), неочакваната знаменитост в последния епизод на сагата Тръмп-Русия, тя често е описвана като човек с „връзки с Кремъл”. Това е подвеждащо, макар нейното участие да е много показателно как работи властта в Русия.

Крепостта от червени тухли в центъра на Москва обаче не е правилният архитектурен паметник, около който трябва да търсим връзките, превърнали Веселницкая в успешен адвокат. Правилното място за това е една мрачна, футуристична стъклена сграда извън границите на Москва-град, където се намира местното правителство на Московския регион – съставна част на Руската федерация, която обгражда, но не включва столицата.

Руската система на властта – поне най-важната неофициална част – винаги се е свеждала до „нива”. Руският президент Владимир Путин често използва тази дума, за да разграничава въпросите, които заслужават вниманието му, и тези, които не са. Регионалните елити са няколко нива под нивото на Кремъл, което обяснява снобската реакция на говорителя на Путин Димитрий Песков на новините за Веселницкая: „Не, не знаем коя е тази, не можем да следим всички срещи на руски адвокати в страната и чужбина”.

По време на възхода на Веселницкая, Московският регион (управляван от Борис Громов – генералът, ръководещ изтеглянето на СССР от Афганистан през 1989 г.) представляваше бъркотия от корупционни схеми, които в крайна сметка доведоха до фактически банкрут. (Знам някои неща по темата, тъй като съм издател на книга с разследване на периода, чийто автор е журналистът от Forbes Russia Анна Соколова. Изданието на книгата бе иззето от полицията в склад, намиращ се в Московски регион. В последствие издателската фирма Eksmo се пребори в съда за правото да продава книгата).

По време на 12 годишното управление на губернатора, регионът създаде редица квази-държавни корпорации, които емитираха облигации на стойност милиарди долари – които в последствие се оказаха измамническа „Понци” схема. Алексей Кузнецов, регионален финансов министър, който бе женен за представителката на нюйоркския хайлайф Жана Бълок, избяга от Русия през 2008 г., когато схемите почнаха да се разпадат. Той бе арестуван във Франция през 2013 г., като процедурите по екстрадирането му все още текат.

Доналд Тръмп-младши. Източник: Wikimedia Commons

В същото време Московският регион бе арена на някои от най-големите измами със земя в историята на Русия. Имоти, понякога изключително ценни заради близостта си до вилите и провинциалните резиденции на съветския, сега на руския елит, бяха изкупувани на безценица от земеделски кооперативи, след което безскрупулни спекуланти се боричкаха яростно за тях. Тези спорове, в които често участваха бивши и настоящи официални лица от регионалната власт, се превърнаха в златна мина за Веселницкая.

Отначало тя работи в регионалната прокуратура. Там тя се омъжва за заместник-главния прокурор Александър Митусов – един от най-влиятелните хора в правосъдната система на региона – след което основава своя частна кантора. Така тя бързо придобива страховита репутация – в документ, подаден пред щатски съд наскоро, тя твърди, че е спечелила 300 дела.

След като напуска прокуратурата, Митусов става заместник на Пьотър Кацьов, регионален министър на транспорта на Громов. Министърът ръководи една от държавните компании, които изпаднаха в несъстоятелност и остави дълговете си на правителството. Той обаче запази работата си и напусна чак след като Громов бе премахнат от Кремъл. В последствие Кацьов работи на високи длъжности в държавния железопътен монополист и голяма компания за транспорт на горива.

Веселницкая е осигурявала юридически услуги за семейството на Кацьов – включително го е защитавала в дело за клевета срещу местен активист, който е обвинявал регионалния министър в сенчести сделки с недвижими имоти (което дело тя спечели). В САЩ Веселницкая е работила с адвокатите на Денис Кацьов, синът на Пьотър. Той бе обвинен от прокуратурата в Манхатън в пране на пари, придобити чрез данъчна измама в Русия.

Не става дума за каквато и да е измама, а за аферата „Магнитски”. Тя стана известна покрай смъртта на инвестиционния банкер Бил Браудър – Сергей Магнитски, за когото много хора вярват, че е бил подлаган на мъчения и убит в руски затвор, след като е изобличил огромна измама на руски данъчни и техни съучастници.

Този случай вдъхнови т.нар. „Закон Магнитски”, който налага санкции на участниците в схемата и други руски нарушители на човешките права. Руският парламент отвърна, като забрани осиновяването на руски деца в САЩ. Когато президентът Владимир Путин подписа това решение, той отхвърли закона „Магнитски” като политическа атака срещу Русия. (Правителствата на Канада и Великобритания също подкрепиха приемането на подобни закони през тази година).

Приказките за връзки на Веселницкая с Кремъл идват от нейните усилия да лобира за премахване на закона „Магнитски” – което Доналд Тръмп-младши твърди, че тя се е опитвала да направи, когато си е уредила среща с него, зетят на президента Джаред Кушнер и мениджъра на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. Тя успява да уреди срещата чрез поредица от контакти в Московския регион. Представянето ѝ е направено от Роб Голдстоун, бивш британски таблоиден журналист, който сега е продуцент на руско-азербайджанския поп певец Емин Агаларов.

Емин е син и наследник на имотния милиардер Арас Агаларов, който също често бива описван като близък до Путин. Подобно на много руски бизнесмени, които искат да останат от добрата страна на Кремъл, Агаларов работи върху държавни проектни, дори на загуба, като например строежа на университет в Далечния Изток и два футболни стадиона за Световното първенство през 2018 г. Центърът на неговия бизнес обаче Московския регион. Неговият громен комплекс, включващ експо център, концертна зала и търговски център, е разположен до сградата на регионалното правителство. Агаларов дори е построил метростанцията Мякинино, която местните бюрократи използват, за да стигат до работа.

Агаларови са хората с които Тръмп си партнира за конкурса Мис Вселена 2013 г., провеждан в Москва. Оттам Голдстоун, който е уредил присъствието на Тръмп и кандидатките в конкурса във видео на Емин, познава сина на бъдещия президент. Емин от своя страна познава Веселницкая, кралица на съдебните зали в региона. Преди да бъде избран за президент, контактите на Тръмп в Русия не са по-високо елитите на Московски регион – няколко нива под Кремъл. В скорошно интервю за Комсомолская правда Арас Агаларов заяви следното относно Тръмп:

„Едно нещо е, когато той комуникира с мен. Това е едно ниво. Но е съвсем друго нещо за него да комуникира с президента на Руската федерация.”

Сегашният държавен секретар Рекс Тилерсон, преди изпълнителен директор на Exxon Mobil, е човекът, който се радва на достъп до по-високите нива на руската власт. Тръмп просто не е бил достатъчно важен тогава. Напълно е възможно усилия на Кремъл да подкрепят Тръмп срещу Хилари Клинтън да са използвали тези ниски нива, защото това е бил най-лесния начин да установят контакт със семейството на Тръмп. По вероятно обаче е Веселницкая, упорит и амбициозен адвокат, която може да използва всякакви връзки в Московския регион, да го е направила за да реши един въпрос, който я засяга пряко – да лобира за премахване на закона „Магнитски”. Този закон създава проблеми за неин основен клиент и то пред някои важни американци. Това би било подходящото ниво на контакти за подобни усилия.

Дори тази среща да не е помогнала, Веселницкая има причини да е доволна, че Тръмп бе избран. Той уволни прокурора, отговорен за процеса срещу Денис Кацьов през март. През май делото, в което е замесен клиентът ѝ завърши с изненадващо споразумение за 6 млн. долара. Кацьов се измъква само с плащането, без да признава вина. Никой адвокат на мястото на Веселницкая не би могъл да иска нещо повече.

Оставете коментар