Фотогалерия: Акция в защита на парк в Кюстендил

20-те дървета, които община Кюстендил твърди, че ще премести, за да освободи място за паркинг, се оказаха 4 пъти повече. Причината за разминаването е недобросъвестно изготвената документация по европроекта за ремонт на централен градски парк

Граждани демонстрираха разминаването между документацията на европроекта и действителността – Кюстендил може да загуби над 70 дървета в горичка в центъра и да получи паркинг на мястото ѝ.

Около 30 кюстендилци, организирани в социалните мрежи, се събраха в неделя сутрин, за да преброят демонстративно дърветата в зона от парк, която общината се готви да превърне в паркинг. Строежът е част от европейски проект, финансиран от ЕК по програма „Региони в растеж“, но според гражданите той е компроментиран, тъй като плановете в него не отговарят на действителността.

Според документацията, която стана достъпна за граждани едва след стартирането на обществената поръчка за изпълнението на проекта, на мястото на паркинга има само 20-тина брези. Гражданите обаче преброиха над 70 възрастни дървета, засадени през 80-те, когато имоти на терена са били отчуждени, за да се разшири парка. Още десетина млади фиданки са били посадени от граждани в последните години, така че дърветата, предвидени за преместване са 4 пъти повече, отколкото се твърди.

От община Кюстендил заявиха, че ще бъдат засадени повече дървета в другите части от парка, както и тези в района на паркинга няма да се унищожават, а само ще се преместят край река Банщица. Гражданите обаче се съмняват, че местенето на толкова възрастни дървета ще е възможно и освен това не са съгласни да заменят за паркинг култовата брезова гора в идеалния център на града, в близост до един символите на града – художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Вместо да се срещне с недоволните граждани, ръководството на града изпрати трима едри мъже, които се представиха за общински служители и заявиха, че ще напишат актове на хората, ако те опитат да закачат с хартиено тиксо номера върху предвидените за премахване дървета. Те щели да бъдат глобени за увреждане на общинска собственост – дърветата, които общината се кани да премахне.

Служителите не представиха документи и отказаха да бъдат снимани, като наблюдаваха от разстояние как гражданите застават до дърветата, държейки номерата:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар