„Марш за европейско правосъдие“ се проведе в няколко български града

Стотици български граждани протестираха срещу корупцията, олигархичните зависимости и твърде голямото влияние на главния прокурор върху правосъдната система. Шествия се проведоха в София, Пловдив и Варна под надслов „Няма да мълчим“ и „Реформи“.

„Марш за европейско правосъдие“ се проведе тази вечер в София, Пловдив и Варна. Мероприятието е организирано от инициативата „Правосъдие за всеки“ и събра няколкостотин граждани на шествие срещу корупцията, олигархичните зависимости и твърде голямото влияние на прокуратурата и главния прокурор върху съдебната система.

„Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската ни принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията“, обявиха организаторите на марша.

В София събитието стартира от пл. „Народно събрание“, премина покрай Министерския съвет и Президентството и завърши пред Съдебната палата. Демонстрантите скандираха „Реформи“ и „Няма да мълчим“ и се обявиха в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. По-рано днес центърът на столицата осъмна с анонимни плакати, чиито главен герой беше Панов, представен като „съдията на олигархията“.

По време на протеста, демонстрантите поставиха и няколко искания, а именно – пълно и обективно разследване с конкретни срокове и отговорници на скандала „ЦУМ-гейт”, предаде БГНЕС. Те настояха за поставяне на този въпрос и в дневния ред на Консултативния съвет по национална сигурност при президента на 30 май.

Демонстрантите поискаха гарантиране от всички държавни институции на честни и неопорочени избори за членове на новия Висш съдебен съвет и поемане на гаранции за бъдещи конституционни и законодателни промени за намаляване на политическата (парламентарната квота) във ВСС, намаляване мандата на главния прокурор и въвеждане на длъжността на независим прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Кадри от шествието в Пловдив:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар